Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

12. 8. 2020 15:26

Tisková konference po jednání s ministrem zahraničních věcí USA Mikem Pompeem, 12. srpna 2020.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Dobrý den, dámy a pánové, vítejte na tiskové konferenci u příležitosti oficiální návštěvy ministra zahraničních věcí Spojených států pana Mikea Pompea v České republice. O úvodní slovo bych chtěla požádat předsedu vlády České republiky pana Andreje Babiše.

Andrej Babiš, předseda vlády ČR: Takže dobrý den, dámy a pánové, vážený pane ministře. Já jsem velice rád, že se to konečně povedlo, že jsme se potkali v Praze. My jsme to měli v plánu už v minulosti. My jsme se poprvé potkali v roce 2015, kdy jsem byl ještě ministrem financí, oba jsme z byznysu, tak myslím, že si rozumíme.

Já jsem velice rád, že pan ministr na své cestě v Evropě začal právě v Praze, kde je poprvé, což je teda neuvěřitelné, ale je to tak, i s jeho paní jsou poprvé v našem krásném městě, v naší krásné krajině, bezpečné krajině, kde plno lidí z Evropy přichází, aby tady žili, aby se cítili dobře. Na to jsme velice pyšní.

Já jsem velice rád, že pan ministr zahraničních věcí Spojených států Mike Pompeo je vlastně už třetí ministr Spojených států amerických, a my jsme samozřejmě se Spojenými státy hlavním spojencem a strategickým partnerem. Jsem rád, že udržujeme tuto frekvenci našich vztahů. Já jsem v mé funkci byl dvakrát ve Spojených státech, byl jsem u pana prezidenta Trumpa a myslím, že naše vztahy jsou velice dobré a nadstandardní.

Mé hlavní téma bylo naše obchodní vztahy a samozřejmě i vztahy Evropské unie a Spojených států. My máme obrovský potenciál, co se týká našich obchodních vztahů, a Spojené státy, my jsme minulý rok navýšili o 6 procent náš obrat, už jsme se dostali někde nad 9,4 miliardy dolarů, ale hlavně, co se týká přidané hodnoty vývozu našich firem, jsme v top five.

Takže mi velice leží na srdci, že se nám bohužel nepodařilo – a teď mluvím za Evropu – dokončit nějakou obchodní dohodu a myslím, že je důležité, abychom se k tomu vrátili, abychom se snažili udělat obchodní dohodu.

Já jsem i pana ministra informoval o V4, jak fungujeme, a myslím si, že máme na to stejný názor a že bychom mohli převzít tu iniciativu a snažit se, teď samozřejmě máme v Evropské komisi nového komisaře pana Hahna, který je velice aktivní a taky k tomu přistupuje aktivně, a že bychom tomu pomohli.

Pan ministr letí do Slovinska, je tam nový premiér, myslím si velice aktivní, je to naše krevní skupina. Pan ministr navštíví i Rakousko, Sebastiana Kurze, se kterým máme podobné názory na různé věci v rámci Evropy. Takže Evropa není jenom Německo a Francie, ale i V4 i další země, které sice jsou menší, ale mají dobré nápady. My jsme připraveni samozřejmě tohle řešit.

Takže pro mě ten byznys Evropy, byznys České republiky, spolupráce, samozřejmě věda a výzkum… My máme skvělé české vědce ve Spojených státech, máme Martina Tolara, který je lídrem z hlediska hledání léku na alzheimera, máme v Gilead Laboratory v Kalifornii viceprezidenta díky profesoru Holému. Takže naši lidi jsou skvělí, skvělí vědci a já tam vidím obrovský potenciál jednak na spolupráci i v rámci koronaviru, o tom jsme diskutovali, co bychom mohli společně, máme tady firmu Novavax, která koupila velkou firmu u Prahy a chce vyrábět vakcíny.

Taky jsme se bavili samozřejmě o spolupráci v obraně. Já myslím, že tam to taky funguje dobře. Takže za mě, já myslím, že je to velice dobře, a jsme rádi, že pan ministr začal v Praze, protože ráno se mě ptali v rádiu, že logisticky, ale logisticky, nevím, myslím si, že Slovinsko je blíž. Ale my jsme poctěni, že pan ministr začal u nás, je tady poprvé, a že se sem určitě vrátí, aby si užil Prahu v klidu.

Je škoda, nevím, asi pan ministr se nedostane na Karlův most, dnes je tam poloprázdno, obyčejně narváno, takže má narvaný program. Znovu, myslím si, že ta debata byla fajn a že si rozumíme a víme, v čem chceme spolupracovat, jsme velice rádi a moc děkuju. Mr. Secretary, thank you very much!

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji. Ministr zahraničních věcí Spojených států pan Mike Pompeo.

