Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

1. 12. 2010 12:36

Tisková konference po jednání vlády, 1. prosince 2010

Jakub Stadler, tiskový odbor Úřadu vlády: Dámy a pánové, dobré poledne na tiskové konferenci po dnešním zasedání vlády, předávám slovo panu premiérovi.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové, vláda ČR na svém dnešním programu projednávala převážně body, které měly hodně technický charakter, to znamená například návrh novely o podpoře regionálního rozvoje, což je typická technická novela, kde se jedná o zpřesnění textu stávajícího zákona. Cílem je zlepšit fungování řídících orgánů regionálních operačních programů, jednotlivá technická nařízení z oblasti ministerstva zemědělství, která se týkají hospodaření s půdou, včelařství a podobně. Také jsme projednali sadu kontrolních zpráv, které se týkají ministerstva zdravotnictví, ministerstva průmyslu a obchodu a ministerstva pro místní rozvoj, jako reakce na závěry nezávislého kontrolního úřadu. Přijali jsme také bod, který se týká měření administrativní zátěže podnikatelů, respektive dalšího postupu vlády v této oblasti. Cílem je snížit administrativní zátěž podnikatelů a podnikatelských subjektů, kdy hlavním rozdílem oproti stávajícímu stavu bude to, že dosavadní úřednický výpočet zátěže bude doplněn o šetření přímo u podnikatelů a dále se bude zátěž uvádět v hodinách ztráty času a nikoliv pouze ve ztrátě peněžní a chceme tedy, aby se snížila zátěž o 25 % do roku 2012. Bude použita metoda tzv. standard-cost-model, která je dnes nejrozšířenější metodou na měření administrativních nákladů, byla vyvinuta v Nizozemsku a my ji chceme použít i u nás, právě proto, že chceme o jednu čtvrtinu snížit administrativní zátěž podnikatelských subjektů. První výsledky by měly být známy zhruba za rok. Dále jsme projednali zprávu ministerstva vnitra o násilí na stadionech, kde si myslím, že se podařilo Policii ČR dosáhnout velice pozitivních výsledků, o tomto bude informovat pan ministr vnitra. A také jsme schválili financování a koncepci rozvoje kinematografie a podpory kinematografie v ČR, informovat o tom bude pan ministr kultury Besser. Takže tolik mé stručné, úvodní vystoupení. Domnívám se, že pan ministr vnitra by mohl něco říci k násilí na stadionech.

Radek John, místopředseda vlády a ministr vnitra: Já velmi rád k té zprávě, protože vlastně Policie ČR je velmi úspěšná v koncepci boje s diváckým násilím. Na základě dokumentů vlády z roku 2008 byla přijata opatření, která vedla k tomu, že za poslední rok a půl bylo celkem 230 kritických fotbalových utkání a pouze na devíti z nich došlo k incidentům, takže jednoznačně dochází k výraznému poklesu diváckého násilí. Po té situaci nedávné před stadionem Baníku Ostrava jsme přijali další opatření. Sešli jsme se s ČMFS, dohodli jsme se, že vyhodnotíme po konci sezony rizika a další opatření a půjdeme nadále tím velmi správným směrem. Velmi účinná preventivní opatření jsou zejména zákaz vstupu na sportovní utkání pro fanoušky, bohužel zatím je udělen pouze ve čtyřech případech, ale rozhodně toto se ukazuje jako velmi preventivní opatření a chceme ujistit násilníky na stadionech, že ho budeme používat. Současně jednáme s ČMFS o kamerových systémech, protože to je další velmi účinné opatření. Rowdies se bojí toho, že budou ztotožněni a že budou rozpoznáni. Je tam dokonce i možnost pojízdného kamerového systému, který by byl nasazován na nejrizikovější utkání. Budeme pokračovat v tom trendu lístků na jméno v rizikových utkáních, protože všechna tato opatření se ukázala skutečně účinná. Budou prohloubena s tím, že je shoda na tom, že pořádání samotné akce a pořádek při akci je věc pořadatelů. Policie nebude dělat pořádkovou službu, ale bude zabraňovat násilným trestným činům, zejména před stadionem a pouze v případě, že by pořadatelé nezvládali na stadionu pořadatelskou službu, tak na stadionu. Tady můžeme říci, že koncepce byla naplněna velmi úspěšně.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Děkuji, pan ministr kultury.

