Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

4. 11. 2019 21:24

Tisková konference po jednání s předsedou vlády Chorvatské republiky Andrejem Plenkovićem, 4. listopadu 2019

Jana Adamcová, tisková mluvčí vlády: Dobrý den, dámy a pánové, vítejte na tiskové konferenci po jednání předsedy vlády České republiky pana Andreje Babiše s předsedou vlády Chorvatské republiky panem Andrejem Plenkovićem. O úvodní slovo bych chtěla požádat pana Andreje Babiše.

Andrej Babiš, předseda vlády ČR: Vážený pane premiére, drahý Andreji. Jsme dva Andrejové. Dnes jsem se dozvěděl, že nový premiér Rumunska je Orbán. Takže máme dva Orbány, dva Andreje. Tak doufám, že si nás nebudou plést.

Já jsem strašně rád, že pan premiér nás poctil svou návštěvou, hlavně proto, že Chorvatská republika převezme příští rok předsednictví. Což, myslím, bude klíčové období, doufejme, už pro definitivní řešení brexitu a hlavně pro víceletý finanční rámec. Samozřejmě naše dvě země mají dlouholeté skvělé vztahy a máme velké pouto mezi našimi národy. Máme tady vzájemně národnostní menšiny. Je jasné, že Chorvatsko pro naše lidi je hlavní destinace v létě na dovolené. Takže naše obchodní spolupráce a ekonomické vztahy jsou skvělé. Náš vzájemný obrat stále stoupá.

Takže hlavně proto se naše diskuze hlavně týkala problémů Evropy. Tam nás, myslím, čekají velké výzvy. My jsme diskutovali hlavně o tom, co nás čeká zítra a to že organizujeme jednání Přátel koheze. Máme tady zítra šestnáct členských států. Samozřejmě jsme velice rádi, že i pan premiér osobně bude přítomen. Máme devět předsedů vlád, včetně mě je to tedy deset, sedm vysokých představitelů a přijde i pan místopředseda Komise a komisař pro rozpočet a lidské zdroje pan Oettinger.

Já si myslím, že víceletý finanční rámec je asi to nejdůležitější, co nás v  nejbližším období čeká. My určitě máme na to společný názor a zítra o tom budeme diskutovat, že bychom skutečně rádi, a teď mluvím za Českou republiku, i když dostaneme méně peněz, tak hlavně bychom chtěli, abychom mohli o těch penězích my rozhodovat, aby byly hlavně určeny na kohezi, na investice. A to si myslím, že je velice důležité

Ale samozřejmě na poslední Evropské radě ten rozdíl v pozicích čistých plátců a zemí, které dostávají peníze z evropských fondů, je dost velice řekněme různý a ještě dlouho to podle mého názoru potrvá, než najdeme nějaký konsensus. Takže to je to hlavní, zítra co. My jsme rádi, že Česká republika to může organizovat.

A samozřejmě jsme diskutovali ty další výzvy, samozřejmě migraci, brexit, obchodní vztahy se Spojenými státy a samozřejmě vztahy s Tureckem a další záležitosti. My určitě už potřebujeme, aby vznikla nová Evropská komise, aby nová Komise pod vedením Ursuly von der Leyenové začala pracovat.

Já jsem informoval pana premiéra, že vidím velice důležitou roli Evropské rady, že by premiéři a prezidenti členských států se měli víc angažovat, že by měli spolupracovat s Komisí, že bychom chtěli být aktivní. Chceme pomoci, chceme, aby Evropa byla silná, aby obstála v globální konkurenci a aby samozřejmě nevznikala nějaká dělení.

Není na to skutečně čas. Máme strašně moc různých problémů a výzev a spolu s novou Komisí si myslím i Evropská rada jsme na jedné lodi a chceme udělat maximum, aby Evropa byla jednotná a úspěšná. A ještě jednou děkuji, že si pan premiér našel čas i na toto bilaterální jednání.

Jana Adamcová, tisková mluvčí: Děkuji. Pan premiér Andrej Plenković.

