Tiskové konference

27. 9. 2011 16:26

Tisková konference po jednání vlády, 27. září 2011

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády: Dámy a pánové, hezké odpoledne, dovolte mi, abych vás přivítal na tiskové konferenci po dnešním jednání vlády. Vítám zde předsedu vlády Petra Nečase, ministra kultury Jiřího Bessera, ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka a ministra školství Josefa Dobeše. A o úvodní slovo prosím předsedu vlády.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové, vláda ČR na svém dnešním zasedání schválila několik důležitých bodů, které považujeme za pozitivní. Chtěl bych zdůraznit, že vláda jednomyslně podpořila a schválila Strategii mezinárodní konkurenceschopnosti ČR pro období 2012-2020, což je zásadní dokument, obsahující 40 konkrétních opatření včetně harmonogramu implementace, jejichž cílem je zvýšit konkurenceschopnost české ekonomiky. My máme jako základní úkol konsolidovat veřejné finance, ale také zvýšit konkurenceschopnost naší země, protože konsolidovat veřejné finance z krátkodobého hlediska lze, ale máme-li mít dlouhodobě vyrovnané veřejné finance, máme-li být zemí, která zvyšuje svou prosperitu, tak jen tehdy, budeme-li schopni odolat tlaku globální konkurence. Z tohoto pohledu i pohled na mezinárodní žebříčky, kde ČR, přestože činila řadu opatření, které jsou pozitivně hodnoceny EK či OECD, tak přesto klesala. Svět okolo nás šel v konkurenceschopnosti směrem nahoru rychleji a některé regiony, a to nejsme vystaveni pouze evropské konkurenci, ale také Čína, Indie, Latinská Amerika, to jsou regiony, které nás dostávají pod tlak. Tento dokument také vychází z analýzy konkurenceschopnosti ČR, kterou vypracovalo MPO a zásadní kus práce byl odveden NERVem a odbornou skupinou. Tento dokument má zásadní charakter, byla po něm poptávka ze strany hospodářských kruhů počínaje Svazem průmyslu ČR přes Hospodářskou komoru ČR, zástupce podnikatelů a podobně. Definuje klíčová opatření napříč institucemi tak, abychom se do roku 2020, kdy dnes se pohybujeme až za 35. místem, abychom se dostali mezi prvních 20 nejvíce konkurenceschopných zemí. Větší podrobnosti k tomu řekne pan ministr. V návaznosti na tento dokument jsme také schválili Národní inovační strategii ČR, kterou představí pan ministr školství a pan ministr průmyslu a obchodu, který je spoluautorem. Považuji za pozitivní, že dnes vláda schválila parametry majetkového vyrovnání s církvemi. S tím, že je uloženo panu ministru kultury, aby na základě těchto parametrů, které vznikly na základě unikátní dohody koaliční skupiny se zástupci církví, byl vypracován konkrétní paragrafový návrh zákona. Já bych poprosil pana ministra Kocourka o stručnou informaci ke strategii konkurenceschopnosti.

Martin Kocourek, ministr průmyslu a obchodu: Já bych doplnil pana premiéra. My jsme pracovně nazvali tuto strategii Zpět na vrchol. Chceme se vrátit k našim kořenům, kdy v 30. letech tehdy ČSR patřila na špici průmyslových zemí. V podtextu této strategie uvádíme jako charakteristiku 3 I, která charakterizují náš důraz na jednotlivé pilíře: Instituce, infrastruktura a inovace. V oblasti institucí cítíme největší dluh v tom, že pociťujeme, že naše instituce nefungují zcela průhledně a jednoduše a navrhujeme zde nejvíce opatření. V oblasti infrastruktury máme na mysli nejen dopravní, ale i technickou, energetickou i digitální a v oblasti inovací se snažíme navázat na dobrou pozici, kterou v poslední době ztrácíme a je to o spolupráci resortu průmyslu a školství, neboli podniků a škol. Tolik stručně k doplnění.

