Tiskové konference

29. 11. 2023 19:24

Tisková konference po jednání vlády, 29. listopadu 2023

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Dobrý večer, dámy a pánové, vítám vás na tiskové konferenci po jednání vlády a o úvodní slovo poprosím předsedu vlády Petra Fialu.

Petr Fiala, předseda vlády: Dobrý den, dámy a pánové, dnes jsme se na vládě hodně zabývali tím, co je důležité téma pro Českou republiku, a to je dobrá budoucnost, jak se pohnout ve stavbě strategických investic, jak zajistit to, abychom tady měli dobře fungující ekonomiku, dobře placená pracovní místa. Udělali jsme některé kroky dnešními rozhodnutími vlády, které k tomu vedou a které zajistí restart Česka, dlouhodobý růst České republiky.

My jsme dnes jako jeden z těchto kroků schválili spojení České exportní banky a Národní rozvojové banky. Je to první krok na cestě k tomu, abychom měli instituci, která bude schopna financovat strategické investice. Je to krok, který má podporu odborné veřejnosti. Já jsem měl včera jednání s reprezentanty Bankovní unie v čele s panem prezidentem Juchelkou. Bavili jsme se i o tomto rozhodnutí. Stejně tak Česká národní banka, ale i celá podnikatelská veřejnost v tomto vidí důležitou věc. V jiných zemích podobné instituce existují, my je musíme mít také. Minulá vláda o tom hodně mluvila, ale ve výsledku neudělala nic jenom to, že Národní rozvojová banka získala nové jméno. My děláme konkrétní kroky, které tento cíl naplní.

Co se ve výsledku stane: Národní rozpočtová banka, Národní rozvojová banka, promiňte, dívám se na schvalování státního rozpočtu, Národní rozvojová banka se stane významnějším prvkem hospodářské politiky a podpory malých a středních podniků, ale také bude moci hrát roli při výstavbě infrastruktury, zelené tranzici, digitalizaci, tak jako podobné instituce tuto úlohu plní ve vyspělých ekonomikách. To, co musí následovat po tomto prvním kroku, tedy spojení Národní rozvojové banky s Českou exportní bankou, je nový zákon o Národní rozvojové bance, který také upraví její fungování. Právě díky tomu budeme moci ve finále financovat klíčové projekty pro rozvoj země, pomáhat malým a středním podnikům a vyvážet produkty do zahraničí.

Schválili jsme také čtyři investiční pobídky. O tom určitě bude pan ministr Síkela mluvit podrobněji. Pro firmy onsemi, LUMAX, PCE Paragon, Fielmann. Všechny tyto investiční pobídky splňují ta kritéria, která jsme si pro investiční pobídky stanovili. To znamená, že podporujeme projekty s vysokou přidanou hodnotou, nedáváme žádné investice do montoven nebo něčeho podobného.

Jeden příklad: Společnost onsemi v Rožnově pod Radhoštěm vyrábí čipy. Firma je součástí velké nadnárodní skupiny, nabízí inovativní řešení pro energeticky úspornou elektroniku, má v plánu investovat 2,4 miliardy korun do rozšíření výroby polovodičů, což přinese nová pracovní místa. Je to strategické odvětví, čipy, polovodiče, je tam unikátní, i světově unikátní výzkum a vývoj a společnost nejenže přislíbila rozšíření výroby, ale také úzkou spolupráci s českými univerzitami a vysokými školami. A samozřejmě my jednáme se společností onsemi i o té velké investici ve výši 44 miliard do výroby čipů.

To, co je další krok, velmi důležitý na cestě ke strategickým investicím a dobré budoucnosti, je to, co nyní probíhá v Senátu a odkud se vrátil pan ministr Síkela a kde ještě je pan ministr Kupka. A to je novela zákona o strategické infrastruktuře, která je základním nástrojem pro to, je potřebná pro to, abychom mohli stavět velké investice –ať už jsou to dálnice, vysokorychlostní tratě, jaderné bloky, strategicky důležitou průmyslovou výrobu, povolovat těžbu klíčových surovin.

Pro to všechno si musíme vytvořit legislativní podmínky a to také děláme. Strategicky důležité projekty pro Českou republiku jsou to, co zajistí naši budoucí prosperitu, zlepší život našich občanů. Učiní Českou republiku silnější v rámci globální evropské konkurence, kterou tady máme. To, co dnes vláda udělala a co se souběžně schvaluje na úrovni Poslanecké sněmovny a Senátu, to jsou přesně ty kroky, které jsou potřeba, abychom takovéto věci mohli zajistit.

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Děkuji a poprosím ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu.

Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu: Tak, krásný dobrý večer, dámy a pánové. Jak už zaznělo z úst pana premiéra, jsem rád, že jsme dnes schválili čtyři investiční pobídky pro čtyři technologicky velmi vyspělé projekty s vysokou přidanou hodnotou. Jednou z těch vybraných firem je i společnost ONSEMICONDUCTOR, významný americký výrobce čipů. Jde o investici do rozšíření výroby čipů v Rožnově pod Radhoštěm. My ji podpoříme částkou přes půl miliardy korun a tímto způsobem posuneme Českou republiku k větší soběstačnosti v produkci čipů, a zvýšíme tak stabilitu našeho průmyslu a snížíme riziko nedostupnosti čipů v případě globálních dodavatelských problémů.

