Tiskové konference

22. 6. 2009 16:50

Tisková konference po zasedání vlády, 22. června 2009

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: Dámy a pánové, dobré odpoledne, začíná tisková konference po zasedání vlády na které vítám pana premiéra Jana Fischera, pana vicepremiéra a minstra zahraničních věcí Jana Kohouta, paní ministryni zdravotnictví Danu Juráskovou a pana ministra práce a sociálních věcí Petra Šimerku. Slovo má premiér Jan Fischer.

Jan Fischer, předseda vlády ČR: Dámy pánové, přeji vám příjemné pondělní odpoledne. Nebojte se, tím že nás přišlo dřív, to neznamená, že to bude nějak dramaticky dlouho trvat, naopak si myslím, že to zproduktivníme, abychom vás dlouho nezdržovali, ale jsou tu ti odpovědní, kteří k těm informacím mají nejblíže. K dnešnímu programu schůze vlády. Návrh zákona o zahraniční a rozvojové spolupráci a humanitární pomoci poskytované do zahraničí. To je věc, která prošla hladce, podobně nařízení vlády o postupu při zjišťování a uplatňování náhrady škody a postupu při určení výše v územích určených k řízeným rozlivům povodní. To je záležitost, kterou předkládal ministr zemědělství a rovněž prošla bez problémů. Naopak přerušili jsme projednávání materiálu o aktualizaci nástrojů bytové politiky. Nikoliv z nějakých dramatických důvodů, že bychom s tím měli nějaké mentální či koncepční potíže, ale ten materiál bylo potřeba zaktualizovat, abychom přesně věděli k čemu přijímáme usnesení. Do týdne je materiál zpátky a jsem přesvědčen, že bude bezpečně přijat. Posunuli jsme o tři týdny materiál, který se týkal genderových záležitostí, čili priority a postupy vlády při prosazování rovných příležitostí pro ženy a muže, tam je potřeba ještě něco, aby pan ministr Kocáb se svými kolegy na úrovni ministrů dotáhl, aby si je uměli vysvětlit, ten materiál už byl předložen předtím a byl připomínkován ještě bývalými ministry, jejich aparáty a podobně. Ministři se s tím chtějí trošku více seznámit a s panem ministrem Kocábem jednat, což se stane v nadcházejících třech týdnech. Zase podotýkám, nebylo to žádné dramaticky rozporné, nehledejte v tom žádná mystéria. My jsme naopak do toho jednání přidali informaci, návrh o tom, jak stát nebude pořizovat prostředky, které poslouží jako obrana proti případné pandemii nové chřipky, o tom bude mluvit paní ministryně zdravotnictví a měli jsme tam i dvě nařízení vlády, které už legislativně dolaďují již přijatá nařízení vlády, která jsou účinná od 1.7. a týkají se platových úprav zdravotnických pracovníků, jak v civilu, tak v prostředí armády, k tomu je tu pan ministr Šimerka a pan ministr Kohout. Já myslím, že vás budou zajímat některé věci kromě toho materiálu, který měl tady, tak je připraven odpovědět na pozici nejen českou, ale především evropskou k Íránu, takže proto je tady a měli jsme i jednání Evropského výboru, jako vždy před schůzí vlády, kde jsme ještě reflektovali výsledky a průběh summitu z minulého týdne, to jen, kdybyste k tomu náhodou chtěli něco vědět ještě. To je z mé strany vše k programu dnešní vlády a poprosím napřed paní kolegyni a potom pány kolegy.

Dana Jurásková, ministryně zdravotnictví: Dobré odpoledne, dámy a pánové, vláda tedy, jak jsem avizovala v posledních týdnech dnes projednávala jedno z opatření ČR proti minimalizaci výskytu nové chřipky a H1N1 a rozhodla o tom, uložila mi zajistit pro ČR dodávku 5 milionů očkovacích dávek pro českou populaci. K tomu musím uvést, že se bude jednat o blokační kapacitu, respektive o zajištění blokační výrobní kapacity pro tuto očkovací látku. Očkovací látka bude vyrobena ve chvíli, kdy bude znám pandemický virus a bude tedy zajištěno 25 % populace touto očkovací látkou. Dalším opatřením, které mi bylo uloženo k realizaci je nakoupit 500 000 balení antivirotik v tomto případě se bude jednat o relenzu, máme v tuto chvíli zásobu antivirotika Tamilu, ta diverzifikace v oblasti antivirotik je zejména z toho důvodu, protože může hrozit rezistence pandemického viru na Tamilu i když zatím tomu tak není. Dále jsmem dostala za úkol informovat vládu o dalších opatřeních jednak ministerstva zdravotnictví, jednak jednotlivých resortů v případě, že by pandemie chřipky skutečně vypukla.

