Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

24. 7. 2013 12:33

Tisková konference po jednání vlády, 24. července 2013

Premiér Jiří Rusnok a ministr zemědělství Miroslav Toman na tiskové konferenci mimo jiné oznámili, že kabinet schválil opatření ke zmírnění povodňových škod a jmenoval Radka Augustina novým vedoucím Úřadu vlády.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Jan Hrubeš, tiskový mluvčí vlády: Dámy a pánové, hezký dobrý den, vítejte na briefingu po jednání vlády. Vítám pana premiéra Jiřího Rusnoka a také vítám ministra zemědělství Miroslava Tomana. Pana předsedu vlády poprosím o úvodní slovo.

Jiří Rusnok, předseda vlády: Tak dobrý den, dobré poledne, dámy a pánové. Vláda jednala na svém pravidelném zasedání. Projednávala řádově třináct meritorních bodů a pak nějaké body k informaci. Já bych asi zmínil jeden bod, který vás bude určitě zajímat, to znamená – vláda rozhodla o odvolání dosavadního vedoucího Úřadu vlády a jmenovala do této funkce pana Mgr. Radka Augustina. To bylo schváleno jednomyslně.

Dále vláda projednala, mimo jiné, dvě nařízení vlády, která se připravují v návaznosti na novelu zákona o kolektivním investování, to byly velmi technické a částečně harmonizační normy. Jedna z nich byla přerušena z technických důvodů, jedna byla schválena. Vláda se vyjádřila k návrhům zastupitelstva Moravskoslezského kraje, které se týkaly oblasti ochrany ovzduší. Vláda se rovněž zabývala strategií obnovy území Jihočeského a Plzeňského kraje postiženého záplavami a povodněmi, nicméně rozhodla přerušit tento bod a koncentrovat stejné strategie pro Středočeský kraj a Severočeský kraj do jednoho bodu a vrátit se k tomuto tématu.

Vláda se zabývala potom zejména návrhem pana ministra zemědělství na finanční řešení zmírnění škod způsobených na státním, vodohospodářském, zemědělském a lesním majetku v důsledku červnových povodní. Tento bod byl schválen. Vláda rovněž přijala mimo jiné výroční zprávu Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu za rok 2012. Podobně přijala zprávu o plnění opatření v rámci Národního plánu vytváření rovných příležitostí pro osoby se zdravotním postižením na období 2010 – 2014, to byla zpráva za rok 2012. Přijala také na návrh ministra obrany návrh nařízení vlády o stanovení kategorie obcí výkonu služby vojáků z povolání a koeficientů pro výpočet přídavku na bydlení.

Vláda se také zabývala návrhem ministryně spravedlnosti na zpětvzetí vládního návrhu zákona o státním zastupitelství a s ním spojeného zákona o změně zákonů, tento návrh byl schválen. A také byla schválena nominace kandidátky za Českou republiku na funkci soudkyně tribunálu v rámci Soudního dvora EU. Tento návrh byl rovněž schválen.

Tak tolik snad k těm zajímavějším a klíčovým bodům dnešního jednání. Požádám pana ministra zemědělství, aby nám řekl pár slov k tomu jeho klíčovému bodu, ten se týkal tedy obnovy a respektive hrazení škod způsobených povodněmi na vodohospodářském a zemědělském majetku.

Miroslav Toman, ministr zemědělství: Dobrý den, dámy a pánové. V krátkosti jenom představím to, co schválila vláda, to znamená návrh finančního řešení na zmírnění škod způsobených na státním vodohospodářském majetku, zemědělském a lesním majetku v důsledku červnových povodní. Povodňové situace v České republice, nebo respektive na území České republiky jsou stále častěji opakující se jev, kterému nelze v plné míře zabránit, lze pouze zmírnit jejich dopady na životy a majetek obyvatel a následně rychle a efektivně odstranit následky způsobených škod. Naším cílem předložení tohoto materiálu bylo zajištění finančních prostředků k odstranění povodňových škod na majetku ve správě ministerstva zemědělství, a jak jsem již řekl na zemědělském a lesním majetku, v celkové výši 2 miliardy 113 milionů korun. Tyto finanční prostředky musíme předložit na evropskou Komisi, musí být notifikován tento program, to je důvod tohoto spěchu. Za druhé je potřeba, aby naši zemědělci a zpracovatelé dostali pokud možno v co nejkratším čase finanční prostředky, aby byli konkurenceschopní. Dovolím si pouze připomenout, že již řádově před měsícem Německo a ostatní státy to již měly schváleno. Co se týká čerpání, tak v roce 2013 bude čerpáno řádově 690 milionů korun, to znamená do výše 690 milionů korun, to znamená prokázání majetku u zemědělců v letech 2014 – 2015, bude čerpáno na povodňové škody a na rybářských zařízeních. Tolik v krátkosti.

