Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

4. 4. 2012 12:40

Tisková konference po jednání vlády, 4. dubna 2012

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády ČR: Dobrý den, začíná tisková konferenci po jednání vlády. Paní místopředsedkyně vlády Karolína Peake má úvodní slovo.

Karolína Peake, místopředsedkyně vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové, díky, že jste přišli na tiskovou konferenci po jednání vlády. Dovolte mi, abych vás informovala o některých bodech, které dnes vláda projednala. Jako první jsme vzali na vědomí a schválili usnesení týkající se informace o dalším postupu ve věci regulace lobbingu v ČR. Jak víte, lobbing je dlouhodobě věcí velmi diskutovanou, ať už v negativním či pozitivním slova smyslu. Častěji bohužel v tom negativním. My jsme se rozhodli v rámci protikorupční strategie navrhnout zákon o regulaci lobbingu. Dnes na základě informace a analýzy, která byla vládě předložena, bylo schváleno usnesení, jímž se právě Úřadu vlády a sekci pro koordinaci boje s korupcí ukládá vypracování do konce srpna 2012 v paragrafovaném znění. Já bych ráda řekla, že cílem zákona o lobbingu by mělo být v první řadě oddémonizovat legální lobbing. Takový lobbing, který je zdrojem užitečných informací pro legislativu. Vytlačit ten špatný lobbing, neférový na okraj a dále vytvořit legislativní stopu lobbingu v jednotlivých zákonech. To znamená, že v důvodových zprávách, ať už pozměňovacích návrhů, které předkládají poslanci, nebo přímo ve vládních návrzích by se vždy mělo objevit, kdo, která lobbistická skupina, který zástupce průmyslu či jiného odvětví se podílel na tvorbě toho zákona, v jakém smyslu a z jakých důvodů. Jsem připravena předložit tento zákon do konce srpna 2012 a určitě bude další podrobná diskuse o tomto zákoně nad tím paragrafovaným zněním. Ráda vám pak zodpovím podrobnější otázky. Dále jsme jednali také o návrhu zákona o provozování sázkových her a zákona, kterým se mění některé další zákony v souvislosti s přijetím nového zákona o sázkových hrách. Musím říci, že projednávání tohoto zákona jsme znovu přerušili a to na 14 dní. Mezi jednotlivými vládními stranami nejsou vypořádány některé rozpory týkající se tohoto zákona a to otázka povinného sídla provozovatele hazardu v ČR, což rozporovala i z důvodu nekompatibility s evropským právem LRV, a dále pak otázka úpravy a omezování hazardu vyhláškami. Z pohledu mého není v nově navrhovaném zákoně upravena tak, aby skutečně dávala okamžitě obcím dostatečnou možnost hazard regulovat. Dále jsme schválili akční plán ČR Partnerství pro otevřené vládnutí, Open Goverment Partnership, což je platforma, ke které jsme přistoupili vloni, jedná se o iniciativu americké administrativy a spolupráci států, na jejímž základě si vyměňují informace v otázkách otevřeného vládnutí a boje s korupcí. V rámci tohoto plánu jsme přijali tři hlavní priority. První je přijetí zákona o úřednících, druhým otevřená data a třetím zefektivnění systému svobodného přístupu k informacím. To je trio priorit. Dále jsme projednali celou řadu kontrolních zpráv NKÚ a také veřejných zakázek navrhovaných ministerstvem dopravy. Jsem vám k dispozici k vašim otázkám.

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkujeme za úvodní slovo. Dotazy k jednání vlády, prosím.

Jan Kálal, Medifax: Paní vicepremiérko, mne zaujalo, že jste říkala, že vypracování zákona o lobbingu chcete stihnout do konce srpna letošního roku. Jak to jde dohromady s možnou demisí k prvnímu květnu či červnovými volbami?

Karolína Peake, místopředsedkyně vlády ČR: Zatím jsem demisi nepodala. Pracuji dále, jakkoliv je situace vypjatá a nepříjemná, tak všechna kolečka, která jsou rozjetá od začátku mého fungování v úřadu, fungují dále a já doufám, že se nám podaří zákon předložit.

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády ČR: Další dotaz k jednání vlády? Ale bylo to zajímavý způsob, jak se dotázat na něco jiného než na jednání vlády skrze dotaz na jednání vlády. Gratuluji.

David Vaníček, TV Nova: Já mám podobný dotaz jako kolega. Jak si máme vysvětlovat to, že Radek John chtěl předložit demise do svých rukou? Vy jste oznámila, že ji podáte případně pouze premiérovi. Máme si to vysvětlovat tak, jak to říkají média, že jste se vzepřela Věcem veřejným?

Karolína Peake, místopředsedkyně vlády ČR: Nijak jsem se nevzepřela Věcem veřejným. Včera jasně padlo rozhodnutí grémia strany VV, že ministři za VV mají podat demise. Já jsem dostala včera večer pokyn od předsedy strany, ať ještě s tím počkáme a nečiníme tak dnes a dáme prostor pro jednání s premiérem Nečasem.

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády ČR: Tak a poprosím poslední dotaz, protože následuje další pracovní program.

Radiožurnál: Já bych se chtěla zeptat, kdy budou jednání s premiérem? Máte je přislíbená?

Karolína Peake, místopředsedkyně vlády ČR: Pravděpodobně začnou probíhat zítra. Dnes se scházejí jednotlivá grémia a rady politických stran. I naše výkonná rada se dnes sejde.

Jakub Dospiva, ČTK: Já se omlouvám, jak vnímáte krok kolegy, který tu v devět oznámil, že on žádnou demisi podávat nebude, protože je třeba pracovat a neprohlubovat krizi?

Karolína Peake, místopředsedkyně vlády ČR: Chápu jednání kolegy Dobeše. Poté, co jsme včera byli jednoznačně připraveni demise na vládu přinést a dostali jsme potom jiný pokyn ze strany předsedy Johna, což také chápu, byl v jednání s premiérem Nečasem, který jej požádal o prostor k jednání, a předpokládám, že pan ministr Dobeš si to vyhodnotil zkrátka jako bramboračku, ze které by rád vystoupil tímto prohlášením a s tím to respektuji.

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády ČR: Dámy a pánové, děkujeme za dotazy. Hezké odpoledne.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X