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkuji paní ministryni, teď bych poprosil pana ministra Šimerku.

Petr Šimerka, ministr práce a sociálních věcí: Dámy a pánové, vláda jak už bylo řečeno, přijala dvě nařízení vlády. Obě se týkají problematiky odměňování zdravotnických zaměstnanců. Jedno se týká zdravotnických zaměstnanců v civilu, druhé se týká zdravotnických zaměstnanců v armádě. Jsou prostě paralelní, podobného obsahu. Obě tato nařízení vlády reagují na nařízení vlády, které přijala bývalá vláda 6. května, měla podobný obsah, ale forma a právní vyjádření bylo jiné. Smyslem je stabilizovat a zlepšit personální situaci ve zdravotnictví, motivovat zaměstnance k práci ve zdravotnictví v ČR, ať už v civilu nebo v armádě a zejména pokud jde o střední zdravotní personál, ale obecně lze říci o zdravotnické pracovníky vůbec. Dosud platná obě nařízení z 6. května by měla nabýt účinnosti 1. července, bohužel jsou tam některé právní vady, které by mohli zpochybnit nároky těchto zaměstnanců a proto smyslem těchto nařízení, které jsme dnes přijali a nahrazují ta nařízení ze 6. května je odstranit tyto právní vady a které by mohly zpochybnit nároky těch zaměstnanců s tím, že úroveň toho odměňování, to navýšení je ve stejné výši jako v těch platných, ale zatím neúčinných nařízení vlády, nabytí účinnosti je rovněž stejné, tedy 1.7. letošního roku. Smyslem je odstranit vady, které tam byly a zachovat ty nároky, které zaměstnancům ve zdravotnictví by nastaly či je získali k 1.7. letošního roku. To byl smysl obou nařízení.

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkuji, ještě požádám vicepremiéra a ministra zahraničních věcí Jana Kohouta, aby informoval o své agendě.

Jan Kohout, místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí: Dámy a pánové, já jsem zde měl jeden v historii MZV snad vůbec poprvé návrh zákona, jak jsme to tak sledovali a to návrh zákona týkající se zahraniční, rozvojové a humanitární spolupráce. Na tom materiálu jsme pracovali téměř rok. Je součástí určitého balíku opatření, který se nazývá transformace rozvojové pomoci v ČR, který byl zahájen už předchozí vádou v roce 2007 a má několik zásadních kroků v oblasti poskytování rozvojové pomoci s tím, jak roste objem prostředků, které ČR vynakládá. Došlo k vytvoření České rozvojové agentury, která tímto zákonem je potvrzena, je tam respektována role MZV jako koordinátora ve spolupráci s ostatními resorty skrze radu pro rozvojovou spolupráci. Celý smysl toho transformačního procesu a tohoto zákona je, aby ČR mohla poskytovat efektivním a moderním způsobem rozvojovou pomoc, vědoma si závazků, které ve vztahu k rozvojovým zemím převzala na sebe jako člen OSN a především člen EU v této oblasti. Děkuji.

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkuji, prosím vaše otázky. Televize Nova.

Televize Nova: Já jsme se chtěl zeptat pana premiéra, jestli jste se zabývali žádostí firmy Mittal na příspěvek na mzdy, popřípadě, co s tou žádostí, kdy se tím budete zabývat?

Jan Fischer, předseda vlády ČR: Dnes jsme se jí nezabývali. Já jsme obdržel ten dopis s žádostí o pomoc při řešení té věci ze strany vlády či státu. Postoupil jsme ten dopis panu ministru práce, průmyslu a obchodu s tím, že by se do týdne k tomu měli vyjádřit a potom se rozhodnu o další reakci, jestli to zařadíme jako bod na schůzi vlády nebo budeme postupovat jiným způsobem. Dnes to na programu nebylo, ale je to v řešení.

