Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

26. 10. 2018 23:54

Tisková konference premiéra Andreje Babiše s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, 26. října 2018

Marcela Svobodová, Odbor komunikace Úřadu vlády: Dobrý večer, dámy a pánové, vítám vás na tiskové konferenci a je mi velkou ctí, že zde mohu přivítat prezidenta Francouzské republiky pana Emanuela Macrona a předsedu vlády České republiky pana Andreje Babiše, kterého tímto prosím o úvodní slovo.

Andrej Babiš, předseda vlády: Vážený pane prezidente, drahý Emmanueli. Jsem velice rád, že tě mohu přivítat u nás v Praze v čase, kdy oslavujeme sté výročí založení Československa. Trikolóra na naší Kramářově vile. Takže jsem rád, že právě dnes jsi nás poctil touto návštěvou. Já si myslím, že za těch sto let naše vztahy skutečně byly pevné a že máme naše spojenectví. Já jsem byl v Paříži 30. 6., kdy jsme podepsali naše strategické partnerství, a myslím si, že vztahy mezi našimi zeměmi jsou velice dobré. Jsme rádi, že u nás investují francouzské firmy, že se jim u nás daří a že spolupráce funguje. V rámci Evropy myslím si a mohu potvrdit za českou vládu, za Českou republiku, že skutečně máme zájem, aby Evropa byla spolu, abychom bojovali za zájmy Evropy, abychom skutečně společně řešili problémy, i když možná máme někdy jiné názory na různé věci.

Myslím si, že otázka brexitu je věc, která asi není pozitivní, ale jsem přesvědčen o tom, že naše vztahy jsou velice dobré a budou se dále rozvíjet. Takže jsem rád, že pan prezident u nás zůstane přes noc, a zítra bych ti velice rád ukázal vlastně největší sbírku francouzských malířů, největší sbírku, kterou máme tady a asi i v Evropě. Je to sbírka, kterou zakoupil náš první prezident Tomáš Garrigue Masaryk v roce 1923. A tady vidím velký prostor pro spolupráci, takže se těším, že dneska budeme mít možnost spolu jednat a zítra že společně alespoň v krátkém čase navštívíme zajímavá místa v Praze.

Marcela Svobodová, Odbor komunikace Úřadu vlády: Nyní poprosím o komentář pana prezidenta Macrona.

Emmanuel Macron, prezident Francouzské republiky: Mnohokrát děkuji, mnohokrát děkuji panu předsedovi vlády. Děkuji, Andreji, za to, že jsi mě zde přivítal. I já jsem velmi rád, že můžu být dnes večer v Praze s vámi všemi a mohu s vámi jednat. Naše země spojuje pevné pouto a to stoleté výročí, které budete oslavovat, o tom svědčí také. Francie nebyla pouze první zemí, která uznala československý stát, ale vy jste také přijel 30. června do Darney oslavovat s vaším slovenským kolegou toto založení. A Francie také je země, za kterou se bily tisíce vašich vojáků, a to několikrát v rámci naší společné historie. Francie je země, která uznala vaše snahy o osvobození a založení samostatného státu. Naše vztahy nás vedou k tomu, že máme pevné spojenectví. Obdivovali jsme například Kupku před několika měsíci v Paříži a tyto bilaterální vztahy jsou samozřejmě důkazem, že spolupracujeme jak v oblasti kultury – to jste zmínil a já bych chtěl, aby se to ještě dále posílilo. V oblasti ekonomiky máme také nejrůznější společné projekty a v oblasti digitalizace, doufám, že se to ještě posílí. Dále máme také v rámci spolupráce obranu, akademický svět a tak dále.

Chceme tato pouta posilovat v rámci celoevropské politiky a od jedné Rady ke druhé spolupracujeme, pracujeme ruku v ruce na celé řadě témat, která svědčí o naší společné vizi. A právě to, že jsme dokázali spolupracovat, vede k tomu, že se nám daří postupovat v Evropě, která je pragmatická, která je čitelná pro naše obyvatele, pro naše podniky. Například se nám podařilo prosadit společně body v oblasti vysílání pracovníků, to jsou body, které jsou pro vás důležité. Chceme mít Evropu, kde lidé spolu mluví a kteří se vlastně dokážou potom zaručit vzájemným závazkům. Mluvili jsme také o DPH. Vy jste se snažili několikrát upozorňovat na nejrůznější podvody ohledně DPH a po třech letech společné práce se nám podařilo rozhodnout se tak, že byly ty překážky odstraněny. Navíc se nám podařilo dohodnout o víceletém plánu a všechny tyto závazky byly dodrženy.

Když se k něčemu zavážeme a potom to dodržíme, svědčí to o naší dobré spolupráci, takže si přeji, aby Česká republika a Francie dále pokračovaly a spolupracovaly v Evropě, aby dokázaly, že tady neexistuje rozdělení mezi východem a západem. Je tady jedna jediná Evropa, a právě pokud budeme pospolití, pokud budeme jednotní, tak se nám podaří přinášet konkrétní řešení v oblasti investic, podaří se nám zvýšit také konkurenceschopnost Evropy v oblasti obrany, ekologie a tak dále a doufám, že se nám bude i nadále dařit přijímat společná řešení. Budeme v tom pokračovat i dnes večer.

Já věřím v Evropu, která nás bude více chránit, která bude svrchovanější, a byl bych rád, kdyby se nám podařilo spolupracovat v oblasti obrany. To je téma, které je pro nás důležité. A je také třeba, aby Evropa chránila své obyvatele, aby nespoléhala na tu či onu velmoc, a v tom smyslu, aby tedy vykonala tu práci, která jí přináleží jakožto svrchované jednotce. Jsem rád, že jsem dnes v Praze. Chci vám říci, že Francie bude stát po vašem boku. My jsme hrdými národy, které věří v budoucnost, které věří ve svobodu a které věří v sílu kontinentu, který je nám drahý, protože nikdy není jednoduché dbát o něco, co máme rádi. Přijali jsme celou řadu závazků, které se budeme snažit dodržet. Takže vám velice děkuji za to, že jste mne přijal, jsem rád, že dnes večer s vámi povečeřím a zítra že se podíváme na naše společné úsilí v oblasti kultury, a jsem velmi rád, že tady mohu být u příležitosti stého výročí založení vašeho státu. Děkuji.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tisková konference premiéra Andreje Babiše s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem (česky)

Tisková konference premiéra Andreje Babiše s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem (originál)

Související zprávy