Ty čipy jsou neodmyslitelnou součástí moderního světa, jsou základem mnoha výrobků, které používáme každý den – od automobilů přes spotřební elektroniku až po obnovitelné zdroje. Spolupráce s firmou ONSEMICONDUCTOR je pro nás velmi důležitá. Já jsem se s jejím vedením setkal několikrát, poprvé letos v únoru v americkém Silicon Valley, a děláme maximum pro to, abychom pomohli s tím, aby se firma rozhodla investovat v České republice i nadále.

Firma aktuálně vybírá, kam umístí celý ekosystém vývoje a produkce čipů, a já věřím, že Česko má v tomto výběru velkou naději uspět. Firma onsemi se svým zaměřením na výrobu polovodičových desek na bázi karbidu křemíku v Česku přispívá k rozvoji moderních technologií, ale i k rozvoji inovačního potenciálu navázaného na aktivity firmy a k tvorbě zajímavých pracovních míst.

Na dnešním jednání jsme schválili i další investiční pobídky. Důležitá je investice do rozvoje výroby elektromechanických sestav pro elektromobily v Pardubicích. Tento projekt přinese České republice velký ekonomický prospěch a vytvoří více než tisíc nových kvalitních pracovních míst. Další pobídka bude využita na vybudování prvního závodu v oblasti optického průmyslu v Chomutově, což přinese nové pracovní příležitosti v regionu s vysokou mírou nezaměstnanosti.

Chtěl bych poděkovat senátorům, že dnes, doufám, schválí novelu liniového zákona, kterou nazýváme zákon pro strategické investice. Je to kritický krok pro urychlení a zjednodušení výstavby projektů, které jsou klíčové pro naše hospodářství. Díky této novele by se zjednodušily investice do obnovitelných zdrojů, jaderné energetiky, infrastruktury pro elektromobily, těžby surovin nezbytných pro dekarbonizaci. My tak reagujeme na všechny ekonomické výzvy, kterým čelíme, a snažíme se zvyšovat naši konkurenceschopnost.

Novela, jak už jsem řekl, přispěje k dekarbonizaci naší energetiky a hospodářství, což je klíčové pro dosažení cílů dekarbonizace a zároveň zachování naší energetické bezpečnosti. Současně zahrnuje i opatření, která usnadní těžbu surovin pro rozvoj elektromobility a výstavbu nových obnovitelných zdrojů. My jsme se při přípravě těch opatření nechali inspirovat z dobré praxe jiných evropských zemí a já pevně věřím, že nám tato novela pomůže být efektivními, méně byrokratickými a zavede transparentní pravidla pro povolování nejdůležitějších staveb, což by mělo pomoci vrátit naše hospodářství tam, kam patří. Děkuji za pozornost.

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Já také děkuji. Otevírám prostor pro dotazy, Česká televize.

Izabela Šroubková, Česká televize: Můj první dotaz je k tomu nebo na to, zdali jste probrali návrh Ministerstva spravedlnosti na to omezení přísedících u soudu? Mám pokračovat nebo mám vás nechat?

Petr Fiala, předseda vlády: Pokračujte.

Izabela Šroubková, Česká televize: Dobře. A další dotaz je na pana premiéra. Týká se to zítřejšího jednání se zástupci lékařů, kteří na prosinec chystají protest. Je to možná poslední šance, jak ho odvrátit. S Ministerstvem zdravotnictví padly všechny dohody. Budete vy chtít nabídnout nějaký kompromis nebo vyjít lékařům vstříc nad rámec toho, co nabídlo Ministerstvo zdravotnictví? Zkrátka, s jakou pozicí na to zítřejší jednání půjdete? Děkuju.

Petr Fiala, předseda vlády: Děkuji za ty otázky. Ano, my jsme dnes projednali návrh zákona, nebo návrh, kterým se mění zákon o soudech, soudcích a přísedících. Ta novela má za cíl zefektivnit soudní rozhodování, na kterém se podílí přísedící, zároveň také zajistit určité finanční úspory pro soudní řízení. Půjde o zrušení účasti laických přísedících při rozhodování soudu v pracovně-právních sporech, v občanském soudním řízení a trestním řízení před okresním soudem a omezení jejich využití v některých trestních řízeních před krajským soudem v prvním stupni.

Je to určitě důležitý krok k zefektivnění soudního systému a vláda dnes jednomyslně rozhodla, že takovouto novelu schvalujeme a bude potom podstoupena k jednání Poslanecké sněmovny a Senátu.

Pokud jde o tu druhou otázku. Já jsem byl požádán reprezentanty mladých lékařů, abych se s nimi setkal. Já jsem této žádosti rád vyhověl. Ono to zítřejší jednání bude širší, bude i za účasti prezidenta České lékařské komory. Já se budu snažit o to, abych odblokoval tu současnou situaci, a budu hledat všechny cesty, které povedou k tomu, abychom mohli dosáhnout dohody.