Česká televize: Já bych se chtěla zeptat také na tento problém. Mám to chápat tak, že tato vláda se tohoto úkolu nezříká a nenechá to na tu příští vládu a umožňuje vůbec česká legislativa pomoc soukromé firmě?

Jan Fischer, předseda vlády ČR: To je právě to, nač si činím názor a chci ho mít jak právně tak odborně k dispozici, abychom se mohli rozhodnout. Nejde o to, dělat si alibi, která vláda a podobně. Problém se musí dobře zvládnout, v souladu s platnými zákony této země.

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkuji, prosím.

Mladá fronta Dnes: Dotaz na pana ministra Šimerku, jak jste uspěl s žádostí o 440 pracovních místo pro Českou zprávu sociálního zabezpečení? Děkuji.

Petr Šimerka, ministr práce a sociálních věcí: Ta záležitost bude projednávána příští týden, budeme muset ještě počkat. Já jsem dnes ten návrh nepředložil.

Jan Fischer, předseda vlády ČR: Pro vaši informaci, čeká nás tento týden porada ekonomických ministrů. Já bych všechny tyto materiály, které mají tento náboj, nejdříve projednal s ekonomickými ministry, případně za účasti některých dalších přizvaných a potom je nechal předložit na schůzi vlády.

Televize prima: Já bych se chtěl zeptat jednak pana ministra Šimerky, jestli by nemohl popsat, jakým způsobem se zvýšily ty platy v tom zdravotnickém systému? Protože se nejdříve přidávalo 3,5 % lékařům a sestrám i dalšímu personálu, teď se přidává dalších 3,5 %. Kam to narostlo? Kdy ty peníze dostanou? Paní ministryně Juráskové bych se chtěl tím pádem zeptat, když to má být motivační, jestli skutečně se zdravotními sestrami je to skutečně tak špatné?

Petr Šimerka, ministr práce a sociálních věcí: Tak k první otázce. Víte, že na jaře letošního roku se přijalo 3,5 % všech zaměstnanců rozpočtové sféry včetně těch, o kterých tu je řeč. Potom 6. května rozhodla vláda o tom zavedení zvláštního příplatku jenom zdravotnickým pracovníkům ve výši 3,5 % a my neděláme nic jiného, než že v jiné formě přiznáváme ty 3,5 % rovněž. Nejedná se o další nové zvýšení, ale jedná se o nápravu určitých legislativních nedostatků toho nařízení vlády se stejným finančním efektem, jako už bylo podle nařízení vlády. Není to třetí vlna. Je to ta druhá, která tu prostě je k 1.7. a my jsme upravili právní formu.

Dana Jurásková, ministryně zdravotnictví: Ano, k tomu co tady bylo vzneseno. Ono to není úplně motivační opatření, ale stabilizační. U sester je to jen polovina z nich , protože dalším opatřením byla změna v katalogu prací, kdy je profese všeobecné sestry a porodní asistentky posunuta v platové třídě ještě o třídu výš, to znamená, ten celkový nárůst by měl být mezi 14-15 % za posledních 20 let je to nejvyšší nárůst a my si od toho slibujeme jediné, aby sestry neopouštěli zdravotnictví. Jestli je to špatné? Je to špatné. Potvrdili to i zástupci krajů při jednání, které jsme měli. Skutečně, čísla, která máme k dispozici nemají tak silnou vypovídací schopnost, protože jsou zatížena určitou chybou, my o ní víme, vědí i poskytovatelé, ale odborné společnosti se vyjadřují v tom smyslu, že ten výpadek všeobecných sester je až v řádu tisíců a kraje potvrdily, že ten nedostatek je nutí k tomu, redukovat některé kapacity, což považujeme za alarmující a slibujeme si od tohoto opatření, že bude motivovat setry, aby neodcházely.

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkuji, prosím, ČTK.

ČTK: Dobrý den, já mám dva dotazy. Jeden je technický, jak dopadl bod s návrhy na generálské hodnosti, jestli to bylo přijato po těch dvou týdnech? Druhá věc, pan prezident se vyjádřil, že to co se domluvilo v Bruselu na konci týdne je jasnou změnou Lisabonské smlouvy. Chtěl jsem požádat o reakci. Děkuji.

