Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

11. 10. 2012 12:04

Tisková konference premiérů ČR Petra Nečase a Irácké republiky Núrího al-Málikího, 11. října 2012

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády ČR: Dobré odpoledne, dámy a pánové, začíná tisková konference po jednání delegací předsedy vlády ČR Petra Nečase a předsedy vlády Irácké republiky pana Núrí Al-Maliki. Za přítomnosti obou předsedů vlád nyní ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Kuba a ministr obchodu Irácké republiky Khajrullah Babakr podepíší dohodu o vzájemné hospodářské spolupráci a podpoře obchodu. Prosím pány ministry, aby přistoupili k podpisu. Děkuji.

Mezivládní dohoda má za cíl dlouhodobě podpořit výměnu informací o obchodních a investičních o příležitostech obou zemí, vzájemné konzultace a zjišťovat oblasti, které jsou perspektivní z pohledu dalšího rozvoje vzájemné spolupráce obou zemí. Předpokládá se zřízení smíšeného výboru pro hospodářskou spolupráci, který umožní přímou podporu konkrétních podnikatelských projektů. Podpisem dohody bude vytvořen smluvní rámec, který podpoří další prohlubování spolupráce v ekonomické oblasti vzájemných vztahů mezi ČR a Iráckou republikou.

Děkuji pánům ministrům obou zemí za podpisy Mezivládní dohody o hospodářské spolupráci a podpoře obchodu. A prosím předsedu vlády ČR Petra Nečase o úvodní vyjádření.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové. Já jsem velice rád, že jsem dnes mohl přivítat v Praze pana premiéra Malikiho poměrně brzy po mé návštěvě Bagdádu v květnu loňského roku. Velmi mě také těší, že společně s panem premiérem Malikim přicestoval i ministr zahraničních věcí Iráku pan Zebari, pan ministr obrany Al-Dlimi a pan ministr obchodu Babakr. To že intenzita našich vztahů je velmi vysoká, dokazuje i tato delegace, včetně toho, že irácká vládní delegace je doprovázena i delegací iráckých podnikatelů. Já jsem pana premiéra dnes ujistil, že ČR bude i nadále podporovat stabilní, jednotný a demokratický Irák. A také jsem velmi ocenil, jak se irácké vládě daří udržet bezpečnostní situaci pod kontrolou i po odchodu posledních amerických jednotek. Dále jsme se během našeho jednání bavili především o možnostech prohloubení hospodářské spolupráce mezi našimi zeměmi. ČR může přispět k procesu poválečné rekonstrukce Iráku. Je potřeba obnovit a rozvíjet iráckou infrastrukturu v oblasti ropného průmyslu, elektroenergetiky, vodohospodářství či dopravy. České firmy mají v Iráku velmi dobré jméno a mohou v těchto oblastech nabídnout své know-how a zkušenosti. Naše firmy se v minulosti podílely na vybudování iráckého ropného průmyslu. Společnost Zetor také postavila ve městě Al-Iskandria linku, na které byly dříve montovány traktory značky Antar. Čeští producenti mají proto nejlepší předpoklady, aby se nyní zapojili do rekonstrukce a rozvoje iráckých ropných zařízení. Náš průmysl se po pádu režimu Saddáma Husaina již zapojil také do budování elektroenergetické infrastruktury a zavlažovacích systémů. Během mé návštěvy v Iráku byla iniciována dohoda o výrobě traktorů Zetor pro Irák a z nich prvních dvě stě již bylo do Iráku dodáno. Existuje tady také velký potenciál pro rozvoj vzájemně výhodné ekonomické spolupráce mezi našimi zeměmi. Jsem proto opravdu rád, že bude uskutečněno i podnikatelské fórum a že společně s panem předsedou vlády a jeho ministry dorazila i početná delegace iráckých podnikatelů. Jsem také rád, že ten rozvoj vzájemných ekonomických vztahů bude podpořen i právě podepsanou dohodou o hospodářské spolupráci a podpoře obchodu. My také vidíme velký prostor v oblasti bezpečnostní spolupráce. Otevírá se prostor pro spolupráci při rozvoji iráckých bezpečnostních složek a i při dnešním jednání s panem premiérem Al-Malikim pan premiér potvrdil, že Irák má zájem na nákupu českých bitevních a cvičných letounů L-159 a i ministři obrany budou velmi intenzivně během této návštěvy pracovat na doladění podmínek této transakce. Bavili jsme se také o dalších oblastech v oblasti obranného průmyslu, kde je možné spolupracovat, protože ČR může nabídnout kapacity např. i v oblasti údržby a modernizace vojenské techniky, jako jsou tanky T72, nebo např. vrtulníky MI17. Takže já bych chtěl velmi ocenit toto dnešní jednání, jeho pozitivní výsledky a ocenit především stabilní a velmi kvalitní a podnětné vztahy mezi ČR a Irákem.

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkuji a o slovo poprosím předsedu vlády Irácké republiky Núrí Al-Malikiho.

