Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

2. 6. 2013 19:47

Tisková konference po mimořádném zasedání vlády k povodňové situaci, 2. června 2013

Jan Hrubeš, tiskový mluvčí vlády: Dámy a pánové, dobrý večer, vláda se dnes mimořádně sešla kvůli aktuální povodňové situaci, pan premiér řekne samozřejmě víc.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Dobrý večer, dámy a pánové, úvodem mého tiskového prohlášení mi dovolte tři teze. První – vyslovit účast všem našim spoluobčanům, kteří trpí pod strázněmi povodňové situace. Chtěl bych také, ve své druhé větě, poděkovat a ocenit obrovské úsilí, se kterým pracují složky IZS, poděkovat profesionálním a dobrovolným hasičům, poděkovat záchranářům, zdravotníkům, vojákům, ale také starostům, komunálním zastupitelstvům, členům povodňových komisí, kteří usilovně pracují a dělají všechno pro to, aby se minimalizovaly škody z této pohromy. A za třetí – využiji této příležitosti a vyzvu všechny spoluobčany, aby zbytečně neriskovali, například ve snaze získat adrenalinový zážitek při sjezdu rozvodněné řeky.

A nyní k samotnému jednání vlády. Vláda dnes schválila finanční prostředky, které jsou okamžitě připraveny k tomu, aby pomohly městům a obcím, které jsou postiženy povodněmi. Jde o 300 milionů korun, které jsou v podstatě v hotovosti připraveny k převodům na žádost obcí a měst na okamžité řešení povodňové situace, s tím, že bude-li potřeba další finanční prostředky, vláda je okamžitě uvolní. Je například k dispozici 1,3 miliardy korun, které jsme připraveni okamžitě v horizontu maximálně dvou dní uvolnit ze Státního fondu dopravní infrastruktury na opravy a rekonstrukce silnic první, druhé a třetí třídy a také železničních tratí. Současně vláda dnes rozhodla o nasazení 200 vojáků v hlavním městě Praze s tím, že jsme posílili tento kontingent o další stovku vojáků a vláda dnes rozhodla o nasazení až dvou tisíc příslušníků Armády České republiky na odstraňování povodňových škod. Vláda také rozhodla svým hlasováním o vyhlášení nouzového stavu, který byl vyhlášen v krajích na území Čech s výjimkou Pardubického kraje tak, aby tento nouzový stav umožnil operativnější provádění některých nouzových akcí a odstraňování povodňových škod. Jsme připraveni operativně se rozhodovat i v dalších záležitostech, tzn. především v uvolňování daných částek. Vláda bude velmi komunikativní ve vztahu k obcím, aby se minimalizovaly škody a následky se začaly rychle odstraňovat. Chci také informovat, že i úřady práce mají připraveny finanční prostředky pro tzv. okamžitou pomoc v rámci systému hmotné nouze, čili těm, kteří přišli o základní životní potřeby a prostředky, je stát připraven okamžitě pomoci.

Jan Hrubeš, tiskový mluvčí vlády: Dámy a pánové, poprosím o vaše dotazy.

ČTK, Jakub Dospiva: Pane premiére, na jak dlouho je ten nouzový stav vyhlášen, tento stav je na 30 dní a pak to sněmovna může prodloužit nebo jestli nevyužijete celou tu dobu a Ústřední krizový štáb vám to nedoporučil, proč jste se přesto rozhodli tento krok učinit? Děkuji.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Vláda po debatě a na návrh předsedy Ústředního krizového štábu, kterým je ministr vnitra, se rozhodla k tomuto kroku přesto přistoupit, protože je jednodušší, řeknu otevřeně, očekáváme kulminaci v celé řadě obcí a měst a problémy během dnešní noci a dne, nemá tedy význam s tím čekat a rozhodli jsme pro jistotu o tomto již dnes. Délka až do odvolání. Nicméně to platí od dnešní 21. hodiny a o případném ukončení rozhodne vláda v okamžiku, kdy to bude nezbytné.

Česká televize, Milan Brunclík: Pane premiére, při těch částkách, o kterých jste mluvil, jestli jste vycházeli už z nějakých odhadů škod, jestli je nějaké takové číslo už k dispozici? Děkuji.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Musím říci, že ano. V roce 2002, kdy ty povodně byly skutečně masového charakteru, s vysokou pravděpodobností, a já v to doufám, ty současné povodně nedosáhnou této úrovně, i když v některých obcích se to stalo, tak bylo takto okamžitě uvolněno tehdy 230 mil. Kč. My jsme teď uvolnili 300 mil. Kč, tedy částku větší, než byla uvolněna v roce 2002, a další částky na obnovu území v řádech miliard jsme připraveni průběžně uvolňovat, tak jak bude potřeba a jak budou průběžně přicházet žádosti z obcí a měst.

Český rozhlas, Martin Drtina: Dobrý den, pane premiére, budou ty peníze moci čerpat přímo lidé, kteří byli vytopeni, dostanou je přímo „na ruku“ a budou moci za ty peníze si svoje domky opravit?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: My vycházíme z toho, že teď je nezbytné řešit ty aktuální povodňové škody přímo v obcích a městech, tzn. především na veřejném majetku, snažit se zabránit prohlubování těchto škod. Odstraňování těch dalších škod posléze bude předmětem dalších usnesení vlády a samozřejmě, že ty finanční prostředky budou uvolněny i na tyto záležitosti s tím, že já chci zdůraznit tu věc, kterou jsem řekl ve svém úvodním slově, že v tuto chvíli jsou úřady práce na těch postižených územích připraveny vyplácet finanční prostředky v rámci tzv. okamžité pomoci, v rámci systému hmotné nouze pro naše postižené spoluobčany.

Jan Hrubeš, tiskový mluvčí vlády: Dámy a pánové, děkujeme a přejeme hezký zbytek večera.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X