Tiskové konference

20. 3. 2013 19:22

Tisková konference po jednání vlády za účasti prezidenta Miloše Zemana, 20. března 2013

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády: Dobrý večer, dámy a pánové. Začíná brífink po první účasti prezidenta republiky Miloše Zemana na jednání vlády a až brífink s panem prezidentem skončí, pak předseda vlády vás seznámí s ostatními body, které byly na vládě projednány. Nyní prosím o úvodní vyjádření předsedu vlády Petra Nečase.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové, dnešní jednání vlády navštívil pan prezident Miloš Zeman. Je to jeho první návštěva vlády po jeho zvolení a inauguraci. My jsme dnes měli zařazený bod, který se týkal diskuse o aktuální situaci v zahraniční politice, se zvláštním ohledem na evropské otázky. Mohu konstatovat, že to bylo velmi pracovní, korektní jednání. Vláda ČR i já, jako předseda vlády máme velký zájem na spolupráci s panem prezidentem v oblasti zahraniční politiky. Zahraniční politika je zásadním způsobem formována v pomyslném trojúhelníku mezi úřadem vlády, institucí prezidenta republiky a ministerstvem zahraničí. Všechny tři vrcholy tohoto pomyslného trojúhelníku mají zájem na vzájemné komunikaci a spolupráci. Považuji za velmi cenné, že jsme si nikoliv překvapivě, protože známe své názory, potvrdili to, že nadále klíčovými prioritami české zahraniční a bezpečnostní politiky bude integrace ČR v Severoatlantické alianci a Evropské unii. Máme zájem na velmi kvalitních vztazích se všemi našimi sousedy a samozřejmě na udržení silné transatlantické vazby. Vnímáme také velmi podobně riziko terorismu a toho, že západní svět musí proti terorismu vystupovat. Já považuji za důležité, že tato debata proběhla. Současně členové vlády seznámili pana prezidenta s aktuální tématikou z hlediska fungování Evropské unie v jejich konkrétních resortech. Takže, pane prezidente, prosím.

Miloš Zeman, prezident republiky ČR: Děkuji, pane premiére. Chtěl bych konstatovat, že jednání bylo věcné, troufám si dokonce tvrdit, že i přátelské, a že v jeho průběhu se v podstatě nevyskytly žádné konfliktní body, což je jenom dobře. Na druhé straně jsem informoval vládu, že existují určité akcenty, které podle mého názoru prezident republiky bude zdůrazňovat. Ale myslím si, že tyto akcenty zdaleka nejsou v rozporu s orientací vlády.

Zmíním pouze dva body, o kterých jsem vládu informoval, tzn. podpis eurovalu, ale koneckonců, byla to sama vláda, která euroval navrhla, a obě dvě komory parlamentu ho kvalifikovanou většinou přijaly. Takže při příležitosti návštěvy pana Barrosa tento euroval podepíši a předpokládám, že ho bude kontrasignovat pan premiér, který se s panem Barrosem rovněž setká. Druhý akcent, který jsem už zdůraznil při včerejším jmenování pana ministra obrany, je důraz, jak už řekl pan premiér, na boj proti mezinárodnímu terorismu, což konkrétně znamená i podpora našich zahraničních misí.

Jinak jsem informoval vládu, že začátkem dubna navštívím Slovensko, někdy po 20. dubnu Rakousko. Poprosil jsem jednotlivé ministry, a zejména pana ministra průmyslu, protože s sebou povezu podnikatelskou misi, o případné podněty pro tuto návštěvu, a věřím, že budou-li další setkání, ať už s vládou jako s celkem, s panem premiérem anebo případně s jednotlivými ministry stejně pracovní, jako bylo to dnešní setkání, tak se, bez jakékoli ironie, pane premiére, máme na co těšit.

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády: Děkuji za úvodní vyjádření a nyní je prostor pro tři vaše dotazy.

ČTK, Jakub Dospiva: Můžete, pánové, potvrdit, že Barroso přijede 2. dubna? Na pana prezidenta, vy jste v minulosti nešetřil ostrými slovy na některé členy vlády, třeba na paní vicepremiérku Peake, tak zda jsou tyto příkopy v této chvíli zakopány a zda je to začátek nějaké pravidelnější spolupráce, že vás na vládě uvidí častěji než vašeho předchůdce? Děkuji.