Jan Fischer, předseda vlády ČR: Generálové prošli podle návrhu, který pan vicepremiér Barták předložil a já je tedy odesílám prezidentu republiky, čímž jsem se přenesl k té druhé části dotazu. My se jako vláda a současně jako Evropská rada domníváme, že to není změna Lisabonské smlouvy, a že tu není důvod k otevření ratifikace a není nutno se takto na to dívat. Tečka.

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: Chtěl by pan vicepremiér něco dodat? Nikoliv, prosím, váš dotaz.

Právo: Já jsem se chtěla zeptat na ty platy ve zdravotnictví. Jakým způsobem mohou tato nařízení ovlivnit výši platů v zařízeních či nemocnicích, které jsou soukromé?

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: Otázka míří na?

Dana Jurásková, ministryně zdravotnictví: To byl nejčastější dotaz ze zdravotnické veřejnosti, protože ta zná i techniku tu legislativní, kterou je možné navyšovat platy. To byl důvod, proč jsem se sešla s hejtmany, abych získala jejich veřejný příslib, že pokud zdravotní pojišťovny pošlou dodatečné prostředky za tímto účelem, tak je zřizovatelé použijí ke stejnému účelu, k navýšení platů. Tam jiná legislativní možnost z mé strany neexistuje.

Právo: Jestli to správně chápu, máte příslib od soukromých provozovatelů nemocnic, že platy rovněž navýší?

Dana Jurásková, ministryně zdravotnictví: Mám příslib zřizovatelů krajských nemocnic. U soukromých provozovatelů předpokládám, že je k tomu donutí trh práce, protože oni dostanou finanční prostředky ze zdravotního pojištění také na tento účel, pokud tak neučiní, budou se vystavovat riziku, že zdravotní pracovníci je opustí neboť nastane nějaký pohyb v rámci přesunu za vyššími platy.

Právo: Ještě v této souvislosti jiná otázka. Jak právě vnímáte souvislost mezi zvyšováním platů a kolik peněz na to bude potřeba a snížením výběru pojistného?

Dana Jurásková, ministryně zdravotnictví: Pro rok 2009 pojišťovny už na začátku počítaly s určitými prostředky, konkrétně jednou miliardou, jejíž uvolnění projednávali s tehdejším vedením ministerstva a zahrnuly je tedy do plánů na rok 2009, také při jednání se mnou potvrdily, že tento slib platí a že prostředky budou uvolněny a samy pojišťovny našli technický způsob, jak ty prostředky zařízením a jednotlivým segmentům poslat. Pro rok 2009 jak vypadá bilance veřejného zdravotního pojištění, tak se zdá, že udržíme všechny plány a všechny závazky, které máme pro rok 2010, ony s tím budou již kalkulovat a promítnou to do svých plánů.

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkuji, prosím.

ČTK: Dobrý den vláda dnes měla mít na programu i výroční zprávu Úložiště jaderných odpadů. Bylo tomu tak? Měli byste nějaký komentář? Děkuji.

Jan Fischer, předseda vlády ČR: Vláda jí na programu měla, měla jí v části bez rozpravy. Usnesení k tomu bylo přijato.

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkuji, prosím.

Radiožurnál: Já mám asi otázku na pana premiéra a to jestli vláda už zareagovala či do budoucna nějak zareaguje na výzvu sněmovny, aby jste požádali BIS o nějaké informace o zájemcích o koupi Skláren ve Světlé nad Sázavou? Jak se to řešilo?

Jan Fischer, předseda vlády ČR: Vzhledem k tomu, že jsem nebyl z dobře známých důvodů na schůzi sněmovny, tak o tom informovala tam přítomná ministryně spravedlnosti. Vláda s tím problémem byla seznámena, já na základě toho uložil paní ministryni spravedlnosti, aby ve spolupráci s panem ministrem průmyslu a obchodu na příští schůzi vlády předložila písemný dokument, protože to není něco o čem je dobré si povídat a na základě toho písemného dokumentu a průběhu diskuse na vládě teprve rozhodnu o tom, zda a jak se budu obracet na služby typu BIS a další. To je vše.

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkuji, ještě otázka České televize.

Česká televize: Já bych prosila na paní ministryni zdravotnictví, vy jste mluvila o přeřazení sester do vyšší tarifní třídy. Možná je to příliš podrobná otázka, ale o kolik je to vlastně skok v té reálné mzdě?

