Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

4. 2. 2013 12:22

Tisková konference po setkání premiéra Petra Nečase s předsedou vlády Turecka Recepem Tayyipem Erdoganem, 4. února 2013

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové, začíná tisková konference po jednání delegací předsedy vlády ČR Petra Nečase a předsedy vlády Turecké republiky Recepa Tayyipa Erdogana. V úvodu proběhne podpis dvou smluvních dokumentů. Prosím proto pana ministra průmyslu a obchodu ČR Martina Kubu a ministra hospodářství Turecké republiky Zafera Çaglayana, aby přistoupili k podpisu protokolu z pátého zasedání Česko-turecké smíšené hospodářské komise.

Zasedání Česko-turecké smíšené hospodářské komise na úrovni ministrů se uskutečnilo dnes. V protokolu jsou uvedeny náměty na rozvoj obchodně-ekonomické, investiční a průmyslové spolupráce obou zemí. Během zasedání se obě strany informovaly o možnostech zahraničních investic a o průmyslových oborech, ve kterých je možné rozvíjet spolupráci. Jedním z dynamických odvětví je energetika. V této oblasti by v nejbližší době mělo dojít k podpisu memoranda o strategickém partnerství. Děkuji.

A nyní prosím předsedy vlád ČR a Turecké republiky, aby přistoupili k podepsání společného prohlášení o vzájemné spolupráci v oblasti kulturních center.

Páni premiéři prohlášením vyjadřují záměr rozvíjet vzájemné porozumění v oblasti kultury, vzdělávání a historie a rozšířit spolupráci, která probíhá na základě dohody o spolupráci v oblasti kultury, školství, vědy, mládeže a sportu z roku 2003. V současné době probíhají expertní jednání o uzavření příslušné rámcové smlouvy.

Děkuji za podpis společného prohlášení a prosím předsedu vlády ČR Petra Nečase o vyjádření.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Dámy a pánové, pro mě je dnes skutečně potěšením a ctí, přivítat v ČR a v Praze předsedu vlády Turecké republiky pana Erdogana. ČR a Turecko mají tradiční a dlouhodobé velmi dobré vzájemné vztahy a skutečnost, že pan premiér přijel v doprovodu hned několika členů svého kabinetu, jen dokazuje, jak velmi dobré tyto vztahy jsou. Máme vynikající příležitost navázat na dosavadní dobrou spolupráci, ale také ji dále rozvíjet. Turecko pro nás představuje velmi důležitého partnera. Chci zdůraznit, že jsme spojenci v rámci Severoatlantické aliance a že Turecko je zároveň klíčovým partnerem nejen pro ČR, ale pro celou Evropskou unii v regionu východního Středomoří. Já jsem proto velmi rád, že ČR patří mezi tradiční podporovatele integračního úsilí Turecka do Evropské unie a my nadále zastáváme postoj, že Turecko by po splnění přístupových kritérií mělo mít možnost stát se plnoprávným členem Evropské unie.

Já jsem velice rád, že se nám daří i intenzivně rozvíjet vzájemné ekonomické vztahy. Chci zdůraznit, že za posledních deset let se vzájemná ekonomická výměna, ekonomický obchod mezi ČR a Tureckem zvýšil více než sedmkrát. Nicméně já i pan předseda vlády Erdogan jsme dnes jednoznačně konstatovali, že se s tímto nemůžeme a nemáme spokojit. Že je tady obrovský potenciál pro další rozvoj. Velké perspektivy skýtá spolupráce v oblasti energetiky. Čeští dodavatelé se v tuto chvíli podílejí již na několika projektech, které jsou důležité z hlediska energetiky, počínaje výstavbou a modernizací uhelných a paroplynových elektráren, až po oblast alternativních zdrojů energie. My také máme velký zájem na spolupráci na třetích trzích, kde by mohly spolupracovat české a turecké firmy. Jsem také velice rád a ocenil jsem, že jsme měli možnost diskutovat i o energetické bezpečnosti. Turecko mimo jiné představuje i klíčovou energetickou křižovatku z hlediska dopravy ropy a plynu z Asie směrem do Evropské unie. My proto vítáme každé zapojení Turecka do projektu tzv. Jižního koridoru, protože máme zájem i na tom, aby se např. uskutečnila i záležitost týkající se dopravy plynu do střední Evropy v projektu Nabucco, kde upřednostňujeme trasu Nabucco West.

Máme samozřejmě i další oblasti spolupráce v oblasti kultury, vzdělávání, bezpečnostní oblasti, kde spolupracujeme v rámci NATO, ale i v rámci boje proti mezinárodnímu terorismu a organizovanému zločinu. I tady velmi dobře fungují vztahy mezi našimi zeměmi v rovině policejní spolupráce.