Miloš Zeman, prezident republiky ČR: Já jsem sice nepochopil, díky své nízké inteligenci, souvislost mezi panem Barrosem a paní vicepremiérkou Peake, jak vyplynulo z vaší otázky, nicméně předpokládám, že si v souladu s Ústavou na Hrad nikoho nevyjímaje postupně pozvu všechny členy vlády, abych se lépe informoval o jejich problematice. Zapomněl jsem dodat, že už dnes jsem na jeho žádost přijal pana ministra spravedlnosti Pavla Blažka, protože je zcela pochopitelné, že když je celá vláda, tak nemůžeme jít do detailů, které jsou někdy k objasnění problematiky zapotřebí. Přiznávám se, že pan ministr Bendl mě velmi překvapil a doplnil informaci, že náš tabákový průmysl nám přináší, pane premiére, tuším, že 40 mld. korun ročně. Ale pochopil jsem, že zase pan ministr zdravotnictví Heger měl jisté drobné námitky vůči tomuto ekonomickému pohledu. Takže opakuji ještě jednou, samozřejmě i s paní Karolínou Peake, bude-li si to samozřejmě přát, se velice rád setkám, protože pokud vím, má ve svém resortu jako pracovní náplň boj proti korupci, což je téma, které je pro nás všechny zajímavé.

Český rozhlas, Martina Spěváčková: Já bych se vrátila zpátky k otázce, kdy plánujete příště navštívit vládu, a jak se hodláte zapojovat do jednání? Druhá otázka, zítra míříte také do Senátu, s čím tam jdete? Děkuji.

Miloš Zeman, prezident republiky ČR: My jsme se dohodli s panem premiérem, že se seznámím s legislativním plánem vlády, a samozřejmě vládu hodlám navštívit v okamžiku, kdy bude projednávat nějaký zákon, kde by, a já bych si to velmi přál, hrozilo prezidentské veto. Myslím, že veta se má používat velmi uměřeně, pokud možno vůbec ne, a že prezident jako každý jiný, má říct na vládě své argumenty, pokud má nějaké námitky vůči projednávanému zákonu.

Pokud jde o vaši druhou otázku, mimochodem, já jsem podepsal předevčírem dva zákony, a ani kvůli jednomu z nich bych neobtěžoval vládu svojí přítomností. Jeden z nich byl zákon o výbušninách, kde se podařilo evropské byrokracii poněkud napravit svůj nedávný přešlap a zmírnit podmínky v tomto směr. Druhý byl zákon o zdanění příjmu z prodeje církevního majetku, čímž se odstranila jakási preference jednoho subjektu, jako daňového plátce. Takže vždy bude záležet na konkrétním návrhu zákona, který bude vláda tak či onak projednávat.

Pokud jde o to, co řeknu v Senátu, víte, já jsem člověk výsostně zdvořilý, čehož jste si jistě všimli, a jako zdvořilý člověk nepokládám za vhodné, abych říkal vám dříve než Senátu, co tam hodlám říci. Ale myslím si, že tam také bude brífink a můžete tam klidně přijít.

Česká televize, Zuzana Smiešková: Já mám dotaz na vás, pane prezidente. Chtěla bych se zeptat, vaše vztahy s vládou, je známo, že nejsou ideální, po dnešku se zdá, že se o něco zlepšily. Jak to?

Miloš Zeman, prezident republiky ČR: My jsme projednávali oblast společných zájmů, a to je jak integrace v Evropské unii, tak v boji proti mezinárodnímu terorismu. A zejména hájení zájmů ČR v institucích Evropské unie. Takže nevidím důvod, proč by v této oblasti měly mezi námi vznikat jakékoli konflikty. Ano, jako bývalý prognostik si dovedu představit, že bude nějaký návrh zákona, kde budeme mít odlišné stanovisko, ale to je v demokracii normální.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já bych dokumentoval, že to nebyla jenom selanka. Pan prezident slyšel jasná rozhodná slova, že nebude k dispozici popelník.