Josef Dobeš, ministr školství: Děkuji, já doplním kolegu Kocourka. První signál, který je dobré vyslat je, že MPO a MŠMT velmi úzce spolupracují jak na konkurenceschopnosti, tak na inovacích. Ten materiál stojí na třech pilířích, první je excelentní výzkum. ČR nemá nekonečně mnoho výzkumníků a organizací, aby zasáhla celé spektrum. Musí se orientovat na excelentní výzkum, tradiční, kde jsme byli dobří. Excelence výzkumu, jiná metodika hodnocení výzkumu. MŠMT vypsalo individuální projekt na změnu metodiky výzkumu. Druhá věc jsou lidské zdroje, vzdělaný a konkurenceschopný člověk, a to vzdělání jde od primárního a končí vysokoškolským vzděláním. Všechny koncepce v regionálním školství, věcný záměr vysokého školství, to do toho spadá. Třetí věc je transfer mezi školami a firmami, což je klíčové a spolupracujeme na tom. Dělat aplikovaný výzkum. Já dnes informoval vládu, v programu vzdělání pro konkurenceschopnost, tam jsme alokovali 3,5 miliardy na transfer mezi školami a firmami. To je tedy ve zkratce.

Jiří Besser, ministr kultury: Děkuji, pane premiére. Dnes vláda schválením parametrového znění dohody mezi státem a církvemi dala signál veřejnosti, že se svým programovým prohlášením a prioritou vlády to myslíme vážně. Resort kultury je připraven rychle zpracovat paragrafové znění zákona a myslím, že ty parametry, které byly domluveny vládní komisí a tou velkou církevní komisí, a byly představeny veřejnosti, jsou všeobecně známy. Nyní tedy půjde zákon do připomínkového řízení a věřím, že budeme moci všechny připomínky řádně projednat a zhruba do dvou měsíců budeme moci předložit tento zákon do sněmovny.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády: Děkuji za úvodní slova, dámy a pánové, nyní je prostor pro vaše otázky.

PL.cz: Já jsem se chtěla zeptat ministra Bessera, jestli jste vzali v úvahu také námitky opozice, že nevydáváme majetek jenom ten, který byl skutečně ukraden komunisty, protože komunistický poslanec odhaduje skutečný majetek, který byl zabaven komunisty, na 10 % té částky, kterou jste vymezili.

Jiří Besser, ministr kultury: Zabývám se názory opozičních poslanců i pana Koníčka, některé ty připomínky jsou oprávněné, snažíme se je vysvětlit, některé jsou scestné, ty vysvětlit nejdou. Ale byl jsem minulý týden přítomen jednání klubu KSČM ne s tím, že bych chtěl někoho z kolegů přesvědčit, že je správné vyrovnat se s církvemi a dluhy, které stát vůči nim spáchal, napravit, ale přišel jsem jim vysvětlit ekonomiku našeho návrhu, ty dnes schválené parametry a myslím, že kdo z opozičních kolegů umí počítat, tak musí náš návrh podpořit. Setkal jsem se tam s velmi zajímavou situací, kdy jedna bývalá komunální politička velmi kvitovala to, jak je naše znění připraveno. Odpověděl jsem na její otázky, myslím, že mezi opozičními starosty najdeme podporu. Jednáme s opozicí, je to natolik vážná norma, že si myslím, že je třeba opozici minimálně vysvětlovat.

