Tiskové konference

25. 4. 2012 11:19

Tisková konference po jednání vlády, 25. dubna 2012

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové. Začíná tisková konference po jednání vlády. Vítám pana premiéra Petra Nečase a místopředsedy vlády paní Karolínu Peake a pana Karla Schwarzenberga. Pane premiére, prosím o úvodní slovo.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové. Úvodem dnešního jednání, poté co vláda tradičně probrala evropskou problematiku, tak jako první bod v části s rozpravou schválila vláda usnesení, kterým žádá o vyslovení důvěry Poslaneckou sněmovnu Parlamentu České republiky dle ustanovení článku 71 ústavního zákona Ústava České republiky a vláda mě pověřila, abych předložil tuto žádost o vyslovení důvěry předsedkyni PS k dalšímu projednání. Velmi důležitým bodem, který jsme dnes schválili, je konvergenční program České republiky, protože ten musí být do konce dubna podle tzv. evropského semestru předložen Evropské komisi. Chci říci, že vláda jednomyslně tento konvergenční program schválila. Tento program počítá s poklesem deficitu veřejných rozpočtů. V letošním roce očekáváme 3 % deficit HDP a od příštího roku tedy budeme pod třemi procenty HDP. Samozřejmě že tento konvergenční plán je navázán na konkrétní aktivní kroky vlády. Například pokud nebude schválen vládou navržený a koncipovaný konsolidační balíček, který byl předmětem koaličních jednání v těch uplynulých týdnech, tak by to znamenalo, že po celé toto plánované období až do roku 2015 bude deficit veřejných financí nad 3 % HDP a celkový veřejný dluh dosáhne hranici 50 % v roce 2015. To znamená, že je nezbytné pro vládu České republiky pokračovat ve svém konsolidačním úsilí a vláda toto jednoznačně chce. Součástí tohoto konsolidačního plánu je také přehled institucionálních změn, které také vláda připravuje. Zejména jde o předložení ústavního zákona o rozpočtové kázni a odpovědnosti a vytvoření nezávislé Národní rozpočtové rady. To jsou velmi klíčová opatření, která mají přispět i institucionálně k tomu, aby docházelo ke snižování zadlužení. Dále jsme probrali některé další body. Mimo jiné poslanecký návrh, který reguluje některé sportovní aktivity. Podrobnosti když tak k tomu řekne paní místopředsedkyně Peake. Takže, dámy a pánové, tolik k dnešnímu poměrně stručnému programu vlády České republiky.

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády ČR: Paní místopředsedkyně Karolína Peake chce dodat něco k poslaneckému návrhu?

Karolína Peake, místopředsedkyně vlády ČR: Velmi krátce. Jak už zmínil pan premiér, návrh poslanců zákona o bezpečném pohybu při lyžování, snowboardingu a jízdě na jízdním kole. K tomuto návrhu zákona dala vláda negativní stanovisko a to z toho důvodu, že se vláda snaží chovat maximálně legislativně odpovědně a nezaplevelovat právní řád zbytečnými příkazy a zákazy. Pokud jsme si vědomi, že bohužel nejsme schopni regulovat všechna potencionálně nebezpečná nebo riziková sportovní chování, nebo jiná chování ve veřejném prostoru. Jsme si také vědomi toho, že tak jako tak platí obecná odpovědnost za škodu způsobenou při sportu nebo jiné činnosti, stejně tak jako trestní odpovědnost. Byl to nicméně zákon velmi podrobně projednávaný na této vládě a určitě se k němu velmi podrobně budou vyjadřovat i poslanci ve sněmovně. Já bych ráda zmínila ještě jednu věc, kterou jsme přeřadili do rozpravy s ministrem vnitra, který podal zprávu o využití proti-korupční linky 199 a její efektivitě, kde se navrhuje zrušení této proti-korupční linky a zrušení výběrového řízení na její provoz. Chápu argumentaci ministerstva vnitra hlavně s ohledem na úsporná opatření. Nicméně vzhledem k tomu, že máme v tuto chvíli na konci mezirezortního připomínkového řízení analýzu „whistblowingu“, tedy ochrany oznamovatelů korupce, požádala jsem pana ministra vnitra, abychom ten následující měsíc ještě věnovali snaze o nalezení nějaké alternativy k této telefonní lince, právnímu poradenství, úzce specializovanému právě na právní asistenci oznamovatelům korupce, tedy abychom nad touto proti-korupční linkou úplně nezlomili hůl. Děkuji.