Ono to není jednoduché. Ta jednání probíhají a probíhala za účasti pana ministra zdravotnictví a jeho týmu. Různé argumenty zazněly. Je tam poměrně velký posun v řadě věcí, myslím, že se podařilo dosáhnout změn, které požadovali mladí lékaři, například pokud jde o otázku dalšího vzdělávání, možností a podmínek, které lékaři mají. Také jsme přistoupili k novelizaci zákoníku práce tak, abychom vlastně vrátili zpátky ten stav, který byl tou novelou změněn.

Takže jsou to kroky, které už se udělaly a na kterých myslím, že je shoda. A pak jsou tu některé další otázky nevyřešené, které se pokusíme zítra si pojmenovat a posunout kupředu. Ten problém, který já vidím, je, že se nám tady spojují dohromady věci, které jsou aktuální a třeba jsou v krátkém čase a relativně jednoduše řešitelné – novela zákoníku práce a její, řekněme, další revize. Ale pak jsou tu dlouhodobé problémy, které ve zdravotnictví jsou, které se vrší řadu let a kterými se nikdo nezabýval a my bychom měli teď všechno naráz posunout k lepšímu výsledku. To v krátkém čase asi možné není.

Nicméně mým zájmem je, a s tím do těch zítřejších jednání jdu, abychom dosáhli takového výsledku, aby žádným způsobem nebyla narušena kvalita, dostupnost zdravotní péče v České republice, abychom zajistili tuto péči všem pacientům.

Izabela Šroubková, Česká televize: Doplňující dotaz jenom: Pan Přáda právě se nechal slyšet, že pokud byste mu vyšel vstříc, tak odvolají ty protesty a vyzvou i lékaře k tomu, aby nevypovídali ty přesčasy. Chápu to správně, že ta ambice vaše zítra bude udělat vše, co bude možné pro to, aby se ty protesty nekonaly?

Petr Fiala, předseda vlády: Moje ambice samozřejmě je jít do toho jednání tak, abychom vyřešili ty základní rozpory, abychom dosáhli nějaké dohody, ale za každou cenu to být nemůže. Máme nějaké limity a ty jsou dány prostě i možností financí v České republice a celého toho systému, tak jak je nastaven v oblasti zdravotnictví.

Takže já samozřejmě se budu snažit dosáhnout dohody, ale jestli toto moje snažení bude úspěšné, k tomu se dopředu zavázat nemohu. A to mimo jiné proto, že už řada těch jednání proběhla a probíhala opakovaně. A zatím nejsme v té situaci, že bychom mohli říct: Ano, dohoda tu je a protesty nebudou.

Takže nepochybně mým cílem je, abych tu situaci odblokoval, abychom našli nějakou shodu, která naplní ty cíle, o kterých tady mluvíme. To, že před námi, i když se zítra nějak třeba domluvíme, a to nepředjímám, takže před námi je vážná diskuse o tom, jak dál rozvíjet celý ten zdravotnický systém, aby byl udržitelný, aby vytvářel dobré podmínky pro lékaře, zdravotníky a také pro pacienty, abychom udrželi tu mimořádně kvalitní a rozsáhlou až robustní zdravotní péči, kterou tady českým občanům naše zdravotnictví poskytuje, že se o tom musíme bavit, jak dál, to je prostě pravda a já takovou diskusi určitě vítám. Vítám, že se do toho zapojuje odborná veřejnost a mladí lékaři jsou určitě ti, s kterými stojí za to diskutovat a znát jejich názor a jejich pohled na věc.

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Děkuju. Další dotazy nevidím, tiskovou konferenci… Česká televize teda ještě krátce.

Izabela Šroubková, Česká televize: Já myslím, že to bude asi dotaz, co chtěla i kolegyně. Já bych vás ještě požádala o vyjádření k tomu, že Liberty Ostrava požádala o ochranu před věřiteli. Ke konci října dlužila přes tři miliardy, uvedly to dnes Hospodářské noviny, a soud ten návrh přijal. Huť proto chystá plán restrukturalizace. Tak možná pana ministra průmyslu, jestli by to mohl okomentovat? Děkuju.

Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu: Já nepopírám, že ta situace v Liberty je velmi složitá a je složitá dlouhodobě. Já jsem se sešel před několika dny se zástupci zaměstnanců, kteří mě upozornili na některé skutečnosti. My samozřejmě v rámci možností, které nám dává zákon, uděláme maximum pro to, abychom zajistili stabilitu v tom regionu. To znamená, abychom buď vyřešili problém s tou společností, pokud se bude dát rozumně vyřešit, a je tam tým lidí, který má na starosti předložit stabilizační program, případně abychom se o ty zaměstnance v rámci Liberty postarali jiným způsobem.

Václav Smolka, tiskový mluvčí vlády: Děkuji, to je skutečně všechno. Děkujeme za pozornost, přejeme pěkný zbytek večera. Na shledanou.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X