Miloš Zeman, prezident republiky ČR: A právě proto vás, ostrove, a teď si sami vyberte, jaké deviace, zda pozitivní nebo negativní, na chvíli opustím, takže pana premiéra nechám ve vašich spárech. Bylo mně řečeno, že tato místnost je jediná kuřárna ve Strakově akademii, ale odpověděl jsem panu premiérovi, že moje vlastní vláda mě po celé čtyři roky rovněž zakázala kouřit na zasedání vlády, takže v tomto rozdíl mezi levicí a pravicí neexistuje. My se ještě, pane premiére, uvidíme na večeři a děkuji za pozvání.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Takže, dámy a pánové, dovolte mi ještě k programu zbývajících bodů dnešní vlády ČR. My jsme vedle diskuse o zahraniční politice s panem prezidentem dnes také schválili návrh zákona o prekurzorech drog a o změně zákona o správních poplatcích. Smyslem tohoto zákona je praktická změna, protože dnes se objevují nové a nové látky, které jsou používány při výrobě omamných látek, případně psychotropních látek a je velmi komplikované legislativně měnit zákon, kde jsou tyto látky definované. Čili, tento zákon zavede systém, kdy to bude děláno nařízením vlády. Objeví-li se nová látka, která bude používána při výrobě omamných a psychotropních látek, může být velmi rychle dána na tento seznam. Zrovna tak to bude potom mít vazbu na práci Policie ČR, která bude moci stíhat výrobu a distribuci této látky, případně obchodování s těmito prekurzory drog.

My jsme se také dnes zabývali aktualizací státní politiky v elektronických komunikacích. Tento dokument je postaven na třech pilířích. Na podpoře rozvoje vysokorychlostních přístupových sítí k internetu, na zvyšování dostupnosti a rozvoji digitálních služeb a na posilování digitální gramotnosti a elektronických dovedností. Sledováním, koordinováním a vyhodnocováním této strategie bude ve spolupráci s ministerstvem průmyslu a obchodu pověřena Rada vlády pro konkurenceschopnost a informační společnost. Takže tolik k několika důležitým bodům dnešního jednání vlády.

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády: Nyní je prostor pro vaše dotazy k vládní agendě.

ČTK, Jakub Dospiva: Projednávali jste protiteroristickou strategii? Co z toho plyne? Vrátím se k otázce, co jsem měl předtím, jestli pan Barroso dorazí 2. dubna?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Mohu potvrdit, že mluvčí pana předsedy Evropské komise Barrosa potvrdila, že dorazí v těchto dnech do ČR. Vláda schválila protiteroristickou strategii, kterou předložilo ministerstvo vnitra.

Televize Nova, Emma Smetana: Vy jste dnes na jednání vlády měli prodej budovy Sazky NKÚ?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Ne, tento bod jsme neprojednávali mimo jiné i proto, že pan ministr financí předkládal své body v Senátu, čili se nemohl jednání vlády zúčastnit. Tento bod byl přesunut a budeme ho diskutovat až na dalších vládách.

Televize Nova, Emma Smetana: nesrozumitelné… že je trojnásobně předražená?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Nemá význam, abych teď říkal dopředu, co říkám na výrok toho nebo onoho podnikatele, který hájí své byznysové zájmy, protože má zájem na pokračování pronájmu. Nepovažuji to za jednoduchý problém. Myslím si, že vláda by se neměla měnit v nějakého realitního magnáta, který nakupuje objekty v době úsporných opatření. Nicméně problém budovy NKÚ se musí nějakým způsobem řešit. Takže vláda o tom bude jednat.

Lidové noviny, Jan Kálal: Pane premiére, vy jste zmiňoval otázku zahraniční politiky a toho, že ji tvoří společný trojúhelník vás, ministra zahraničí a prezidenta. Zajímalo by mě, jestli už je jednota na tom, že tento trojúhelník, pokud se v otázce případného zásahu v Sýrii na vás spojenci obrátí, tak že ten trojúhelník bude jednotný v tom, co odpoví?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Myslím, že i z hlediska jednání jednotlivých orgánů, jako je Severoatlantická rada, jako je rada pro zahraniční záležitosti Evropské unie, jako je Evropská rada, vystupujeme jednotně, se stejnými názory.

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády: Dámy a pánové, čas tiskové konference se naplnil. Děkujeme za vaši účast. Hezký večer.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference po jednání vlády za účasti prezidenta Miloše Zemana, 20. března 2013

Související zprávy