Dana Jurásková, ministryně zdravotnictví: Ano, v té reálné mzdě by to mělo být dalších 7 %, tedy 7 % je navýšení platů, které plyne z nařízení vlády, o kterém mluvil pan ministr práce a dalších 7 % je to posunutí v tabulce díky katalogu prací.

Mediafax: Já jsem se chtěl zeptat, pan ministr Kocáb dnes předkládal vládě k rozpravě další dvě zprávy a to o zdravotně postižených občanech a národnostních menšinách, chtěla jsem se zeptat, zda se vláda zabývala těmito dokumenty nebo jste je rovněž odložili?

Jan Fischer, předseda vlády ČR: Ta první zpráva byla přijata v souladu s tím, jak bylo navrženo usnesení. Nikdo nevyslovil nějakou nespokojenost, kritiku a podobně. Tam vláda přijala usnesení podle návrhu, jak ho pan ministr připravil. Pokud jde o národnostní menšiny, tak na žádost samotného pana ministra posouváme to projednání ještě o týden.

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: Česká televize, naposledy.

Česká televize: Dobře, tak naposledy. Taková souhrnná na pana ministra Šimerku, mohu-li. Chtěla jsem se zeptat k těm opatřením platovým, mohl byste souhrnně říci, jaké jsou ty náklady? Já vím, že je to rozhodnutí předchozí vlády, nicméně, kolik to bude stát a kolik lidí se to bude týkat?

Petr Šimerka, ministr práce a sociálních věcí: Bude se to týkat zhruba 80 000 zaměstnanců z nichž 72 000 spadá do působnosti ministerstva zdravotnictví, ostatní do působnosti jiných resortů. Týká se to resortu spravedlnosti, obrany, vnitra, ministerstva práce a sociálních věcí a bude se jednat o částku zhruba 1 miliardy korun. Nabude-li to účinnosti 1.7., tak zhruba polovina, v příštím roce potom bude potom dvojnásobná. V celoročním vyjádření téměř miliarda, za pololetí 450 milionů.

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkuji, televize Prima.

Televize Prima: Já bych spojil dvě otázky do jedné. První by byla, když jsem se bavil s některými zástupkyněmi Asociace sester, tak říkaly, že údajně zaznamenaly protesty ze strany nemocnic, že protože jsou v červených číslech, nemají na zvýšení platů prostředky. Mne by zajímalo, jestli si myslíte, že je to výmluva, protože ty peníze půjdou odjinud a nebo jestli tato situace může skutečně nastat a druhá otázka, vrátil bych se k Mittalu, někteří ekonomové říkají, že taková žádost je nehorázná, protože Mittal vydělává 6 miliard ročně a na takovou podporu by neměl mít nárok. Jen jestli z filosofického hlediska, vím, že z legislativního se s tím musíte seznámit, ale zda vám to skutečně přijde vůbec realizovatelné tato podpora.

Jan Fischer, předseda vlády ČR: Tak jestli mi to přijde realizovatelné, to na základě těch analýz uvidím a pokud dospěji k závěru, že to patří k těm méně horázným věcem, tak budu umět reagovat, ale to bych si zatím nechal.

Dana Jurásková, ministryně zdravotnictví: Já bych se vyjádřila k tomu prvnímu dotazu. Změnou platových tabulek, respektive nařízením vlády byly zvyšovány platy už v minulosti. Zdravotnictví bez dodatečných prostředků muselo najít rezervy ve svých vlastních nákladech. Tady bych řekla, že považuji za naprosto správné, že ministerstvo zdravotnictví prostřednictvím pojišťoven se snažilo nalézt na většinové pokrytí toho nárůstu prostředky a považovala bych za odpovědné ze strany zařízení, že ten zbytek, který jim bude chybět naleznou, protože je to ta menší část. Většina poskytovatelů, se kterými jsem hovořila, včetně zřizovatelů kraje ministerstva se k tomuto přihlásila. Ty dodatečné zdroje najdou. Já doufám, že to bude obecný postup a budou se snažit tu menší část, kterou budou potřebovat najdou.

Roman Prorok, tiskový mluvčí vlády ČR: Dámy a pánové, já vám děkuji za pozornost. Panu premiérovi a dalším členům jeho vlády za informace. Nashledanou.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference po zasedání vlády, 22. června 2009

Související zprávy