Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

17. 4. 2019 14:12

Tisková konference po jednání s předsedou vlády Vietnamské socialistické republiky Nguyenem Xuanem Phúcem, 17. dubna 2019

Jana Adamcová, tisková mluvčí Úřadu vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové, vážení hosté, vítejte na tiskové konferenci po jednání delegací předsedy vlády České republiky a předsedy vlády Vietnamské socialistické republiky… Úvodní slovo má předseda vlády České republiky pan Andrej Babiš.

Andrej Babiš, předseda vlády České republiky: Vážený pane premiére, jsem velice rád, že se znovu setkáváme. My jsme se viděli v Davosu v únoru, bylo to velice příjemné naše první setkání, a chtěl bych poděkovat za dnešní přátelské jednání. Českou republiku pojí s Vietnamem dlouhá a úspěšná tradice vzájemných vztahů. Příští rok budeme slavit výročí 70 let od navázání diplomatických styků a mezi našimi zeměmi se v posledních letech uskutečnila také řada významných návštěv. Důležitý aspekt našich vztahů představuje vietnamská komunita žijící v České republice, která je třetí největší vietnamskou komunitou v Evropě. Já si velice vážím jejich přínosu pro naši společnost jak v rovině ekonomické, tak i v rovině kulturní.

My jsme se s panem premiérem shodli, že budeme pokračovat v prohlubování ekonomické spolupráce, která tvoří důležitou osu našich vztahů. Vietnam je naším třetím největším obchodním partnerem mezi zeměmi ASEAN. Obrat dosáhl 1,17 miliardy. Vyměnili jsme si názory na vývoj tohoto obratu. Naše negativní saldo je asi 900 milionů dolarů a pan premiér sice má pravdu, že náš export se meziročně 2017–2018 navýšil o 32 procent, ale naše firmy by určitě velice rády prodávaly ještě víc. Informoval jsem pana premiéra, že vidíme velký potenciál v oblasti těžebního průmyslu, i jsem panu premiérovi osobně předal zájem naší firmy INCO Engineering o účast v tendru na hlubinný důl Khe Cham a samozřejmě i naše další firmy v obranném průmyslu i v dopravním průmyslu mají zájem.

Pan premiér mě požádal o podporu v rámci rychlého schválení Dohody o volném obchodu mezi Evropskou unií a Vietnamem, která se očekává začátkem roku 2020. Já se samozřejmě budu angažovat, určitě budu kontaktovat Evropskou komisi, abych zjistil, jestli je ještě možné před evropskými volbami. Nevím, jestli to Evropský parlament bude ještě schvalovat, nebo ne, ale v rámci našich vztahů je jednoznačně podpora této dohody, protože jsme přesvědčeni, že by to ještě zlepšilo naše ekonomické vztahy a navýšilo náš obchod.

V rámci obranného průmyslu Vietnam má naše letouny L-39, je tam velice intenzivní spolupráce a také máme úspěšnou spolupráci v rámci oblasti vojenského vzdělávání. Česká republika podporuje i kandidaturu Vietnamu do Rady bezpečnosti OSN na období 2020–2021, určitě ano. Mluvili jsme o spolupráci v oblasti vědy, výzkumu a inovací. Tam je spolupráce mezi naší Technologickou agenturou a vietnamskou agenturou SATI. Co je velice důležité a jsem velice rád, že v rámci delegace pana premiéra jsou zástupci letecké společnosti Bamboo Airways. Požádal jsem pana premiéra, že by bylo skvělé, kdyby tato společnost zahájila přímou linku mezi Vietnamem a Prahou.

Pana premiéra jsem informoval o tom, že naše země je sedmou nejbezpečnější zemí světa, že jsme nejhezčí země tohoto regionu, že sem přišlo minulý rok 17 milionů turistů a že by to určitě pomohlo vzájemné výměně, i byznys i turistika. Takže já velice rád podpořím tento projekt. Nám se i nějaký způsobem daří vyjednávat tato přímá letecká spojení, je jich stále víc a myslím si, že je to důležité.

Na druhé straně, já jsem dnes mluvil s kolegy z vlády, že Česká republika se bude snažit zlepšit způsob udělování schengenských víz, že jsou tam asi určitě nějaké kapacitní problémy, které bychom chtěli vyřešit ve prospěch našich vztahů. Takže myslím, že i v rámci kultury máme kulturní spolupráci, v současné době zde probíhá turné vietnamského národního divadla v České republice a české filmy a česká literatura se těší velkému zájmu ze strany obyvatel Vietnamu. Takže si myslím, že jsme velice rádi, že pan premiér navštívil naší zemi, je zde velký potenciál vztahů a za naši vládu určitě mohu slíbit, že všechny ty projekty, o kterých jsme mluvili, se budeme snažit dotáhnout do konce a ještě jednou děkuji panu premiérovi za jeho návštěvu.

