Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

23. 11. 2018 16:16

Tisková konference po jednání s předsedou vlády Estonska Jürim Ratasem, 23. listopadu 2018

Marcela Svobodová, Odbor komunikace Úřadu vlády ČR: Dobré ráno, dámy a pánové, vítám vás na dnešní tiskové konferenci po bilaterárním jednání delegací předsedy vlády České republiky a Estonské republiky. Vítám zde především předsedu vlády Estonské republiky pana Jüriho Ratase, dobré ráno, a také předsedu vlády České republiky pana Andreje Babiše, kterého prosím o úvodní slovo.

Andrej Babiš, předseda vlády ČR: Takže dobré ráno, já bych chtěl velice poděkovat panu premiérovi Ratasovi za jeho návštěvu České republiky a dnešní jednání, které bylo velice podnětné a přínosné. My jsme se setkali už včera večer, jsme šli na pivo a jsme spolu ochutnali naši tradiční kuchyni a taky jsme měli možnost se projít po Karlově mostě, takže bylo to velice příjemné jednání, protože my samozřejmě se setkáváme často na Evropských radách, ale nemáme tolik času, jak jsme měli tu možnost včera spolu diskutovat samozřejmě o různých věcech. S Estonskem nás samozřejmě pojí tradiční přátelství a partnerství, v rovině bilaterální na půdě Evropské unie, a hlavně samozřejmě i na půdě NATO a dalších mezinárodních organizací. My vlastně sdílíme podobnou historickou zkušenost a také Estonsko v letošním roce oslavilo 100 let od vyhlášení samostatnosti a já bych rád využil tuto příležitost panu premiérovi a celému estonskému lidu k tomuto výročí srdečně poblahopřát.

My jsme země podobné velikosti, čelíme podobným výzvám, často sdílíme shodné nebo velmi podobné pozice na půdě Evropské unie a taky na půdě NATO. My jsme dneska velice detailně si vyměnili názory na příští finanční rámec Evropské unie, kde máme podobné zájmy, a to je samozřejmě koheze, protože pan premiér mě informoval, že velice důležité pro Estonsko a celkově baltské, pobaltské republiky a je v tom samozřejmě i Polsko a Finsko, je železniční spojení, které je velice důležité a stejně jako Česká republika se snaží teď dohnat to zpoždění v rychlovlacích, tak i v tomhle směru máme velice podobné názory. Slovensko organizuje myslím 29. listopadu setkání premiérů ohledně koheze a pan premiér tam bude a my se tam znovu setkáme.

Česká republika je jeden ze sponzorů aliančního Centra excelence pro kybernetickou bezpečnost v estonském Tallinnu. My tam pravidelně vysíláme také naše piloty do Air Policing v Pobaltí a naši vojáci působí v Pobaltí, vlastně je to předsunutá vojenská přítomnost NATO. My samozřejmě v tomhle směru, co se týká kybernetické bezpečnosti, chceme dále spolupracovat. My jsme potvrdili vzájemný zájem na prohlubování spolupráce, hlavně na digitalizaci, já jsem strašně rád, že dnes vlastně společně organizujeme konferenci o digitalizaci, která začíná v 10 hodin, a jelikož dnes máme v Parlamentu vlastně jiný program, tak já se budu snažit vlastně taky zúčastnit, i když původně jsme vlastně měli společně tu konferenci otvírat. My jsme jasně definovali tu spolupráci, tzn., že chceme spolupracovat, co se týká umělé inteligence, co se týká kybernetické bezpečnosti a co se týká sdílení dat. Takže já jsem velice rád, že pan premiér nás navštívil. Dostal jsem pozvání od pana premiéra do Estonska, a to pozvání samozřejmě velice rád přijímám a určitě přijedu společně s našimi experty a budeme dále pokračovat v této spolupráci. Takže ještě jednou velice moc děkuju, pane premiére, že jste přišel k nám, a omlouvám se za ten čas vlastně přijetí, který byl zapříčiněn vyšší mocí, pokud to tak můžu říct.

Marcela Svobodová, Odbor komunikace Úřadu vlády ČR: Já děkuji panu premiérovi Babišovi za úvodní slovo a o vyjádření poprosím předsedu vlády Estonské republiky Jüriho Ratase.