Núrí Al-Málikí, předseda vlády Irácké republiky: Děkuji vám. Velmi oceňujeme vaše vřelé přivítání a váš skutečný zájem. Cítili jsme, že toto je od ČR velmi upřímné. Jak jste již zmínil, byl jste na návštěvě v Iráku, kde jsme iniciovali tato jednání. Naše vztahy, které byly vždy vřelé, napomohly k dalšímu rozvoji této naší spolupráce, uskutečnění některých záležitostí, jak jste již zmínil, dodávek traktorů Zetor a dalších věcí, kde ČR skutečně mohla napomoci irácké obnově. Irák dnes má určitou zkušenost, má mnoho firem, které mohou spolupracovat s českými firmami na obnově Iráku, a Irák je jim velmi nakloněn. ČR má tradiční význam a její firmy nacházejí určitou příležitost v infrastrukturních projektech. Má určitou možnost investičních pobídek Iráku, protože Irák byl velmi zničen v minulých letech, za minulého režimu a naše jednání, která začnou probíhat na úrovni různých resortů, budou posléze naplněna nějakými skutečnými realizacemi společných projektů mezi ČR a Irákem. ČR napomohla Iráku a nadále budeme potřebovat pomoci ve výstavbě rafinerií a dalších výroben, které vyžadují investice a budování, které může ČR skutečně realizovat s podporou premiéra a ministrů, abychom naplnili potřeby iráckého lidu. ČR má velkou účast ve výcviku personálu. Máme potřebu této spolupráce, protože jak je známo, extremismus je v Iráku stále přítomen. Je potřeba jej dostat pod kontrolu, je potřeba, aby tato jednání proběhla na úrovni vojenských resortů. Co se týče dohody o prodeji letounů L 159 a rekonstrukce vojenských prostředků Iráku, budeme o tom hovořit posléze na úrovni ministerstev. Já myslím, že tyto záležitosti znamenají základ pro naše příští rozhovory a jak jsme hovořili, v rámci nově podepsané smlouvy vznikne smíšený výbor, který napomůže ekonomické spolupráci a zefektivnění našich ekonomických vztahů. Hovořili jsme o vzájemné politické podpoře, abychom si vyjasnili naše stanoviska, která jsou velmi podobná, pokud nejsou zcela stejná, vůči Sýrii nebo vývoji v Iránu, vůči mezinárodnímu dění. A já doufám, že toto může napomoci skutečně prohloubení našich vztahů jako dvou spřátelených zemí, které se shodnou na určitém postupu a stanovisku. Irák oceňuje postoj ČR jako spřátelené země, která vždy za Irákem stojí a je připravena napomoci a podílet se na jeho rozvoji v rámci existujících smluv o spolupráci v ropném průmyslu nebo zemědělství. Také jsme se dotkli možnosti studia iráckých občanů zde na českých univerzitách, které jsou na velmi vysoké úrovni v různých oborech, které irácké hospodářství může potřebovat. Děkuji.

Česká televize, Petr Zavadil: Dobrý den. Mám dotaz na pana premiéra Malikího. Mluvilo se tady o tom, že jedním z hlavních témat byla podpora vzájemného obchodu. Vy sám jste ji zmínil, nicméně bezpečnostní situace v zemi stále ještě není ideální. Září byl mimochodem nejhorší měsíc, co se týče počtu obětí teroristických útoků za poslední dva roky. Co hodlá irácká vláda dělat, aby se tato situace zlepšila, aby vzniklo bezpečné nejen podnikatelské prostředí v Iráku? Děkuji.

Núrí Al-Málikí, předseda vlády Irácké republiky: Ano, je pravdou, že skutečně některé extremistické a teroristické akce provedené v různých částech Iráku, tak jako bývají na celém světě. Ale toto by nemělo mít a nemá vliv na podnikatelské prostředí, na život v té zemi jako takový. Samozřejmě různé zájmové skupiny mají určité záměry vůči nějaké cílové skupině obyvatel. Ale my jsme se snažili, a myslím si, že se nám to podařilo, abychom násilí v zemi skutečně ukončili. Tam skutečně nepřicházejí žádné další nové skupiny zvenčí. Co se týče ropného průmyslu, znovu jsme začali vyrábět a rozvíjet tento průmysl. To co vidíte na obrazovkách televizí, není to, co je skutečně v reálném životě iráckého občana. To je v mnohém přemrštěno a já myslím, že život je celkem klidný.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Irácká vláda má tu bezpečnostní situaci pod kontrolou, a že tady byl dosažen evidentní pokrok a ta situace je skutečně stabilizovaná. To je pohled české vlády.

Al Iraqiya TV Channel: Vy jste mluvili o investicích do ekonomiky. Která je nejpřednější pro vás? Vojenská, investiční, ekonomická oblast, pane předsedo, která oblast je pro vás nejdůležitější?