Co se týká obnovy infrastruktury vodovodů a kanalizací ve výši 232 milionů korun. To koordinujeme s ministerstvem pro místní rozvoj a to bude součástí strategie obnovy dotčených území. Tento materiál byl projednán na vládě, byl projednán bez rozporu a byl schválen jednomyslně. Tolik v krátkosti. Děkuji.

Jan Hrubeš, tiskový mluvčí vlády: Dobře, dámy a pánové, teď přichází prostor pro vaše dotazy.

Česká televize: Pane premiére, já bych se vás chtěla zeptat, jak jste daleko ve vyjednávání o podpoře vaší vlády. Z těch uplynulých dnů z těch vašich vyjednávání, z vyjednávání pana prezidenta to zatím úplně nevypadá a podotázka – pan prezident po těch jednáních v Lánech naznačil, že ten případný druhý pokus o sestavení vlády by mohl dostat ten, kdo sežene 101 podpisů, co vy na to říkáte? A další dotaz, ten se týká velvyslanců, jestli jste probírali toto téma, jestli zazněla nějaká konkrétní jména, například jméno pana Remka nebo paní Livie Klausové, a pokud jste neprobírali, tak jestli to chcete ještě stihnout, kdy? Děkuji.

Jiří Rusnok, předseda vlády: Tak pokud jde o vyjednávání, tak žádné novinky ode mě dnes asi neuslyšíte, protože jsem od rána tady v úřadě, takže žádné jednání moje v tomto směru neprobíhalo a budou probíhat další jednání s dalšími politickými stranami a členy parlamentu, ale nemám teď žádnou zprávu pro veřejnost, kdy s kým a jak. Čas pořád máme a určitě všechno se včas dozvíme. Na to jednání vždycky musí být dva a nejsem jaksi od toho, abych vyhlašoval něco předem, co ten druhý třeba ještě neví, nebo nechce, aby se o tom mluvilo. Takže jednání probíhají, budou probíhat a žádná nová situace nenastává.

To druhé, na co jste se ptala, se týkalo velvyslanců. O velvyslancích nebyla dnes řeč na jednání vlády, žádný takový bod nebyl předložen, takže nemám pro vás žádnou zprávu v tomto směru, záleží, kdy pan ministr zahraničí s takovými návrhy přijde. Zatím se to nestalo.

Jan Hrubeš, tiskový mluvčí vlády: Dobře, děkuji.

ČTK, Šárka Dvořáková: Dobrý den, já jsem se chtěla jenom ujistit, pane premiére, vy jste říkal, že jste probírali tu nominaci na tu soudkyni Soudního dvora, bude to tedy paní Pelikánová, tak jak se původně uvažovalo? A pana ministra zemědělství jsem se chtěla zeptat, odkud se vezmou ty 2 miliardy, které půjdou na tu obnovu po povodních? Děkuji.

Jiří Rusnok, předseda vlády: Ano, na první část otázky, potvrzuji, nominovali jsme paní profesorku doktorku Pelikánovou na ten zmíněný post v rámci evropského Soudního dvora.

Miroslav Toman, ministr zemědělství: Já jenom v krátkosti, po dohodě s ministerstvem financí to půjde z rozpočtové rezervy a ze zdrojů kapitoly.

Český rozhlas Radiožurnál: Já bych se chtěla zeptat ještě na to jméno nového šéfa Úřadu vlády, je to tedy Radek Augustin, je to místopředseda strany SPOZ, proč právě on má být šéfem Úřadu vlády, a jestli je vhodné, aby člověk takto blízce spojený s prezidentem Milošem Zemanem byl v tak důležité funkci?

Jiří Rusnok, předseda vlády: Tak především je důležité, aby v té funkci byl někdo vůbec, kdo může pracovat. To znamená v tuto chvíli současný vedoucí Úřadu vlády je na dlouhodobé pracovní neschopnosti, my nemáme žádné věrohodné zprávy, že by se z ní mohl brzy vrátit a ten úřad je poměrně velký a složitý mechanismus, který potřebuje mít osobu, která má jediná na úřadě příslušné organizační a personální kompetence, aby mohl normálně fungovat. A když vezmu do úvahy okolnosti, za kterých to tady končilo, v minulém vedení, tak skutečně to řešení bohužel jsme museli udělat, byť to pro mě nebylo úplně snadné, protože pana minulého vedoucího Úřadu vlády znám a z dob, kdy jsem ho znal já, tak jsem s ním velice dobře spolupracoval. Ale ten úřad se musí nějak řídit. Pan Augustin je zkušený manažer veřejné správy, pracoval více než 9 let jako projektový manažer na úrovni kraje v Olomouckém kraji, v krajském úřadě, zabýval se i evropskými fondy. Jeho politická angažovanost je mi samozřejmě známa, on svoji funkci ukončí na nejbližším jednání jejich příslušného grémia a tím to pro mě hasne. Je to člověk, kterého znám skutečně léta, je na to kvalifikován, vybaven a věřím, že tu funkci bude dělat dobře.