Karel Schwarzenberg, ministr zahraničních věcí ČR: Já abych neměl takto zvláštní bod dneska, vlastně jenom že doufám, že v pátek nám bude vyslovena důvěra a považoval jsem za nutné vzhledem k různým událostem posledních týdnů, aby vláda požádala o důvěru. Aby parlament vyslovil důvěru, abychom s tímto jasným mandátem mohli pokračovat.

TV Prima, Tereza Matysová: Dobrý den. Kdy bude, pane premiére, podepsána koaliční smlouva? Poprosím o reakci i oba vicepremiéry.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: My povedeme mimo jiné i v těchto hodinách a v těchto dnech jednání o těch formálních procedurách. Já předpokládám, že pouze potvrdíme to, co jsme si řekli i slovně. To znamená, že nebudeme měnit vládní programové prohlášení a budeme dodržovat stávající koaliční smlouvu. Čili v podstatě pouze budeme podle mého názoru parafovat stávající koaliční smlouvu v tom revidovaném znění a stávající programové prohlášení. Já si dovedu představit, že se dohodneme, že to bude ještě před vyhlášením důvěry, nebo že formálně to provedeme po něm. To je otázka dohody všech tří partnerů. Dovedu si představit obě dvě možnosti.

Karolína Peake, místopředsedkyně vlády ČR: Pokud se ptáte na nějaký zásadní posun, pak situace je podobná, jako byla včera. Tedy že osm poslanců vyjádřilo ochotu, připravenost vytvořit nový poslanecký klub, podporující tuto vládu. Jsou další poslanci, minimálně tři, kteří řekli, že budou hlasovat pro důvěru této vládě. Jsme samozřejmě i dále v jednání a ve snaze vytvořit nový poslanecký klub a v následujících hodinách se budeme bavit spolu s panem premiérem a panem místopředsedou vlády Schwarzenbergem právě o těch formálních krocích, které je třeba naplnit k tomu, aby ta důvěra vlády a vláda jako taková a koalice jako taková měly jasný formální rámec.

Česká televize, Vladimír Keblůšek: Já možná ještě k doplnění jenom. Už je jasné tedy, jaká bude forma toho stvrzení, toho souhlasu? Jestli těch osm poslanců plus ti tři se podepíší pod koaliční smlouvu, nebo to se také ladí? A druhá otázka. Teď jednají odbory, které vzkázaly, že už nikdy nechtějí přijít na jednání tripartity a jediné o čem se chtějí bavit s vládou, jsou předčasné volby a zároveň řekly, že ty protesty, které připravují, budou lidi bolet. Myslíte si, že je správné, že takto odbory vyhrožují a co na to říkáte? Děkuji.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Myslím si, že politická militantnost odborů úzce propojených s levicovou politickou scénou z tohoto plyne naprosto zřetelně. Zrušit jednání tripartity, my je samozřejmě nemůžeme přimět, aby na tripartitu chodili, ale já chci zdůraznit, že vláda byla, je a bude připravena jednat. Ten kdo nechce jednat, ten kdo vyhrocuje napětí, jsou jednoznačně odborářští předáci.

Mediafax, Jan Kálal: Já bych se, pane premiére, vrátil k vašim slovům o bezpečné většině v souvislosti s vyslovením důvěry vládě v pátek. Mohl by nastat teoreticky scénář, že vláda dostane důvěru, ale protože to bude třeba 100 hlasů jako včera, tak vy raději zvolíte scénář předčasných voleb?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Ano, v případě, že by to byla nevládnutelná většina, tak samozřejmě musíme také ty důvody, včera to bylo 100 mimo jiné proto, že ministři pan Schwarzenberg a pan Heger, kteří by bezpochyby hlasovali v tom procedurálním hlasování, ze kterého vy děláte dalekosáhlé závěry, tak nebyli přítomni v České republice.

Mediafax, Jan Kálal: A máte nějakou spodní hranici, třeba 103, aby to bylo alespoň?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Mám spodní hranici. Nevidím jeden jediný důvod, proč ji říkat, protože jsem přesvědčen, že to dopadne pozitivně to hlasování. Já bych dodal, že tam nevidím důvod, aby ti poslanci něco podepisovali, ještě jak se ptal pan Keblůšek. Mně stačí slovo. Když člověk řekne, že něco udělá, že bude podporovat vládu, že bude podporovat její program, tak mě stačí, když to takto deklaruje.