Mike Pompeo, ministr zahraničí USA: Pane premiére, děkuji. Jsem tak rád, že jsem k vám konečně přijel, těším se na Karlův most, doufám, že se mi to podaří. Určitě budeme spolupracovat a naše ekonomiky se vrátí do dobrého stavu.

Je skvělé tady být jako ministr zahraničních věcí USA a bylo mi ctí oslavit všechna ta důležitá vítězství boje za svobodu českých lidí. Před 75 lety 6. května americká vojska vedená jedním z mých hrdinů, generálem Georgem Pattonem, osvobodila oblasti západního Československa, kde já jsem byl. Bylo to obrovské vítězství proti nacistické brutalitě a bylo mi ctí si to včera připomenout v Plzni, bylo skvělé tam vidět všechny ty lidi, kteří se tam sešli.

Naše podpora pro svobodu Čechů pokračovala celé 20. století a kulminovala sametovou revolucí, a když jste konečně shodili poslední řetězy Sovětského svazu, stáli jsme po boku vaší nové demokracie a budeme to dělat i nadále. Nacistický a sovětský útlak v minulém století zcela jasně ukázal Čechům, jak autoritářské režimy drtí ty, kterým vládnou, a tato historická zkušenost se odráží ve vaší dnešní mimořádné obraně svobody.

Hovořili jsme o našich bezpečnostních vztazích, jsme skvělý tým. Právě jsme ukončili skvělý rozhovor. Oba jsme se shodli na tom, že se Rusko snaží zničit naše demokracie a rozbít naši západní alianci. Moskva neuspěje, jsem si jistý, že svoboda vyhraje. Poděkoval jsem panu premiérovi za jeho závazek dodržovat závěry ze summitu NATO ve Walesu a také jsme hovořili o dalším posilování Aliance modernizací armád.

Spojené státy chválí rozhodnutí České republiky nahradit vojenskou výstroj a výzbroj sovětské éry americkou technikou a snížit závislost na ruské výzbroji. Vaše vojenská technika tak bude lépe odpovídat požadavkům NATO.

Taky jsem zdůraznil důležitost výběru správného partnera pro výstavbu nového reaktoru v jaderné elektrárně Dukovany. Partnerství s ruskými a čínskými státními podniky by oslabilo vaši národní bezpečnost a suverenitu. Česká republika jako mnohé další svobodné národy na tomto kontinentu, na celém světě, začíná také vidět hrozbu, kterou pro naše těžce dobyté svobody představuje Komunistická strana Číny. Podnikli jste svrchovaná rozhodná opatření na ochranu svých občanů.

V květnu se 32 národů sešlo v Praze a podepsalo Pražské návrhy a tento závazek jste znovu potvrdili v květnu letošního roku naší společnou deklarací o bezpečnosti sítí 5G a další akce nastane na podzim. Vaše osobní vedení pomohlo nastavit kurz pro více než 30 národů a území, aby se mohly stát zeměmi s čistými sítěmi 5G. Příliv se obrací, o tom není pochyb, proti nedůvěryhodným sítím a směrem k hodnotným svobodným národům.

Také investujeme do iniciativy Trojmoří a země vidí, že mohou dosáhnout svých cílů bez oběti své suverenity. Já o tom pohovořím podrobněji ve svých poznámkách k Senátu dnes. Budeme pokračovat ve svém partnerství. A nakonec Spojené státy si hluboce váží České republiky jako svého bezpečnostního partnera na celém světě, včetně Afghánistánu, Iráku a Sýrie. Česká republika tam zaujímá významné postavení obranné síly na pomoc naší diplomacii. Jste naším silným a rostoucím spojencem.

Tato cesta posílila naši budoucí práci, těším se, až se sem vrátím. Děkuji ještě jednou, pane premiére, a těším se, že uvidím více z vašeho města.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji. Prostor pro vaše dotazy, Česká televize.

Jakub Szántó, Česká televize: Pane ministře, vy jste zmínil vliv Ruska. Co v této oblasti je možné vybudovat, např. nějakou ad hoc alianci proti rostoucímu vlivu Ruska a Číny? A druhá otázka, můžete nám něco říci o Dukovanech, o jaderné elektrárně v Dukovanech a zapojení Američanů? Obdobná otázka na pana premiéra. Hovořili jste o ruském, o čínském vlivu v naší oblasti, ve střední Evropě. Domlouvali jste se o nějakém možná přitvrzení nějakého kurzu, případně o částečné změně české zahraniční politiky, co se týče této záležitosti? A druhá věc, obdobná otázka na vás taktéž. Ta spolupráce v oblasti jaderné energetiky, na jaké momentální úrovni mezi našimi dvěma zeměmi? Děkuji.