TV NOVA, Klára Brunclíková: Já mám krátký dotaz, co se týče rozdělení odměn Petrem Nečasem, zajímal by mě názor pana premiéra na to, co si o tom přerozdělování odměn myslíte, jaký na to máte názor, a tatáž otázka by platila pro pana ministra, pokud to vztáhnete na konkrétně váš rezort. Jste spokojený s tím, jací náměstci dostali odměny? Děkuji.

Jiří Rusnok, předseda vlády: Tak já neznám detaily té věci, já jsem nezkoumal žádné platové stupně lidí, kteří nějaké odměny dostali, četl jsem v novinách poměrně strašidelné cifry, musím říct, že mě to rozesmálo se smutkem v mysli, protože když si představím, jak těžce se dneska v této zemi žije mnoha lidem a bojuje se takříkajíc o denní chleba, jak státní správa brečí, a oprávněně v mnoha případech, že není na řadu věcí, tak mě to zaráží. Zaráží mě to a považuji to za velmi neprofesionální přístup z hlediska minulé vlády. Ukazuje to na takovou ohromnou falešnost toho, jak máme nastaven mzdový systém ve státní správě. Tam se tváříme, že ty lidi mají úžasně nízké platy, ty základní platy jsou skutečně podle mě neoprávněně nízké, a pak se ukazuje, že de facto ty jejich čisté platy se násobí tím, jak se jim dávají různé odměny, v kterých není žádný řád, ani smysl zřejmě v některých případech. Ale to je můj občanský komentář, já na tom nic nemohu změnit, tak to prostě bylo, ať si každý udělá obrázek sám. Já mohu říct jenom za sebe, že v rámci své kompetence budu k těmto věcem velmi, velmi zdrženlivý a víc to nebudu komentovat. Ať hovoří činy.

Miroslav Toman, ministr zemědělství: Velmi krátce, velmi mě překvapila ta výše odměn, celkový balík odměn, který proběhl na ministerstvu zemědělství, nicméně zpětně s tím nemohu nic dělat, zvlášť mě pobavilo, že to bylo za mimořádné výkony, zvlášť když jsem se seznámil se stavem ministerstva. Já si mimořádné výkony představuji úplně jinak. Mohu říci, že v tomto rozsahu nevidím důvod, abych na základě činností vyplácel takovéto odměny, a považuji to za nemorální.

TV NOVA, Klára Brunclíková: Mohl byste zmínit nějaké konkrétní jméno, koho byste zmínil, nebo konkrétní čin, který si podle vás tu odměnu nezasloužil?

Miroslav Toman, ministr zemědělství: Ne, to ne.

MF Dnes, Josef Kopecký: Dobrý den, pane premiére, určitě musíte uvažovat o variantě, že ta vaše vláda nemusí nakonec dostat důvěru a pan předseda ČSSD Sobotka už řekl, že v takovém případě by měl dostat šanci vítěz voleb. Je to sporné, protože existuje několik různých variant, co může prezident podle Ústavy udělat a koho vybrat, ale ta otázka na vás zní, kdybyste z jakýchkoli důvodů v prvním pokusu o vládu neuspěl, vy byste měl ambici to zkusit ještě jednou, podobně, jako se o to hlásí teď pan Sobotka?

Jiří Rusnok, předseda vlády: Já bych opravdu nechtěl předbíhat událostem, co bude kdyby, my teď budeme dělat všechno pro to, abychom důvěru dostali. Až ta důvěra nebude, což pevně věřím, že nenastane, tak budu přemýšlet a uvažovat, na to bude času dost, co dál.

TV Prima: Dobrý den, já bych se chtěl zeptat k programu jednání vlády, ty dva zákony o ochraně ovzduší – bylo o nich rozhodnuto, popřípadě co detailně obsahují? Děkuji.