My jsme dnes podepsali i společné prohlášení, ve kterém jsme deklarovali zájem spolupracovat při realizaci záměrů turecké vlády otevřít v Praze turecké kulturní centrum. Jsem přesvědčen, že o něj bude velký zájem a že opět přispěje k intenzivním česko-tureckým vztahům. Dohodli jsme se také s panem předsedou vlády, že máme zájem na vzájemném strategickém partnerství, na tom, aby co nejvíce spolu komunikovali i ministři turecké a české vlády, protože obě dvě naše země se shodují v tom, že potenciál vzájemné ekonomické spolupráce je tady velký. Takže, vážený pane předsedo vlády, ještě jednou vítejte v Praze.

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkuji. A o slovo prosím předsedu vlády Turecké republiky Recepa Tayyipa Erdogana.

Recep Tayyip Erdogan, předseda vlády Turecké republiky: Vážní zástupci médií, vážení účastníci, dámy a pánové. Srdečně vás tímto zde zdravím. V srdci Evropy, v krásném městě s krásnou architekturou, které patří mezi nejkrásnější hlavní města v Evropě, v Praze. Je pro mě skutečně velkou ctí, že zde mohu trávit čas a že mě přijal můj vážený kolega a přítel, pan Petr Nečas. Jako Turecko klademe velký důraz na naše vztahy s ČR. To je třeba na úvod říci. Vnímáme ČR jako pevného přítele v Evropě a jako spojence v Severoatlantické alianci. Naše země sdílí globální hodnoty a souvisí to samozřejmě i se stabilitou a blahobytem této oblasti. ČR se na tomto civilizačním procesu podílí velmi významně. Konstatovali jsme, že vztahy mezi našimi zeměmi jsou skvělé, probrali jsme všechny aspekty našich vztahů a shodli jsme se na faktu, že naše vztahy lze a je třeba rozvíjet ve všech sférách do dalších úrovní. Ať už se týká vztahu na bilaterální úrovni či dalších, je třeba tyto vztahy rozvíjet.

Mezi našimi státy existuje spolupráce ve vojenské, politické i v ekonomické oblasti a existuje zde obří potenciál. Dále se zajímáme o společné regionální a mezinárodní otázky. Shodli jsme se v mnoha věcech, že sdílíme stejný názor. Naše názory na upevnění mezinárodního míru a stability se z velké míry překrývají. Vyjádřil bych v tuto chvíli radost nad tímto faktem. K prohloubení naší spolupráce a našeho partnerství jsme se domlouvali, jak posunout naše strategické partnerství do další úrovně. Shodli jsme se, že mezi ČR a Tureckou republikou by se podepsala dohoda o strategickém partnerství. Zjišťujeme, že je zde prostor na meziresortní jednání na vysoké úrovni, zejména kontakty našich ekonomických ministrů by se měly konat minimálně jednou ročně. A věřím, že i my jako premiéři, jako předsedové vlád se na rozvoji našich vztahů budeme osobně podílet. To je významný krok, který dále přispěje k propojení našich národů. Zároveň to umožní větší návštěvy našich podnikatelů, studentů, akademiků. A věřím, že to bude začátek nové éry našich vztahů. A věřím, že tato naše návštěva se podílela na posílení těchto vztahů. Co se týče ekonomických vztahů mezi Českou a Tureckou republikou, je současné číslo nedostačující vzhledem k potenciálu. V současné chvíli je objem našeho zahraničního obchodu ke konci minulého roku zhruba ve výši 2,5 mld. amerických dolarů. Neodpovídá to možnostem našeho zahraničního obchodu. Věřím, že Česká a Turecká republika by zde měly učinit další krok do nových zítřků a během několika málo let navýšit tuto částku minimálně na úroveň 5 mld. dolarů. Můžeme to dokázat a věřím, že Turecká a Česká republika disponují dostatečnou silou, aby tento cíl dokázaly. Věřím, že tento výkon společně dokážeme. Můžeme tento krok učinit.