Mike Pompeo, ministr zahraničí USA: Děkuji, já obě odpovím najednou. Moje poslání tady je poděkovat hlavně národu, který zajímá svoboda a demokracie a jehož lidé se starají o svobodu a demokracii. Slyšel jsem to přirovnání, že nějak je to Spojené státy proti Číně. Není to pravda. Tohle je volba vaší České republiky a já jsem si jistý, že uděláte dobré rozhodnutí, co se týče autoritářství a demokracie. Vím, že si vyberete dobře. Vždyť máte dlouhou historii toho, jak jste si to dobře vybírali. Pokaždé když jste byli pod hrozbou, tak čeští lidé řekli, my to nechceme. Lidé České republiky žijí ve svobodě. Máte úžasné podnikatele, udělali jste úžasnou práci na globálním jevišti. Když já jsem přišel, viděl jsem, jak tady rostou podniky, jak vše, jak lidé investují. To jsou věci, kterých my si ceníme.

Když vidíte režim, jako je čínská komunistická strana, oni vědí, že nakonec nevyhrají. Oni se snaží rozbít naši svobodu. Vidíte, co se děje v Hongkongu například. To je model, který přináší Komunistická strana Číny, a určitě to není to, co si vyberou lidé České republiky nakonec, v to mám velikou důvěru. Přišel jsem jenom proto, abych připomenul lidem České republiky, že jsme tady připraveni vám pomoci, a ty strany, které, pokud vás někdo chce ohrožovat, my budeme na vaší straně. My víme, že si vyberete demokracii, a když tady vyhraje, i pro Spojené státy to bude výhoda. Máme skutečně blízké přátelství, které jsme dlouho budovali, po dekády, dekádu.

Ještě bych se vrátil k té jaderné elektrárně. Myslíme si, že je to obrovská příležitost zvýšit energetickou bezpečnost nejenom pro Českou republiku, ale i pro celý region. Ať je to elektrárna západního modelu, která bude udržitelná. A některé další národy, které to budou… Když dovolíte těmto národům, aby vám s tím pomohli, tak to ohrozí vaši svobodu a suverenitu.

My chceme, abyste měli tu příležitost, aby Česká republika se skutečně nakonec dobře rozhodla, aby distribuovala elektřinu tak, jak je důležitá pro Českou republiku, a aby to byl obchodní model, který je udržitelný a podle práva a podle zákona. A to jsou všechny ty věci, které dostanete, když se spojíte v partnerství se západním národem. Já a i pan premiér máme společný názor na toto, jak by to mělo být v České republice vybudováno. A je to neměřitelná hodnota.

Andrej Babiš, předseda vlády ČR: Já bych řekl, že co se týká 5G a cyber security, že Česká republika se stala de facto i lídrem v Evropě. My jsme vlastně zorganizovali tu konferenci, kde se mluvilo potom i, myslím, v Senátu, nebo ve Spojených státech, o Pražském protokolu. A já jsem předal pozvání panu ministrovi na tu další konferenci, která bude v září. Ale chápu, že to bude před volbami. Ale přece jenom, kdyby byl nějaký key note speaker, aby na nás promluvil v rámci té konference, tak určitě budeme rádi. Takže v tomhle směru určitě není nějaký problém.

My jsme svrchovaná země a já nevnímám tady nějakou zásadní hrozbu. Samozřejmě jsme obezřetní, a co se týká Číny, já jsem vždy Čínu kritizoval za to, že oni u nás neinvestovali tím způsobem, jaký bych si já představoval, že by zaměstnali tolik lidí, jako 2 541 amerických investorů od roku 2002 zaměstnalo u nás asi 55 tisíc lidí. Ano takže v tomhle směru ty investice nejsou tady významné, takže v tomhle směru já jsem pochválil pana ministra.

Já jsem se díval na jejich bilance s Čínou a jim se skutečně podařilo snížit ten deficit. A když jsem se díval teď na výsledky našeho zahraničního obchodu k 30. 6., tak se všema jdeme dolů s obratem a Čína je tam stále stejná, dokonce větší. Takže musíme se na to podívat s Havlíčkem, proč nejsme schopni tady v tomto trade to vyrovnat, nějaké lepší skóre.

A my se nechováme jinak než členské státy Evropské unie vůči Číně nebo Rusku. Držíme tu linku, já myslím, že tam skutečně nejsou, a i když já samozřejmě vnímám, mám na to stejný názor jako naši spojenci, ale není to, že tady máme nějaký zásadní problém.

Co se týká jádra, tak my samozřejmě vnímáme zájem americké strany, určitě. Nicméně my jsme teď ve stádiu notifikace v rámci Evropské unie, máme nějaká pravidla. Já už v minulosti jsem oceňoval a doufejme, že americký výrobce skutečně vyvine ty tzv. modulární bloky, ty menší bloky, méně megawattů, které by byly flexibilnější. Takže v tomhle směru je to záležitost, kterou připravuje naše vláda, ale investorem je ČEZ. Bude to pro příští vlády, ale my samozřejmě tady tu strategickou spolupráci jasně vnímáme.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji. Další dotaz je od našich amerických kolegů.

