Tiskové konference

18. 4. 2024 8:33

Tisková konference po jednání vlády, 17. dubna 2024

Lucie Ješátková, tisková mluvčí vlády: Dobrý den, dámy a pánové, já vás vítám na tiskové konferenci po jednání vlády. O úvodní slovo poprosím prvního místopředsedu vlády a ministra vnitra Víta Rakušana. Zároveň ho omlouvám, po úvodním slově bude muset kvůli nadcházejícímu programu odejít dříve z tiskové konference. Pane ministře, máte slovo.

Vít Rakušan, 1. místopředseda vlády a ministr vnitra: Dobrý den, dámy a pánové, já se omlouvám, protože v šest hodin mám navazující program mimo Úřad vlády, takže děkuji vám za pochopení.

Na dnešní schůzi ještě nebyl přítomen pan premiér Fiala, proto úvodní slovo je moje, který se vrací z našeho pohledu z velmi úspěšné mise ve Spojených státech amerických, kde měl setkání na té nejvrcholnější úrovni, a myslíme si, že celý odraz toho jeho působení na návštěvě ve Spojených státech amerických znamenal pro Českou republiku nejenom symbolický, ale i konkrétní výsledek pevného spojenectví, a určitě jako vláda tu misi pana premiéra v zámoří velmi oceňujeme.

O čem vláda dnes jednala. Vláda projednala návrh zákona o digitálních financích. To je zákon z dílny Ministerstva financí. Je to implementační zákon, který zapracovává do našeho právního řádu nově přijaté předpisy Evropské unie. Konkrétně se jedná o dvě nařízení upravující zajištění digitální provozní odolnosti finančního sektoru a regulaci podnikání v oblasti nabízení kryptoaktiv veřejnosti a poskytování služeb souvisejících s kryptoaktivy. Myslíme si, že tímhle i ukazujeme, že česká vláda je připravena těm moderním trendům ve finančnictví se svojí aktivitou přizpůsobit, a tady ještě plníme naši implementační povinnost.

Další věc, která už byla z mého rezortu, byla diskuze o finančních prostředcích na zajištění bezpečnostních opatření při mistrovství světa v hokeji. Pozitivní zpráva je, že vláda přijala usnesení o tom, že finanční prostředky na mistrovství světa v hokeji a veškerá bezpečnostní opatření budou uvolněny, a to v té výši, která bude odpovídat reálným potřebám a reálné bezpečnostní situaci, která bude vyhodnocována operativně. Je to každopádně lepší než v téhle chvíli dávat nějakou konkrétní jednoznačnou částku. Ono to ani vyčíslit nelze, protože se bude samozřejmě přizpůsobovat ta situace, výkon tomu, jaká ta aktuální bezpečnostní situace bude.

Policie, a to bych chtěl ubezpečit, spolu s Hasičským záchranným sborem připravila sérii opatření, která jsou velmi intenzivní, neměla by být ovšem rušivá v té přátelské atmosféře celého mistrovství. Ale samozřejmě policie i Hasičský záchranný sbor při celé koncepci bezpečnostních opatření reflektují to, jaká je bezpečnostní situace ve světě. Reflektují události, které nás potkaly. A chceme tady výrazným způsobem posílit pocit bezpečí obyvatel České republiky. Tím úkolem byl pověřen, logicky, ministr financí a ministr vnitra, aby ta částka, která bude odpovídat reálným potřebám, skutečně uvolněna byla. Děkuju.

Lucie Ješátková, tisková mluvčí vlády: Děkuji a nyní poprosím o slovo ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu.

Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu: Hezký dobrý večer, dámy a pánové. My jsme dnes s kolegy schválili hned dva body za naše Ministerstvo průmyslu a obchodu. Já vám k nim nyní řeknu pár detailů.

To první opatření se týká pojišťování aktivit našich firem na Ukrajině. Dlouhodobě usilujeme o co největší zapojení českých firem do projektů, jejichž cílem je obnovovat škody napáchané ruským agresorem. Již před půl rokem obnovila Exportní a garanční pojišťovací společnost, tedy EGAP, pojišťování exportu na Ukrajinu, které musela po vypuknutí války zastavit.

Za tu dobu podpořila již více než deset obchodních případů v hodnotě více než 120 milionů korun. Nyní EGAP eviduje dalších více než 50 žádostí za více než 500 milionů korun. Je tedy vidět, že to celé dává smysl.

Zároveň nám ten půlrok ukázal, co je možné zlepšit. EGAP tak bude nově pojišťovat zakázky českých firem na Ukrajině až do maximální hodnoty pěti milionů eur na konkrétního ukrajinského zákazníka nebo jeho ekonomicky spjatou skupinu. Jde tedy o navýšení ze tří milionů eur.