Jiří Besser, ministr kultury: Děkuji, vláda ČR letos na jaře projednávala koncepci podpory a rozvoje české kinematografie a filmového průmyslu pro léta 2010 a 2016. Já jsem zdědil tento rozpracovaný materiál, který byl velmi rozporován některými účastníky české kinematografie a českého filmového průmyslu. Otevřel jsem diskusi ve vládě v září letošního roku, že takto předloženou koncepci nepokládám za šťastnou a domluvili jsme se, že do listopadu letošního roku dojde k naprosto jasnému projednání se všemi osobami, které se pohybují v tomto průmyslu, se všemi skupinami, ať jsou to režiséři, herci, producenti, filmové společnosti, samozřejmě i neziskové organizace. Projednáme tuto koncepci a jsem velice rád, že dnes jsem mohl předložit za ministerstvo kultury skutečně ucelený koncepční materiál - Koncepce podpory a rozvoje české kinematografie a filmového průmyslu 2011-2016. Ten zásadní moment, který je jiný oproti všem předkládaným koncepcím v minulých letech je to, že strategie konkurenceschopnosti českého filmového průmyslu 2011-2016, tzv. filmové pobídky, je postavena paralelně s touto koncepcí, ale mimo tu zásadní koncepci. Vycházeli jsme v této koncepci z mnoha nových faktorů, kromě nových technologií, nových možností reflektovat vůbec výrobu a šíření kinematografie, tak pracovat na podkladech, které byly schváleny zákonně v roce 1992, je téměř po dvaceti letech již překonáno. Víte, že ČR dostala v rámci EU, stejně jako 11 předchozích zemí, tzv. výjimku pro pobídky ve filmovém průmyslu. Toto vše je v koncepci a v té strategii konkurenceschopnosti jasně popsáno. Já pokládám spolu se svým týmem za nejlepší, aby byla tato norma a tato koncepce přepsána do paragrafového znění, to znamená, aby byl vypracován nový kompletní zákon o kinematografii, a jsme připraveni tento zákon předložit v první polovině roku 2011. Věřím, že to bude kompletně pro podporu české kinematografie, nejenom tvorby filmové, ale i tvorby a prezentace televizní. Jsem velice rád, že vláda schválila tuto koncepci a jenom bych chtěl říci, že v rámci této koncepce byl schválen velmi důležitý moment - digitalizace českého filmového archivu, protože ten náznak té koncepce řeší jeho financování bez jakékoliv jiné účasti státu.

Jakub Stadler, tiskový odbor Úřadu vlády: Děkuji, dámy a pánové, nyní je prostor pro vaše otázky. Prosím, ptejte se.

ČTK: Zda jste s panem Johnem řešil jeho pondělní výzvu panu Martinů k odstoupení? Jestli s vámi tu věc nekonzultoval předem.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Logicky jsme to neřešili, protože dneska byla na programu vláda, čili její standardní program. Samozřejmě s panem ministrem se sejdu, sejdu se i s panem policejním prezidentem a sejdeme se i na trojstranné schůzce, já, pan ministr a pan policejní prezident. O závěrech budeme informovat. Já jsem řekl všem, co jsem chtěl říci.

Jakub Stadler, tiskový odbor Úřadu vlády: Děkuji, další dotaz. Prosím.

Televize Prima: Dobrý den, pane premiére, já bych navázal na ten předešlý dotaz, máte vy osobně nějaké výhrady k panu policejnímu prezidentovi, k jeho práci?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já vám jen zopakuji, co jsem řekl, také bych navázal sám na sebe. Sejdu se s panem ministrem, sejdu se s panem policejním prezidentem, uskutečníme třístrannou schůzku a pak budeme informovat zástupce médií.

Jakub Stadler, tiskový odbor Úřadu vlády: Další dotaz, Václava Vařeková, ČRo.

ČRo: Já vás asi nepotěším, já možná ještě navážu na toto téma, jestli je už daný termín té schůzky mezi šesti očima?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Není daný termín, žádné z těch tří schůzek.

Jakub Stadler, tiskový odbor Úřadu vlády: Další dotaz.

HN: Já se zeptám ještě na toto pana ministra, zda považuje za standardní setkání pánů prezidentů dnes na Hradě? Tutéž otázku bych položil panu premiérovi.

Radek John, místopředseda vlády a ministr vnitra: Naprosto samozřejmě. Ano, považuji za standardní.

HN: Ale zatím se to nikdy v minulosti neodehrálo.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: To je život, vždy je něco poprvé.

Radek John, místopředseda vlády a ministr vnitra: Tady bude spousta věcí, které se v minulosti nikdy neodehrály. Mimochodem, pro informaci, na vládě dneska jsme předložili dohodu, jak zakládáme Mezinárodní protikorupční akademii, je velká čest pro ČR, že bude spoluzakladatelem. Koná se v Rakousku a já jsem tam byl, je to místo pro stovku frekventantů, kde budou vyučovat i naši experti, řada českých policistů tam bude naopak studovat mezinárodní spolupráci v boji proti korupci. To je další věc, která zde nebyla a bude, jsme velmi rádi, že bude.

HN: Dobře, takže vás neznepokojuje to, co pan prezident řekl a že to vnímá jako signál, aby spíše setrval ve své funkci?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já musím říci, že my jsme jednali na vládě a neměli jsme čas sledovat mediální výstupy, s těmi se teprve budeme seznamovat. Těžko můžeme komentovat něco, co jsme neslyšeli.

Jakub Stadler, tiskový odbor Úřadu vlády: Děkuji, další dotaz.