ČTK: Já jsem se chtěl zeptat na bod týkající se spolupracujícího obviněného a dohody o vině a trestu a pak bych pana premiéra požádal o komentář k tomu incidentu, kdy na budovu Úřadu vlády po poledni vylezl muž a pak slezl? Děkuji.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já k tomu velký komentář nemám. Mám alibi, protože v tu dobu jsem byl ve sněmovně, takže to znám jen díky médiím či informacím pracovníků Úřadu vlády, kdy jsem toto oznámení dostal. Já jsem se seznámil i s těmi podáními, které podával tento pán na Úřad vlády, a mohu konstatovat, že rozhodně nebylo nic zanedbáno a že je to spíše problémem tohoto pána a jeho psychického rozpoložení. Jsem rád, že se nikomu nic nestalo. Tolik k tomuto. Co se týče novely trestního řádu, vláda ji schválila, tady je nezbytné zdůraznit, že odhady říkají, že 50 % případů kriminální činnosti, kdy je chycen pachatel, tak se přizná, u bagatelních činů to je 75 %, tady ta možnost zrychlení celého řízení tím, že dojde k dohodě mezi obviněným a státním zástupcem ohledně trestu či ochranného opatření či náhrady škody, tak zefektivňuje celé řízení. Důležité je, že tuto dohodu musí schválit soud, který ji nemusí schválit. My jsme se shodli v tom, že tento institut nebude možno využít pro mladistvé. Protože ti nejsou tedy plnoprávní z hlediska úkonů. Co se týče institutu spolupracujícího obviněného, upravuje se, aby byl efektivnější. Uplatní se u všech zločinů, nejen u zvlášť závažných. Úpravami v tomto institutu, které vycházejí z programového prohlášení vlády, se jedná o to, že se zpřesní jeho použití, aby umožnil zajistit i nízký trest a výjimečně nulový, ale s tím, že výrok o trestu bude vynesen.

TV NOVA: Poprosím pana premiéra, jestli vám vedoucí Úřadu vlády ten dnešní incident nějak vysvětlil, třeba pan ministr vnitra Kubice říkal, že bude chtít vysvětlení, co dělala v tu chvíli policie, když ten člověk pronikl přes plot. Druhá věc, nevidím tu ministra Kalouska, ale už můj oblíbený dotaz, zda jste si nějak vysvětlili to své počínání a zda vám bude stačit ta omluva, která zazněla zčásti? Děkuji.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já musím říci, že za ochranu budovy nezodpovídá Úřad vlády, ale příslušná složka Policie ČR. Já předpokládám, že pan ministr a policejní prezident budou mít náležité vysvětlení a objasnění. Na druhé straně chci zdůraznit, že považuji za klíčové, že se nikomu nic nestalo. Co se týče ministra Kalouska, ten dnes přicestoval ze zámoří. Zjevně zdevastován pobytem v klimatizovaných prostorech, takže my jsme neměli možnost spolu promluvit, protože jednala vláda ČR.

Mediafax: Já bych se zeptal pánů ministrů, vy tu stojíte jako jeden muž, ale jak dopadla připomínka ministerstva školství k té vychvalované strategii konkurenceschopnosti? MŠMT nesouhlasilo s tím, aby i pro studenty humanitních gymnázií byla povinná maturita z matematiky, jestli jste si to vysvětlili? A ještě ministra Bessera bych se zeptal, možná vám přišla zpráva o úmrtí Jiřího Hubače, jestli byste k této osobnosti řekl jednu dvě věty?

Josef Dobeš, ministr školství: Já začnu tou připomínkou MŠMT, kterou my jsme dnes dopoledne ve sněmovně vyladili, a postoj ministerstva je, že státní maturita z matematiky je na místě u gymnázií. To je vyřešeno, je shoda. Jednalo se více o nedorozumění na nižší úřednické úrovni.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Působí zde zjevně úředníci humanitního vzdělání.

Jiří Besser, ministr kultury: Zprávu jsem se dozvěděl během jednání vlády. Musím říci, že to je další velká ztráta pro českou kulturu a samozřejmě příprava pietního aktu a stanoviska ministerstva k úmrtí můžete očekávat ve čtvrtek.

ČT: Jenom drobnost, jednali jste o rozpočtu pro SFDI? K čemu jste došli?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Došli jsme ke schválení návrhu rozpočtu pro SFDI pro příští rok, který vychází ze schváleného státního rozpočtu včetně objemu prostředků, které budou v SFDI použity. Vychází to z rozpočtového rámce pro příští rok, tedy s navýšením o 4 miliardy.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády: Dámy a pánové, nemáte-li žádné otázky, díky za pozornost a hezký den.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X