Nově budou české firmy, respektive nebudou muset při žádání o úvěry dokládat předchozí obchodní vztah s ukrajinskou stranou. Od těchto změn očekáváme nejen větší flexibilitu, ale také jednodušší proces získávání pojištění a samozřejmě možnost pro firmy ucházet se o větší zakázky, tedy zakázky, které budou více ziskové a ekonomicky zajímavější.

Druhé opatření se zaměřuje na označování vybraných stavebních výrobků. Jeho hlavním cílem je zajistit větší transparentnost ohledně vlastností těch stavebních výrobků, které nejsou pokryty harmonizační evropskou legislativou. Opatření zjednoduší život stavebním projektantům, kteří budou mít k dispozici stejně komplexní a věrohodné doklady o vlastnostech konkrétního výrobku, jako jsou dostupné na úrovni Evropské unie. Přínosem pro zákazníky bude to, že budou mít jistotu, že stavební výrobek splňuje příslušné kvalitativní a bezpečnostní požadavky.

Nově budou všichni výrobci a dovozci neharmonizovaných stavebních materiálů povinni uvádět podrobné informace o vlastnostech, složení a technických požadavcích produktů. Jde o vlastnosti, které jsou zjištěny v rámci počátečních zkoušek produktu.

Tyto informace budou muset být jasně uvedeny v prohlášení o shodě doloženého k výrobku, případně na obalu bude připojena česká značka shody CCZ, která potvrzuje, že produkt splňuje národní technické požadavky. To je pro tuto chvíli z mé strany všechno.

Lucie Ješátková, tisková mluvčí vlády: Děkuji a na závěr poprosím ministra zahraničních věcí Jana Lipavského.

Jan Lipavský, ministr zahraničních věcí: Dobrý den, dámy a pánové, děkuji za slovo. Vláda také dnes schválila na můj návrh darování pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny. Stalo se to tím způsobem, že se nedávno ukrajinská strana obrátila na českou diplomacii s žádostí o materiální pomoc. Právě konkrétně poptávali osobní vozidla, která by jim sloužila při přesunech i na frontě. Naše ministerstvo navrhlo Službě státní ochrany Ukrajiny darovat vozidlo s balistickou ochranou a další čtyři s běžným vybavením.

To pancéřové vozidlo česká diplomacie získala zase od jiného zastupitelského úřadu a využívali jsme je historicky, využívali jsme je pro naši ochranu v Kyjevě. Nicméně v tuto chvíli se již stalo nadbytečným, protože zastupitelský úřad již využívá nové vozidlo. Ta další vozidla, jsou to běžná vozidla s téměř nulovou zbytkovou hodnotu, tak ta pocházejí ze zámku Štiřín.

Já si myslím, že i tato drobná pomoc je vítanou pomocí pro Ukrajinu a Ukrajinci. Z toho, co slyším, jsou za to velice vděčni. Jsem rád, že tedy vláda dnes schválila tento návrh, a zároveň mohu garantovat, že to nijak neohrozí bezpečnost našeho zastupitelského úřadu v Kyjevě. Děkuji za pozornost.

Lucie Ješátková, tisková mluvčí vlády: Děkuji. Nyní je prostor pro dotazy, Česká televize.

Izabela Šroubková, Česká televize: Bohužel, pan ministr vnitra Rakušan odešel, tak já zkusím tu otázku směřovat na vás, protože jste u té debaty také byli. Když se řešily ty peníze pro bezpečnostní zajištění mistrovství světa v hokeji, tak bylo tam nebo zaznělo tam, odkud ty peníze půjdou, jestli to bude z rozpočtové rezervy? A případně pan ministr říkal, že ta reálná částka je těžko odhadnout, nicméně mluvilo se o nějakých 95 milionech. Padlo to na tom jednání vlády?

Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu: Já jenom zopakuji ta slova, která řekl: Ano, ta diskuse se vedla, ale já zopakuji to, co bylo řečeno. Bezpečnostní opatření budou odpovídat bezpečnostní situaci a budou, nechci říct ani dostatečná, ale maximální. Pokud se jedná o zajištění financování těchto prostředků, tak na vládě jsme se dohodli na dalším postupu.

Izabela Šroubková, Česká televize: Takže ministr financí souhlasil s tím, že budou uvolněny z rozpočtové rezervy?

Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu: Ministr financí si poté, co budou vyčísleny, protože jak už bylo uvedeno, my v tuto chvíli nejen že nemůžeme, vlastně ani nechceme říct, jaké budou prostředky vynaloženy, protože je to bezpečnostní informace, tak si sedne s ministrem vnitra a ta záležitost financování bude vyřešena.

Lucie Ješátková, tisková mluvčí vlády: Děkuji, další dotaz… Tak pokud žádné další dotazy nejsou, tak já tiskovou konferenci končím. Děkujeme vám a přejeme hezký den. Na shledanou.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X