Jüri Ratas, předseda vlády Estonské republiky: Milý Andreji, milí novináři, nejdříve bych rád poděkoval za tuto příležitost, že můžu být zde v této krásné Praze a v krásné České republice. Samozřejmě také blahopřeji vám a celé republice k tomuto stoletému výročí od založení Československa. Ano, je to pravda, že vztahy Estonska a Česka jsou dobré a přátelské. Myslím si, že v dnešním rychlém světě je to velice důležité, hlavně sdílet stejné názory. Dnes jsme měli jednání. Chtěl bych říct, že co se týče digitalizace, jsem velice rád, že jsme připraveni naše zkušenosti sdílet, a jsem rád, že se můžu zúčastnit této digitální konference v Praze. To ukazuje, že naše oba státy se snaží o rozvoj digitalizace, což dává více a více zkušeností našim občanům a našim firmám. Hodně často mluvíme o umělé inteligenci, jak ohraničit spolupráci. Dnes jsme se ponořili do toho, jak zabezpečit údaje a kybernetickou bezpečnost. Jsem velice rád, že Česká republika sponzoruje Centrum kybernetické bezpečnosti, které se nachází v Tallinnu. Jsem velice rád, že máte spoustu digitálních služeb a chcete je ještě rozvíjet. Toto dává lidem lepší možnost strávit jejich čas a bojovat s korupcí a být efektivnější. Podle mě v digitálním světě více a více mluvíme v Evropské unii o spolupráci. Dnes jsme mluvili o budoucím rozpočtu. Pro nás je velice důležité, aby Evropská unie byla bezpečná, a toto všechno také podporuje NATO. Jsem velice rád, že jsme oba dva mohli o tom jednat, což je pro oba státy velice důležité, aby se obyvatelé našich obou států mohli posunout dopředu. Jsem velice rád, za NATO a za úroveň bezpečnosti, což znamená také bezpečnost pro baltský prostor. Jsem rád, že Česká republika podporuje nebo zajištuje obranu baltského prostoru v rámci NATO. Mluvili jsme dnes také o výzkumu, o vědě a vzdělání. Doufám, že budeme podporovat spolupráci také na úrovni vysokých škol, ale nejen to, ale také na úrovni gymnázií. Ve vzdělání máme nejen v Evropě, ale také ve světě velice dobré výsledky. Dnes jsem také Andreje pozval do Estonska a také včerejší večeře byla velice příjemná a bylo pro mě velice příjemné opět být ve Starém Městě a procházet se po Karlově mostě, děkuji Andrejovi za jeho přijetí.

Marcela Svobodová, Odbor komunikace Úřadu vlády ČR: Dotazy, první dotaz, prosím, ČTK.

Jakub Střihavka, ČTK: Dobrý den, dotaz na pana premiéra Babiše, jaké konkrétní kroky dělá vláda k tomu, aby se zlepšilo prostředí digitalizace v České republice? Děkuji vám.

Andrej Babiš, předseda vlády ČR: Děkuju za dotaz. No my jsme vlastně první vláda, která když nastoupila, okamžitě jmenovala vládního zmocněnce pro digitalizaci, tzn. zmocněnec, pan Dzurilla, který je tady přítomen a který samozřejmě bude na té konferenci, tak spolupracuje s estonskou stranou a my postupně digitalizujeme. My jsme už od 1. 7. vlastně zavedli e-občanku, portál občana, služby. Takže my děláme konkrétní kroky, abychom skutečně se dostali na úroveň Estonska. To je náš vzor, kde lidi už snad ani nechodí na úřady, ale všechno si vlastně vyřizují tím digitálním způsobem. A to je náš cíl, vlastně to je i součástí boje proti byrokracii a zlepšení komfortu našich občanů, firem, živnostníků s naším státem, aby perspektivně jsme i dosáhli toho, a já jsem panu premiérovi odevzdal nebo věnoval, neodevzdal, věnoval tu mojí vizi, kterou jsme napsali a kde tam píšeme o tom, že, myslím si, že tak je to tam napsáno, že tam estonský premiér někde na letišti na gatu podal daňové přiznání za 2 minuty, a to je taky náš cíl, a to je taky např. i projekt Moje daně.

Marcela Svobodová, Odbor komunikace Úřadu vlády ČR: Děkuji, prosím druhý dotaz, Česká televize.

Jakub Musil, Česká televize: Dobrý den, já bych se zeptal estonského pana premiéra, jaké konkrétní rady jste dal, nebo budete dávat českému premiérovi právě ohledně digitalizace? A co je podle vás to, co funguje v Estonsku, co je z toho realizovatelné i v České republice?

Jüri Ratas, předseda vlády Estonské republiky: Děkuji za otázku. Myslím, že velice důležité je to, že čím více se blížíme digitalizaci, tím víc vidíme, že je možné zefektivnit práci s digitalizací a umožnit občanům větší komfort. Např. když mluvíme o daňovém přiznání, takže 80 % těchto přiznání je v Estonsku podáváno elektronicky, což trvá 2 až 3 minuty. V Estonsku je 98 % plateb prováděno elektronicky. V Estonsku také máme digitální recepty a také se může volit přes internet a 31,7 % voličů dalo hlas v posledních volbách přes internet. To nejdůležitější je kybernetická bezpečnost, na čemž musíme zapracovat. Musíme pracovat s nebezpečím a např. minulý rok jsme měli problém s naší elektronickou občankou. Musíme být otevření a musíme důvěřovat státu. Důvěra je velice důležitá a velice důležité je také sdílet naše zkušenosti, což znamená reálně, co to dává obyvatelům, co to dává firmám, na to musíme myslet a o tom musíme jednat, to je velice důležité. A tyto možnosti digitálního státu musí být velice bezpečné a umožnuje to také lepší, poskytovat lepší služby.

Andrej Babiš, předseda vlády ČR: A já myslím, že je to přesně, co my chceme a určitě uděláme pro to maximum, abychom měli pro naše občany perspektivně stejný komfort, jako to mají vlastně občané v Estonsku.

Marcela Svobodová, Odbor komunikace Úřadu vlády ČR: Já děkuji oběma pánům premiérům i vám, dámy a pánové, a přeji vám hezký zbytek dne. Na shledanou.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference po jednání s předsedou vlády Estonska Jürim Ratasem (česky)

Tisková konference po jednání s předsedou vlády Estonska Jürim Ratasem (originál)

Související zprávy