Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

19. 12. 2011 16:55

Tisková konference po mimořádném jednání vlády k vyhlášení státního smutku, 19. prosince 2011

Jan Osúch, tiskový mluvčí Úřadu vlády: Dámy a pánové, přeji vám hezké odpoledne. Vítám vás na tiskové konferenci po dnešním mimořádném jednání vlády. Vítám zde předsedu vlády Petra Nečase a místopředsedkyni vlády Karolínu Peake a místopředsedu vlády Karla Schwarzenberga. O úvodní slovo prosím předsedu vlády.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové. Vláda České republiky se dnes mimořádně sešla na smutečním zasedání, které zahájila minutou ticha na paměť zesnulého prvního prezidenta České republiky pana Václava Havla. Vláda v rámci svého dnešního smutečního zasedání projednala dva body. Prvním bodem byl návrh na vyhlášení státního smutku. Vláda České republiky vyhlašuje 21., 22. a 23. prosince 2011 dnem státního smutku k uctění památky prvního prezidenta české republiky pana Václava Havla. Nejpozději v těchto dnech bude státní vlajka na úředních a veřejných budovách vyvěšena na půl žerdi, nebo stožáru. Tím tedy řečeno, že je možné, aby tyto vlajky byly na půl žerdi okamžitě, nejpozději však toho 21. prosince. Vláda vyzývá všechny obyvatele České republiky, aby v pátek 23. prosince ve 12 hodin uctili památku prvního prezidenta České republiky pana Václava Havla minutou ticha. Vláda také doporučuje hejtmanům, primátorům, starostům měst a obcí a vedoucím ostatních orgánů veřejné správy a moci, zajistit vyhlášení státního smutku. Vláda také doporučuje právnickým a fyzickým osobám, aby zvážili v uvedené dny konání veřejných akcí, které by mohly narušit důstojný průběh státního smutku. Stejně tak žádáme média, aby o průběhu státního smutku referovala důstojným způsobem a státnímu smutku také uzpůsobila skladbu svého působení po tyto tři dny. Druhým bodem, kterým se dnes zabývala na svém smutečním zasedání vláda České republiky, je návrh zákona o zásluhách Václava Havla. Vláda schválila na svém mimořádném zasedání návrh zákona o zásluhách prvního prezidenta České republiky pana Václava Havla. Vláda České republiky si je vědoma výjimečnosti osobnosti pana Václava Havla, nejen jako prvního prezidenta České republiky, ale především jako morální autority a symbolu celospolečenských změn uskutečněných v listopadu 1989. Vláda navrhuje zařadit osobnost Václava Havla po bok významných prezidentů Československé republiky Tomáše Garrigua Masaryka, Edvarda Beneše, a proto předkládá poslanecké sněmovně tento návrh zákona, jako výraz ocenění zásluh Václava Havla, jež překračují hranice České republiky i tehdejšího Československa. Vláda také navrhuje vyjádřit souhlas s tímto zákonem již v prvém čtení. Znění zákona je následující: ,,Václav Havel se zasloužil o svobodu a demokracii. Václav Havel patří mezi nejvýznamnější osobnosti v novodobých českých dějinách. Nejen jako politik a státník, nýbrž i jako angažovaný občan, se mimořádnou měnou zasadil o pád komunistického režimu a o obnovení svobody a demokracie nejen v Československu a později v České republice, nýbrž i v rovině mezinárodní.“ Já bych teď poprosil své kolegy z vlády, pana místopředsedu Schwarzenberga a paní místopředsedkyni Peake, zda chtějí něco doplnit.

Karel Schwarzenberg, ministr zahraničních věcí: K tomu není mnoho co k doplnění. Myslím, že všichni jsme zažili doby bývalé, zažili jsme listopad a prosinec 1989, si dneska uvědomí, jakou ztrátu jsme teď utrpěli. Český národ, celá Evropa ztratila opravdu nejvýznamnějšího Čecha 20. století a tudíž je dobře, že ho stát pod tímto zákonem uctí. Děkuji mnohokrát.

Karolína Peake, místopředsedkyně vlády: Já bych ráda pouze doplnila, že žádám na tomto místě nejen politiky a média, ale i širokou veřejnost, aby nejen respektovali státní smutek, ale aby se pokud možno vyvarovali i zbytečných okázalostí v průběhu státního smutku. Děkuji.

Jan Osúch, tiskový mluvčí Úřadu vlády: Dámy a pánové, nyní je prostor pro tři otázky, máte-li tedy.

Česká televize, Jana Čermáková: Dobré odpoledne. Já jsem se, pane premiére, jenom chtěla zeptat, zda-li se chystáte promluvit na pátečním pohřbu Václava Havla.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já musím říci, že my jsme ustavili výbor pro státní smutek a pro státní pohřeb a považuji za přirozené, aby na pohřebním obřadu zemřelé bývalé hlavy státu promluvil za ústavní činitele a za politiky prezident republiky.

Jan Osúch, tiskový mluvčí Úřadu vlády: Dámy a pánové, nemáte-li další otázky, díky za pozornost.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference po mimořádném jednání vlády k vyhlášení státního smutku, 19. prosince 2011

Související zprávy