ČT: Já se omlouvám, ale přeci jen bych to stručně doplnila. Jestli už vás, pane premiére, pan ministr vnitra informoval o těch kauzách, které podle pana Čecha neměly být vyšetřovány, respektive, měly být vyšetřovány s těmi komplikacemi a odůvodňoval tím také částečně svůj odchod, nebo jestli to bude součástí té plánované schůzky?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Výborně jste si odpověděla v závěru.

Jakub Stadler, tiskový odbor Úřadu vlády: Další dotaz. Pokud možno k jednání vlády. ČT, potom agentura Reuters.

ČT: Já se tedy vrátím na program vlády s tím, jestli jste projednávali eko-zakázky?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Vzhledem k tomu, že byly dodány některé dokumenty, které jsou v režimu „vyhrazené“ a ministři se s nimi potřebují ještě blížeji seznámit, tak na dnešním jednání, vzhledem ke včerejší dodávce některých materiálů, jsme to neprojednávali. Já chci jen upozornit, že tyto materiály budou projednávány v režimu „vyhrazené“, čili o nich nebude, o detailech a obsahu těchto materiálů, možno veřejně či neveřejně informovat.

Jakub Stadler, tiskový odbor Úřadu vlády: Další dotaz.

Reuters: Já bych se zeptal pana premiéra na evropskou agendu, zda jste se dnes zabývali tím, jak se ČR bude či nebude zapojovat do toho záchranného mechanismu, který má začít platit po roce 2013? A ještě k tomu, jak jste se minulý týden zabývali otázkou opt-outu pro ČR, tak jestli jste se tomu věnovali? Děkuji.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já musím říci, začnu tou druhou otázkou. Nemám dle zákona právo informovat o tom, co bylo projednáváno v režimu „vyhrazené“, protože to je klasifikovaná skutečnost podle zákona o ochraně utajovaných skutečností. Co se týče té první otázky, samozřejmě jsme se evropskou agendou zabývali, protože zasedal i výbor pro EU na vládní úrovni, problematikou čerstvých jednání, které probíhají kolem evropského krizového mechanismu. My jsme si uložili, že příští týden bychom měli mít rámcovou pozici ČR, protože vycházíme z toho, co bylo řečeno na neformálním eco-finu o víkendu z úst pana komisaře Rehna, jménem Eurozóny. Nepředpokládáme, že do jednání řádného jednání eco-finu a řádného jednání ER 16. prosince ještě EK přijde s něčím speciálním nebo pan prezident Van Rompuy, takže vycházíme z toho, co bylo sděleno na eco-finu. K tomu bude připraven příslušný materiál v podobě rámcové pozice, a také jsme požádali ČNB o speciální analýzy postupu ČR. Tohoto jednání se zúčastnil i pan guvernér ČNB.

Jakub Stadler, tiskový odbor Úřadu vlády: Děkuji, poslední dvě otázky. Jana Čermáková, ČT.

ČT: Já bych se vrátila k jednání vlády a zeptala bych se pana ministra vnitra k té zprávě ohledně násilí na stadionech. Vy jste to naznačil, že takový ten tvrdý režim mají pouze čtyři lidé, jestli to podle vás není málo? Nechystáte v tomto přitvrdit? A druhá podotázka, některé zprávy uvádějí, jsou informace, že bohužel odcházejí policisté specializovaní na tuto oblast, jako třeba pan Synecký. Máte podobné poznatky? A co se s tím dá dělat? Děkuji.

Radek John, místopředseda vlády a ministr vnitra: Tato možnost zakázat přístup na stadion se objevila v zákoníku 1. 1. 2010, je třeba říci, že se to rozjíždí a my upozorňujeme, že tento institut se budeme snažit velmi využívat. Je to startovací pozice a já věřím, že nebude násilí na stadionech, ale pokud bude, tak budeme tento institut velmi používat. Tam navíc je ještě velmi účinná možnost, že v den a hodinu zápasu se ten člověk, který má zákaz účasti, musí hlásit probační službě, takže je opravdu jistota, že to nemůže obejít a to je to nejbolestivější, ten nejstrašnější úder, který lze zasadit násilníkům. Rozhodně to budeme využívat. Já vím o odchodu jednoho experta. Nicméně, zúčastnil jsem se jednoho krizového utkání, kdy Baník přijel na Slávii, organizovala to pražská policie a musím říci, že je to týmová práce. Ta akce byla naprosto bezchybná, až říkali, to je nám líto, pane ministře, že jste ani nemohl vidět žádný zásah, protože velmi účinně byli paralyzováni jacíkoliv násilníci.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Fandil jste Slavii nebo Baníku?

Radek John, místopředseda vlády a ministr vnitra: Já jsem se bál někomu fandit, seděl jsem na tribuně Slavie a byl jsem neutrální.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Čili, vy jste fandil srdci České republiky.

Jakub Stadler, tiskový odbor Úřadu vlády: A poslední otázka, prosím.

ČTK: Rád bych se zeptal, jak dopadly technické body z MMR a zemědělství?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Byly všechny přijaty.

Jakub Stadler, tiskový odbor Úřadu vlády: To byla poslední otázka.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Dámy a pánové, děkujeme, hezký den

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference po jednání vlády, 1. prosince 2010

Související zprávy