Jiří Rusnok, předseda vlády: Ty dva návrhy Moravskoslezského kraje, respektive zastupitelstva Moravskoslezského kraje se týkají skutečně problematiky ochrany ovzduší. Ten jeden zákon (návrh) se týkal toho, že Moravskoslezský kraj navrhuje, aby prostředky vybrané za poplatky za znečišťování ovzduší byly místně rozdělovány tak, že 90 % toho výběru se vrátí do toho kraje, kde byly vybrány, a 10 % půjde do státního rozpočtu. To je změna, která by významně narušila ten dosavadní stav, paradoxně v nejbližších letech by Moravskoslezskému kraji mohla také uškodit, protože kdyby se jenom důsledně rozdělovalo takto, tak by se ukázalo, že tam půjde méně peněz, než tam půjde v konečném důsledku v nejbližších letech, v kombinaci fondu životního prostředí, ale i dalších národních zdrojů a zejména evropských peněz. Čili to je změna, která je poněkud nesystémová a pro tuto chvíli se podle nás vlastně míjí účinkem, který byl určitě zamýšlen. Takže my jsme odsouhlasili návrh stanoviska připravený legislativní radou, že v tuto chvíli s tím návrhem nesouhlasíme, nicméně jsme uložili ministrovi životního prostředí, aby přišel se systémem, který by odrážel toto, co oni měli na mysli, v nějakém odpovídajícím poměru lépe, možná po roce 2016, kdy už těch národních zdrojů bude mnohem méně, respektive těch evropských zdrojů také bude mnohem méně, pro ty akce, které se teď v Moravskoslezském kraji dělat budou. Pro nejbližší roky je to tak, že Moravskoslezský kraj dostane na toto násobně mnohem více peněz, než se tam vybere na poplatcích a účelem těch poplatků mimochodem není to, aby se z nich hradila různá opatření, kompenzující ten znečištěný vzduch, účelem je především regulace, to znamená, aby ti znečišťovatelé dělali všechno proto, aby vypouštěli co nejméně škodlivin do ovzduší. Takže v konečném důsledku by tenhle systém mohl dopadnout tak – a to je jeho účelem – že by neměli vypouštět žádné a neměly by se tudíž vybírat žádné poplatky a pak by také, to ještě vůbec neznamená, že by tam byl absolutně čistý vzduch, protože například vzduch je dneska z velké části znečištěn ze dvou zdrojů, které na poplatky nemají žádný vliv, to znamená lokálních topenišť a automobilového provozu. Takže ten návrh je dobře míněn, ale je nesystémový, a my se na něj chceme podívat v tom kontextu té ochrany ovzduší a investic do ní v delším horizontu.

Ten druhý návrh je, abych tak řekl, opět velmi dobře míněný, nicméně velmi problematický. To je návrh na to, aby se vlastně prolomila ústavní ochrana domovní svobody, aby jacísi kontroloři ovzduší vám mohli přijít do baráku a říct, vy tady topíte PET lahvemi, to je přestupek a my vám za to vyměříme pokutu. Chápu to, to je obrovský problém, a vůbec ne jen v Moravskoslezském kraji, v řadě míst České republiky bez ohledu na to, v jak zatížených lokalitách se nacházejí v zimním období. Nicméně vláda se přiklonila k návrhu, že nelze takto účelově prolamovat základní lidské ochranné mechanismy svobod a lidských práv, to má spoustu rizik a ty nejsou vůbec dopracovány. A opět jsme uložili ministrovi životního prostředí hledat cestu, jak najít účinné nástroje na, řekněme kontrolu těch lokálních topenišť včetně soukromých objektů, ale takové, které by neprolamovaly invazivně ty základní lidské svobody, které chrání Ústava. Jsme přesvědčeni, že takový model je možný, podíváme se do světa, zhodnotíme vývoj technologií, bavili jsme se zcela nezávazně o věcech typu – elektroměr také máte v baráku a měří vám, kolik spotřebujete energie, ale je někde před vaším obydlím tak, aby se dal kontrolovat bez vstupu do vašeho objektu, tak prostě může být nějaké čidlo na tom topeništi někde na komíně, které bude zaznamenávat kvalitu těch vypouštěných exhalací a může něco signalizovat, může být odečítáno, ale to je úvaha zcela volná, laická v tuto chvíli. Takže tolik.

MF Dnes, Jakub Pokorný: Dobrý den, můžu navázat na kolegyni, která se ptala na velvyslance, a poprosit vás, pane premiére, o váš osobní názor – vám by se velvyslanci v Rusku, Vladimír Remek, a Livie Klausová na Slovensku líbili, byli by dobří, nebo byste měl nějaké námitky proti nim? To jsou ty nejdiskutovanější jména.

Jiří Rusnok, předseda vlády: Já už jsem toto vyjádřil veřejně dávno předtím, než jsem se ocitl v této funkci, takže na tom nemám co měnit a jinak si počkám na ty návrhy, které budou doručeny do vlády. Pokud vím, o těchto věcech se většinou jedná i v nějakém klasifikovaném režimu, takže těžko se k tomu můžu teď vyjádřit, žádný návrh jsem oficiálně neviděl.

Jan Hrubeš, tiskový mluvčí vlády: Děkuji panu premiérovi, panu ministrovi, dámy a pánové, děkuji za pozornost, přejeme hezké odpoledne, na shledanou.

Jiří Rusnok, předseda vlády: Na shledanou.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X