Dalším významným krokem jsou investice. V sektoru investic je ČR velmi zkušená ve výstavbě energetické infrastruktury. Je zde obrovské know-how, jsou zde velké zkušenosti. Turecko v této oblasti čeká velký posun, zejména ve výstavbě a rehabilitaci tepelných, vodních, plynových elektráren. Když jsme nastoupili do vlády, plynové elektrárny měly podíl na celkové výrobě zhruba 52 %. V současné chvíli jsme snížili tento podíl na 46 % a dále budeme snižovat. Věřím, že obnovitelné zdroje, vodní elektrárny a další formy zisku elektřiny dále sníží podíl tepelných elektráren, těch plynových na celkovém instalovaném výkonu. Co se týče rehabilitace tepelných elektráren uhelných a plynových, zahájili jsme společné úkony, snažíme se konat konkrétní projekty a dokonce i v oblasti jaderné energetiky se domnívám, že je možná učinit konkrétní kroky. První náš krok v jaderné energetice jsme učinili v Mersinu, druhý projekt vzniká v Sinopu a v tuhle chvíli je třetí výstavba třetí jaderné elektrárny plánována ministerstvem energetiky. I v této oblasti se domnívám, že je prostor ke spolupráci, která by opět posílila naší dlouholetou, trvající spolupráci. I toto může posílit naše vzájemná čísla a věřím ve společný postup do následujících let.

V tuto chvíli je zde velká výměna vzdělaných osob mezi Českou a Tureckou republikou, domnívám se, že tyto kvalifikované pracovní síly budou tvořit čím dál tím větší podíl na vzájemných návštěvnících. Je důležité, že jednou z pěti nejvýraznějších turistických destinací pro české občany je Turecko. To mě osobně velmi těší. Měl jsem včera možnost Prahu navštívit, projít. Potkal jsem zde mnoho tureckých občanů na ulicích, to mě velmi těšilo. V současné chvíli jsou v Turecku školní prázdniny. Zjistil jsem, že mnoho tureckých spoluobčanů využilo tuto příležitost k návštěvě Prahy. I tento proces bychom měli dále nastartovat a podpořit. Aby Turci mohli navštěvovat ČR, aby čeští občané, naši čeští přátelé mohli navštěvovat Turecko, nás bude velmi těšit.

Zejména katedra turkologie na Karlově univerzitě v Praze je velmi úspěšná, to nás taktéž velmi těší. A dalším důležitým krokem je záměr na výstavbu tureckého kulturního centra Yunise Emreho v Praze, které dále více propojí naše národy a náš lid. ČR stejným způsobem může v Istanbulu nebo v Ankaře, dle svého uvážení, postavit své kulturní centrum, to by nás také velmi potěšilo. A chtěl bych zde deklarovat veškerou ochotu podpořit vznik takového centra.

Na závěr bych českým úřadům velmi rád poděkoval za tři památníky pro padlé turecké vojáky, které se nachází na české půdě. Kde je uloženo 1 100 padlých tureckých vojáků. Velmi rád bych vám, pane premiére, poděkoval, a vašim úřadům za čest, kterou nám tím prokazujete.

Česká televize, Václav Černohorský: Prosazujete plnohodnotné členství Turecka v Evropské unii a jsou z pohledu ČR nějaké podmínky, které by Turecko mělo splnit ve chvíli, kdy by ČR o tom musela jako člen Evropské unie rozhodovat? Ať už kurdský problém nebo severní Kypr, které se v této souvislosti často zmiňují. Děkuji.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Jak jsem již řekl, my jsme přesvědčení zastánci otevřenosti Evropské unie, tzn. jejího dalšího rozšiřování. Jsme zastánci toho, aby se Evropská unie rozšířila i o Turecko poté, co se úspěšně dokončí všechna jednání. Vždy jsme litovali toho, že tato jednání stagnovala a vítáme momentální signály, které přichází např. z Francie, které by mohly odblokovat tato jednání. To, že je zde celá řada problémů, my jsme přesvědčeni, že jsou řešitelné jednáním a jsme přesvědčeni, že Turecko má mít před sebou perspektivu členství v Evropské unii a má zde plnou podporu ČR.

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkuji. Otázka pro Fox TV.

Fox TV: Zmínil jste, že brzy navštívíte Brusel. Na kdy plánujete svou další návštěvu Bruselu a jaké vzkazy chcete poslat Evropské unii? Pokud nebude pokračovat žádaný přístupový proces s Evropskou unií, je pro vás variantou šanghajská spolupráce v této pětici?