Právo, Rovenský: Pane premiére, vydá vláda nějaké prohlášení před tím pátečním hlasováním? Protože například pan poslanec Doktor říkal, že něco takového očekává a na základě toho se rozhodne. Druhá otázka je pro pana ministra Schwarzenberga. Co je pro vás, pane ministře, bezpečná většina, kdybyste to mohl specifikovat? A ještě třetí otázka na pana premiéra, jestli budete vyžadovat nějaké vysvětlení od pana Pavla Dlouhého, co se týče desítek milionů na účtu jeho manželky, jestli to budete řešit na vnitrostranické úrovni, nebo jestli nějak zakročíte? Děkuji.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já nevím, jak mohu zakročovat do soukromých záležitostí toho nebo onoho člověka. On je na nějaké politické pozici. Buďto bude schopen své konání a kroky vysvětlit anebo nebude. Pak je samozřejmě otázkou, zda na té stranické pozici může zůstat. To je velmi jednoduché. To je otázka na něj, nikoliv na mě. Ale já očekávám, že bude schopen tyto věci vysvětlit. Co se týče prohlášení. Samozřejmě, že vláda bude deklarovat svou politiku, ale nebude to nic překvapivého, bude to, že vláda bude pokračovat v plnění svého vládního programového prohlášení a v plnění koaliční smlouvy v revidovaném znění.

Karel Schwarzenberg, ministr zahraničních věcí ČR: Po pravdě řečeno, je-li to spolehlivá většina, se prokáže po nějakém čase. V zásadě bych řekl, že jeden či dva stačí. Pokud všichni poslanci jsou spolehliví. Jak vidno, když je velká většina, tak to také nepomůže. Závisí na spolehlivosti jednotlivých poslanců. To za jedno. Já bych ještě rád zdůraznil k požadavku odborů, aby vláda odstoupila. Já jsem celý život i ve vlastním podniku měl z dobrých důvodů dobrý vztah k odborům a vážím si jejich práce. Víceméně, kdybychom se měli všichni držet svého kopyta, právem by asi všechny odbory protestovaly, každý člen odborového hnutí, kdyby vláda chtěla rozhodovat, kdo má být zvolen do vedení odborů. Taktéž je nepřípustné, aby odbory rozhodovaly o sestavení vlády. To je záležitost parlamentu. Ten je suverén, nikoliv odbory. A to bychom měli respektovat, aby naše demokracie fungovala.

ČTK, Jakub Dospiva: Já mám jenom k programu vlády – a to jsou peníze pro vězeňskou službu.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Tento bod byl stažen.

ČTK, Jakub Dospiva: A pak jsem chtěl využít toho, že tady máme pana ministra, zeptat se, zda by mohl potvrdit pana Povejšila jako příštího velvyslance u Evropské unie? Děkuji.

Karel Schwarzenberg, ministr zahraničních věcí ČR: Potvrdím, až na to bude čas.

Česká televize, Martina Tlachová: Já bych se chtěla zeptat na likvidaci ostravských lagun. Oni měli dostat 2,5 miliardy s tím, že se jim podařilo zlikvidovat dvě třetiny a žádají teď další miliardu na likvidaci té poslední třetiny. Můžou počítat s těmi penězi? Budete nějakým způsobem kontrolovat, jak je možné, že vlastně jim nestačily ty 2,5 miliardy?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Ta věc je velmi závažná. Vzbuzuje celou řadu otázek a bude tam samozřejmě muset dojít k velmi důsledné kontrole a k velmi důslednému vysvětlení. Co se tam dělo, jak byla tato zakázka, otevřená ještě za sociálně demokratických vlád, sdružením Čistá Ostrava prováděna, jak je to prostě s likvidací těchto odpadů a podobně. Je tam příliš mnoho otazníků na to, aby vláda jenom tak řekla, že se tam dají další peníze.

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády ČR: Dámy a pánové, pokud už nemáte žádné dotazy, končím tiskovou konferenci a děkuji. Na shledanou.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference po jednání vlády, 25. dubna 2012

Související zprávy