Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

26. 10. 2018 23:45

Tisková konference premiéra Andreje Babiše s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, 26. října 2018

Marcela Svobodová, Odbor komunikace Úřadu vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové, vítám vás na dnešní tiskové konferenci. Je mi potěšením, že zde mohu přivítat kancléřku Spolkové republiky Německo paní Angelu Merkelovou a předsedu vlády České republiky pana Andrejem Babiše, kterého tímto prosím o úvodní slovo.

Andrej Babiš, předseda vlády České republiky: Vážená paní kancléřko, velice si vážím toho, že jste přicestovala právě dnes do Prahy. Právě dnes, když vrcholí oslavy stého výročí založení samostatného Československa. Setkáváme se v této vile, kterou postavil první československý premiér Karel Kramář, takže je to takové symbolické místo. Máme za sebou sto let historie, takže jsme velice rádi, protože samozřejmě budeme celý víkend oslavovat. Myslím si, že je co oslavovat, takže jsem velice rád, že jste si našla čas.

Já myslím, že naše vztahy jsou velice dobré a naše ekonomická spolupráce je skvělá. Jsme rádi, že v Čechách investovalo šest tisíc německých firem, které samozřejmě investovaly do výroby, ale co je velice důležité, že investují i do vědy a výzkumu. Já se s těmi firmami samozřejmě setkávám a myslím si, že víme přesně, jaké mají potřeby, a ta spolupráce je určitě velice dobrá. My máme samozřejmě nastavené vztahy v rámci česko-německého strategického dialogu. Měl jsem možnost navštívit paní kancléřku v Berlíně, takže si myslím, že diskutujeme i v rámci Evropských rad a máme na plno věcí stejný názor.

Jsem samozřejmě velice rád, že i v nejbližším období se chystám do Ambergu, abych navštívil firmu Siemens s průmyslem 4.0. Strategie našeho průmyslu je jasná: věda a výzkum a finální výroba. To je pro nás velice důležité. Takže naše vztahy jsou velice dobré a já ještě jednou děkuji za to, že jste si našla čas.

Marcela Svobodová, Odbor komunikace Úřadu vlády ČR: O pár slov nyní poprosím i paní kancléřku Angelu Merkelovou.

Angela Merkelová, kancléřka Spolkové republiky Německo: Vážený pane premiére, milý Andreji, mám radost, že dnes mohu být tady, a sice u příležitosti oslav 100 let o založení Československé republiky. Pro mě je to velmi symbolická záležitost a všem občanům a občankách České republiky bych chtěla srdečně pogratulovat. Bude to 30. října, kdy to budou občané a občanky ve Slovenské republice a také jim pošlu blahopřání.

Po té hrozné historii, která vyplývala z nacistického režimu a která po roce 1938 Československo rozdělila, tak dnes můžeme být velmi šťastní, že žijeme v přátelství, že máme dobrou spolupráci a projekty Česko-německého fondu budoucnosti, které nám vždy tu minulost připomínají. Máme také strategický dialog mezi našimi zeměmi. To ukazuje, že máme velmi intenzivní vzájemnou výměnu.  

Vidím, že naše ekonomiky mají velmi úzkou spolupráci. Obchodní objem dělal skoro 90 miliard eur. To je opravdu velmi významné a těší mě, že v oblasti průmyslu 4.0, tedy vše, co má co dočinění s digitalizací hospodářství, takže také tam máme velmi úzkou vědecko-technickou spolupráci a že na obou stranách hranic, jak v Německu, tak v České republice, jsou podporovány malé a středně velké firmy a vědomě v rámci nových technologií spolupracují a to považuji za velmi důležité. Dosáhli jsme pokroku, pokud jde o spojení mezi našimi zeměmi v oblasti dopravy. Dálnice je hotová a také železniční spojení se dál buduje a z německé strany také teď dostavujeme další trasy. Takže ta konektivita, jak se tomu dnes říká, tedy možnost občanů navzájem se navštěvovat, vzrůstá.

Máme dobrou spolupráci v rámci Evropské unie, a právě proto mám velkou radost, že se tak často uskutečňují naše rozhovory a že pokračují dnes, v rámci oslav 100 let od založení Československa, a to v Praze, tady v této symbolické vile, můžeme v nich dnes pokračovat. A také vám všem přeji krásné oslavy.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference premiéra Andreje Babiše s německou kancléřkou Angelou Merkelovou (česky)

Tisková konference premiéra Andreje Babiše s německou kancléřkou Angelou Merkelovou (v původním znění)

Související zprávy