Jana Adamcová, tisková mluvčí Úřadu vlády ČR: Děkuji a teď má slovo předseda Vietnamské socialistické republiky pan Nguyen Xuan Phúc.

Nguyen Xuan Phúc, předseda vlády Vietnamské socialistické republiky: Jeho excelence, vážený pane Andreji Babiši, předsedo vlády České republiky, vážení přátelé. Jsem velmi potěšen, že mohu navštívit krásnou českou zemi. Chtěl bych poděkovat za pozorné, úctyhodné přijetí a srdečné přátelské city, které pan premiér a čeští přátelé věnují pro delegaci vysokých funkcí vietnamské vlády. Pan premiér Andrej Babiš a já jsme měli velmi efektivní a úspěšné jednání. Dohodli jsme se, že tradiční přátelství a mnohostranná spolupráce mezi Vietnamem a Českou republikou se pozitivně rozvinula a rozvíjí dál a plní zájmy lidí obou zemí.

Dohodli jsme se na některých řešeních pro podporu efektivnější spolupráce mezi oběma zeměmi v dalším období a to jsou: Nadále pokračovat ve výměně delegací na všech úrovních, zejména na vysoké úrovni. Také bych chtěl zopakovat pozvání pana premiéra do Vietnamu na oficiální návštěvu. Vést konzultace o otázkách společného zájmu a nadále úzce a účinně spolupracovat na mezinárodních a regionálních fórech, a to zejména v rámci spolupráce OSN a spolupráce ASEAN–EU. Úzce spolupracovat při organizaci užitečných a efektivních aktivit v mnoha oblastech s cílem oslavit 70. výročí navázání diplomatických vztahů v roce 2020. Abychom podpořili spolupráci v oblasti hospodářství a obchodu, dohodli jsme se na další efektivní realizaci mechanismu Vietnamsko-českého mezivládního výboru pro hospodářskou spolupráci, na posuzování a vytváření podmínek pro firmy obou zemí ke zvýšení kontaktů a propojování obchodních partnerů, na podpoře účasti na veletrzích a seminářích obou stran.

Vietnam vysoce oceňuje podporu České republiky na brzké podepsání ratifikací Dohody o volném obchodu EVFTA a dohody o ochraně investic s EU IPA a pan premiér Babiš také vyjádřil svou podporu pro brzké podepsání těchto dvou dohod. To jsou dohody, které mají důležitý význam strategického charakteru o ekonomicko-obchodní spolupráci mezi Evropskou unií a Vietnamem. Zejména pomohou českýma evropským firmám k přístupu na trh s více než 90 miliony lidí. To také přinese výhody při spolupráci v oblastech finančních služeb, bankovnictví, telekomunikací, přístupu na trh veřejných zakázek.

Také vás chci upozornit na zvýšení objemu vývozu z České republiky do Vietnamu. Vietnam vítá a zavazuje se vytvářet příznivé podmínky pro investice českých firem do Vietnamu, především v oblastech silných stránek České republiky, jako jsou například energetika, telekomunikace, veřejné dopravní prostředky, výroba zemědělských strojů, efektivní zařízení, zdravotnické potřeby, stavební materiál, škol, křišťál, potravinářský průmysl.

Dohodli jsme se na koordinaci bilaterální spolupráce v mnoha oblastech, zejména v oblasti školství a vzdělávání, zemědělství, vědy a techniky, životního prostředí, kultury a cestovního ruchu, podpory letecké společnosti Bamboo Airways, aby se brzy otevřela přímá letecká linka z Hanoje do Prahy. Já a pan předseda vlády jsme sdíleli své názory na mezinárodní a regionální otázky společného zájmu a souhlasně zdůrazňujeme význam zachování bezpečnosti a míru, podpory spolupráce a rozvoje ve světě, zajištění bezpečnosti a svobody v mořské a letecké dopravě s respektem k mezinárodnímu právu.

Jménem vietnamské vlády děkuji české vládě za vytvoření příznivých podmínek pro vietnamskou komunitu v České republice, aby mohla žít, studovat a dobře se integrovat do zdejší společnosti. Věříme, že vietnamská komunita v České republice bude i nadále prosazovat svou úlohu spojení a posílení přátelských a kooperativních vztahů mezi dvěma státy. Věříme, že s pevným základem přátelství, které se neustále pěstuje téměř 70 let s velkým potenciálem a úsilím obou stran, se tradiční přátelský vztah a mnohostranná spolupráce mezi Vietnamem a Českou republikou bude vyvíjet hlouběji a efektivněji.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference po jednání s předsedou vlády Vietnamské socialistické republiky Nguyenem Xuanem Phúcem (česky)

Press conference after talks with Prime Minister of the Socialist Republic of Vietnam Nguyen Xuan Phuc (original)

Související zprávy