Núrí Al-Málikí, předseda vlády Irácké republiky: Co se týče průmyslu, zemědělství atd., to je vše samozřejmě velmi důležité. Je potřeba vytvářet další a další možnosti spolupráce a já myslím, že vše co jsme zmínili je velmi důležité a nemůžeme preferovat jednu oblast před druhou, vše má své místo.

ČTK, Jakub Dospiva: Pane premiére Maliki, vy jste tady zmínil ty L 159 v rozhovoru s premiérem. Tak jsem se chtěl zeptat, jak je to podle vás daleko? Zda je možné, že po této návštěvě uslyšíme definitivní slovo, zda budou iráčtí piloti létat na českých bitevnících? A jestli si dobře vzpomínám, vy jste byl tento týden v Moskvě, kde jste uskutečnili poměrně významný vojenský kontrakt. Tak jsem se chtěl zeptat na podrobnosti, co jste tam nakoupili? Děkuji.

Núrí Al-Málikí, předseda vlády Irácké republiky: Ruská federace má také velmi pevné vztahy a má velké možnosti a my jsme se snažili zaktivizovat naše vztahy, které byly před časem slabší. Takže jsme se snažili znovu obnovit naše tradiční vztahy s nimi, protože některé ruské firmy pracují již na území Iráku v oblasti energetiky i ropného průmyslu i ve vojenské oblasti tak, jak jste již zaslechli. Je potřeba samozřejmě pro Irák zajistit zbraně obranného charakteru. Co se týče těchto výcvikových letounů, hovořili jsme a došli k určité domluvě. Ale technikálie se musí v budoucnu stále řešit. Jsou to letouny, které jsou výcvikové. Máme nabídky také z americké strany na F16. To si myslím, že nám napomůže v budoucnu rychle rozhodnout, které z těchto letounů budou pro iráckou potřebu lepší.

Proč se ptáte jenom mě, proč nepoložíte otázku českému předsedovi vlády? Ptáte se jen mě.

Agentura AFP: Jak hodlá Irák reagovat na sílící hlasy volající po zastavení trestu smrti a poprav? Děkuji.

Núrí Al-Málikí, předseda vlády Irácké republiky: Samozřejmě tohle je otázka justice a já doufám, že v dalších letech nebudou uloženy tresty smrti. Ale doufám, že toto bude záležitostí rekonstrukce a stabilizace justičního prostředí. Toto není politickým tématem, které bych mohl zatím ovlivnit.

Právo, Jiří Roškot: Mám otázku na iráckého premiéra. Jaký je váš názor na řešení konfliktu v Sýrii? Objevily se spekulace, že Irán využívá, nebo zneužívá irácký vzdušný prostor k dopravě zbraní do Sýrie.

Núrí Al-Málikí, předseda vlády Irácké republiky: Ne, nikdy Irák nedovolí předávání zbraní přes jeho prostor do Sýrie. To ne. To je naše stanovisko. My jsme soustředili naši armádu u syrsko-iráckých hranic a nedovolili bychom předávat zbraně pro jakoukoli skupinu v Sýrii. My nevěříme, že síla a zbraně řeší syrskou krizi, ne. Nikdy nenastane stabilita v regionu pomocí zbraní a síly. Proto vyzýváme země a státy, které dodávají zbraně do Sýrie, a veškeré země, které se vměšují do syrských záležitostí, k nalézání pozitivních řešení. Je to nebezpečná situace, veškeré dodané zbraně jsou proti syrskému lidu a proti celému regionu. Buďte si jisti, že náš názor spočívá v tom, že žádné cizí letadlo nesmí překročit irácký prostor za účelem předání zbraní do Sýrie. To je absolutně zakázáno. Dokonce jsme již kontrolovali některá letadla. Dokonce v případě pochybnosti, zda nějaké letadlo má zbraně, zakážeme let. Už jsme jednomu státu zakázali, aby jeho letadlo létalo přes Irák. Vyzvali jsme celý svět, dejte nám jeden důkaz, že Irák dovoluje předávání zbraní do Sýrie. Je to jen propaganda, není to pravda. Irák hraje pozitivní úlohu, má jasnou politiku. Říkáme ne dodávkám zbraní do Sýrie přes Irák. A to pro nás platí jednoznačně a mělo by to být pravidlem všude. Upozorňuji vás a zdůrazňuji, přes Irák nejdou do Sýrie žádné zbraně.

Co se týče syrské otázky, jak jsem řekl s panem předsedou. Jedině mírové řešení a nevměšování do vnitřních záležitostí Sýrie, dialog všech skupin syrského národa a nalézání společného řešení v zájmu syrského národa, bez ohledu na jakýkoli politický směr.

Michal Schuster, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkuji oběma předsedům vlád, Petrovi Nečasovi a Núrí Al-Malikimu za jejich vystoupení a přeji vám hezký den.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tlumočeno - Tisková konference premiérů ČR Petra Nečase a Irácké republiky Núrího al-Málikího, 11. října 2012

Originál - Tisková konference premiérů ČR Petra Nečase a Irácké republiky Núrího al-Málikího, 11. října 2012

Související zprávy