Andrej Plenković, předseda vlády Chorvatské republiky: Děkuji, milý Andreji. Jsem rád, že dnes, v předvečer setkání Přátel koheze, jehož hostitelem budeš ty zítra, jsme se mohli bilaterálně setkat s důrazem na vztahy mezi Českem a Chorvatskem, dvěma tradičně přátelskými, blízkými zeměmi, které si v dějinách navzájem prokazovaly podporu. Hovořili jsme o ekonomických vztazích, naší obchodní výměně. Ročně činí kolem 900 milionů eur.

Chorvatsko letos opět navštívilo více než 700 000 českých turistů, což ukazuje věrnost našich českých přátel, kteří patří k průkopníkům v počátcích chorvatské turistiky, což si pamatujeme a ctíme to. Veliký počet společností je přítomen na chorvatském trhu, hledají tady obchodní partnery. Společně jsme si řekli, že musíme vytvářet podmínky k dalšímu zdokonalení a i k investicím a ke zvýšení obchodní výměny.

Další téma, které jsme načali, se samozřejmě týká předsednictví Chorvatska před EU, což pro nás bude premiérou, od ledna do června 2020. Kolegu Babiše jsem seznámil s našimi chorvatskými prioritami. Chorvatsko během těch šesti měsíců na počátku nového, můžeme říci i institucionálního cyklu, to znamená nová Komise, nový parlament a tak.

Je tady na dohled odchod Spojeného království. Jsou tady čtyři hlavní aspekty: Evropa, která roste a která se rozvíjí. Za druhé Evropa, která spojuje. Za třetí Evropa, která chrání, a za čtvrté Evropa, která je globálně vlivná. Zvlášť důležité pro nás je, aby se během chorvatského předsednictví konala i schůzka šéfů členských států se státy západního Balkánu.

Samozřejmě sledujeme aktuální debaty na Evropské radě, která měla umožnit Severní Makedonii a Albánii další pokrok při integraci. K tomu bohužel nedošlo. Ale my spolu s Českem budeme usilovat, aby se k tomu došlo, a budeme především na záhřebském summitu usilovat, aby se pro naše balkánské přátele otevřela cesta do Evropy, členství.

Dalším tématem byla ilegální migrace. Chorvatsko jako stát, který před dvěma týdny dostal zelené světlo za přistoupení k Schengenu, splnilo všechny čtyři podmínky Schengenské acquis. Má dostatek pohraničních policistů, kteří jsou vycvičeni a vybaveni k tomu, aby chránili chorvatskou vnější hranici, a jsou připraveni i bránit ilegální migraci na takzvané balkánské trase. Shodujeme se, že ilegální migraci se musíme především bránit v jejích zdrojových zemích a potom na hranicích první schengenské země, to znamená už i první evropské země, to znamená na hranicích Bulharska a Turecka. O tom budeme s Andrejem mluvit i na příštím zasedání Evropské rady.

Těší mě, že zítra budeme mluvit spolu s šestnácti představiteli států Evropské unie, s představiteli Evropské komise o tom, jak přistoupit ke konečné fázi jednání o víceletém finančním rámci. To je pro nás důležité nejen kvůli kohezní politice, která umožňuje rovnoměrný mír. Pro Chorvatsko je to zvlášť důležité, protože chceme, abychom chytili tempo středoevropských zemí.

Musíme také odpovídajícím způsobem hledět, jak v tomto zápase. Nechceme, aby bylo příliš mnoho poražených a vítězů, ale abychom konsensuálně dospěli k sedmiletému rozpočtu, který by umožnil splnit priority, které jsou na programu Evropské unie i členských států.

Děkuji Andrejovi za pohostinnost a těším se, že zítra o tom budeme mluvit s početnými dalšími kolegy.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference po jednání s předsedou vlády Chorvatské republiky Andrejem Plenkovićem (česky)

Tisková konference po jednání s předsedou vlády Chorvatské republiky Andrejem Plenkovićem (originál)

Související zprávy