Associated Press: Dobrý den, dobré odpoledne, pane ministře, jsem rád, že s vámi zase cestuji. Chtěl bych se ještě zeptat na včerejší návštěvu v Plzni, před tím pivovarem, když jste hovořil u památníku o riziku autoritářství, o Pekingu, Moskvě, taky jste se zmínil o Teheránu. Zajímalo by mne, jestli vidíte stejnou hrozbu i domácí, lokalizované povahy co se týče situace v Bělorusku, což je mnohem blíže sem než Moskva nebo Peking. Máte nějaké obavy ohledně té situace v Bělorusku po volbách? A za druhé, a musíte mi prominout, ohledně prodeje zbraní: Bylo zmíněno, že Ministerstvo zahraničních věcí nezvažovalo plně občanské oběti, když se hovoří o prodeji zbraní. Já bych chtěl vědět, jestli věříte, že to tak je, a pokud si myslíte, že je to legitimní pozorování, co uděláte v budoucnosti pro to, abyste to brali v úvahu, když to hodnotíte?

Mike Pompeo, ministr zahraničí USA: Já bych odpověděl nejprve na tu vaši druhou otázku a pak hovoříme o té první. Ta druhá byla, co se týče, to je interní záležitost trochu, strávím dvě sekundy. Já jsem nebyl zneuctěn, my máme osoby, které, bylo řečeno, že udělaly něco nečestného. To není dobré. My jsme dělali všechno podle zákonů Spojených států a jsem pyšný na práci, kterou můj tým udělal, a máme skutečně skvělé výsledky. My jsme zabránili naopak ztrátě osobních životů. To prohlášení bylo nepravdivé. My velice na to se díváme uvážlivě, udělali jsme správné věci, dlouho jsme o tom hovořili uvnitř Ministerstva zahraničních věcí. Samozřejmě chceme chránit osoby v Abu Dhabi, v Rijádu, v Dubaji a rozhodnutí, která jsme udělali, byla absolutně správná. Věděl jsem, že to takhle bude, že se mne na to někdo zeptá. Já jsem věděl, že náš tým to udělal správně.

Co se týče Běloruska. Sledovali jsme volby, velice nás to zajímalo, velice nás to zaujalo. Myslíme si, že nebyly férové. Skutečně máme zájem o běloruské lidi, stejně jako s Českou republikou chceme, aby měli v Bělorusku svobody, které chtějí a které si myslí, že jsou v jejich nejlepším zájmu. Sledovali jsme protesty a podporujeme, aby byli protestující chráněni, aby nebyli zraněni, je to v zájmu všech. Budeme pokračovat, dále budeme hovořit o tom riziku pro běloruské lidi. My chceme, aby měli svobodu, stejně jako to chceme na celém světě pro lidi. Vy jste se zmínil o Iránu, Rusku, o Číně. Chceme, aby oni všichni měli stejné příležitosti a svobody, a budeme se snažit dělat to nejlepší, co můžeme, aby i lidé v Bělorusku to měli.

Andrej Babiš, předseda vlády ČR: Co se týká Běloruska, za mě, je to skutečně šokující, co se děje v Bělorusku. Já jsem si to neuměl představit, že něco takového se může stát v Evropě, tak blízko k nám. Je to skandální. Takže já čekám, že Evropská unie nejenom zůstane u deklarací, ale že bude nějaká akce, že budou přijata nějaká opatření, protože Bělorusové mají stejný nárok na svobodu a demokracii, jako máme my, a nevidím důvod, proč by tomu tak nemělo být.

Samozřejmě ten režim, který je tam, je nepřijatelný, to, co se děje v ulicích, je nepřijatelné, jak to proběhlo, je nepřijatelné. A teď je to o tom, jestli Evropa skutečně zůstane jenom u pouhých deklarací, nebo podnikne nějaké konkrétní kroky. Polský premiér taky dal nějaký návrh, my určitě jsme pro. Takže teď si myslím, že buď Evropská rada, nebo Evropská komise by měly rychle přijít s nějakým návrhem, protože není možné, aby tady v Evropě, tak blízko k nám, se stávalo to, co se stalo.

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Děkuji. Tímto dnešní tisková konference končí. Děkuji vám všem a přeji krásné odpoledne.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference po jednání s ministrem zahraničních věcí USA Mikem Pompeem (česky)

Tisková konference po jednání s ministrem zahraničních věcí USA Mikem Pompeem (originál)

Související zprávy