Recep Tayyip Erdogan, předseda vlády Turecké republiky: Máme zde konkrétní postup, to mne těší. V tuto chvíli zástupci ministerstva zahraničních věcí a náš ministr pro evropské záležitosti se velmi úzce denně zabývají tímto procesem a v termínu, který nám bude stanoven, navštívíme Brusel. Návštěva Bruselu má samozřejmě mnoho rozměrů, má rozměr Evropské unie a má i rozměr mimo Evropskou unii. Jedná se např. i o státní návštěvu v Belgii. Oba tyto body bychom spojili v rámci jedné pracovní návštěvy. Témata, která budeme projednávat, kde bychom začali, je tam 35 kapitol. Začínám tímto, je tam 35 kapitol, ale historie ČR v Evropské unii není tak dávná, jedná se zhruba o desetileté členství ČR v Evropské unii, a my, i když pořádáme summit leaderů Evropské unie, tak jsme se účastnili setkání 15 států. V další fázi bylo přijato dalších deset států, v další fázi byly přijaty dva další státy. V tuto chvíli má Evropská unie 27 členských států. Pokud se budeme o žádost o vstup Turecka do Evropské unie, tak stojíme před branami Evropské unie již 50 let od roku 1959 a v roce 1963 začal oficiální přístupový rozhovor. Takové zdržování Turecka v rámci tohoto procesu je neodpustitelné. Když se někoho zeptáte, proč takový stát, jako je Turecká republika, držíte 54 let před dveřmi, co nesplnila tato země? Tak mají jedinou odpověď, Ankarský protokol. Tak se pojďme podívat trochu dále, než je Ankarský protokol. Tak se již dívat nechtějí.

My jsme si vědomi toho, že je současně třeba činit mnoho úkonů a prací na naší straně, nicméně se domnívám, že mnoho evropských zemí nesplňuje dnes spoustu evropských kritérií, které Turecká republika splňuje. Co se týče Maastrichtských kritérií, mnoho evropských států je v současné chvíli nesplňuje. Podívejte se, co říká Anglie, co říká Spojené království. Pan Cameron učinil prohlášení, že v roce 2015 pokud zvítězí ve volbách, vyhlásí referendum o setrvání v Evropské unii. Proč asi? Co se týče monetární unie, Anglie se od začátku neúčastnila eurozóny. Proč se jí nikdo nezeptal na nevstoupení do monetární unie. Anglie v tomto svém postupu pokračovala a v současné chvíli užívá výhody toho, že do té eurozóny nevstoupila. Ti, kteří jsou v eurozóně v současné chvíli, za to platí výraznou cenu. Lidé se bouří. Já budu pracovat a z mých daní se budou platit dluhy cizích států, to není možné.

My jako Turecko teď stojíme na vlastních nohou. Ani v této době, ani v době ekonomické krize jsme nepodlehli krizím a pokračovali v úspěšném tažení. V posledních deseti letech jsme takřka splatili 23 mld. dluh vůči MMF. V květnu vynulujeme náš dluh vůči MMF. Už nečiníme dohody s MMF a Světovou bankou. Naše centrální banka velmi posílila. V tuto chvíli naše centrální banka posílila pětinásobně. Dosažení takové síly deklaruje a posiluje naši pozici. Naše spolupráce a solidarita s evropskými zeměmi samozřejmě bude pokračovat, i pokud nás Evropa nepřijímá mezi sebe, ale naším přáním by bylo, aby Evropa i přesto, že nás nepřijala, si uvědomila, že na území Evropské unie žije 5 mil. našich občanů. Vy jste nás nepřijali, ale turečtí občané už jsou stejně součástí Evropy. Říkáme, nezdržujte to, pojďme to dokončit.

Jak jistě víte, Evropská unie vznikla jako aliance na výrobu a obchod s uhlím a ocelí. Pak to procházelo různými fázemi, společenstvími. Současná situace je tedy sociálně-obchodně-politická unie. Na světě existuje mnoho dalších struktur. Na jedné straně je to např. ta pětice Šanghajské úmluvy, jsou tam někteří členové s privilegovaným partnerstvím, jsou tam pozorovatelé. Turecko v současné chvíli bylo přijato již do šanghajské pětky jako pozorovatel a jako dialogový partner. Jedná se o Šanghajský pakt, o pětici, ale i o další pozorovatelské státy, které mají ekonomické vazby. To je jasné. My jsme v tomto učinili kroky a budeme v této oblasti rozvíjet obchodní spolupráci. Nicméně se nejedná o vzájemné alternativy, nejedná se o buď, anebo. To bych zde rád deklaroval. Rádi bychom žádali pana Füleho, syna ČR, aby nás podpořil v našich snahách. Děkuji vám.

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkuji oběma předsedům vlád za jejich vystoupení a vám za účast. Hezký den.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference po setkání premiéra Petra Nečase s předsedou vlády Turecka Recepem Tayyipem Erdoganem - tlumočeno

Tisková konference po setkání premiéra Petra Nečase s předsedou vlády Turecka Recepem Tayyipem Erdoganem - originál

Související zprávy