Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

9. 2. 2011 16:17

Tiskový brífink po jednání premiéra Petra Nečase s Alexandrem Vondrou a Leošem Hegerem, 9. února 2011

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Dámy a pánové, hezké odpoledne, vítám vás na tiskovém briefingu po jednání předsedy vlády Petra Nečase s ministrem obrany Alexandrem Vondrou a ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem. O úvodní slovo prosím předsedu vlády.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové, my jsme dnes měli plánované jednání představitelů resortu ministerstva obrany a ministerstva zdravotnictví, kde, jak jsem již avizoval v minulých dnech, počítáme se zapojením těch kapacit, které jsou k dispozici v resortu ministerstva zdravotnictví při potenciálním řešení krizové situace, která může nastat. My naprosto otevřeně a korektně říkáme, že to není žádné zázračné řešení. Představa, že vše vyřeší armáda nebo že budeme budovat polní nemocnice, tak to my jsme nikdy neříkali, ani omylem. Čili to je věc, se kterou není nutné s námi polemizovat. Na druhé straně jsou tady k dispozici jisté kapacity, které mohou přispět jistou mírou k tomu, že řešení krizové situace může být úspěšnější. Jsou zde k dispozici jisté medicínské kapacity, které umožní například vytvoření chirurgických a anesteziologických týmů, které umožní třeba v rámci jednoho kraje řešení situace, která by se tam mohla objevit v případě kolapsu krajského systému nemocnic. A jsou tu především velmi významné logistické kapacity, které při stavu, že pojede pouze část lůžkových zařízení, tak umožní velmi operativně koncentraci pacientů v těch zařízeních nemocničního typu l, které pojedou na plný výkon, a tyto především logistické kapacity je připravena armáda nabídnout, jak v oblasti sanitních vozů, tak v oblasti vrtulníků, ale i například letectva jako takového. To by umožnilo provozovat jako kdyby menší počet lůžkových zdravotnických zařízení s tím, že by armáda přispěla k velmi rychlému přesunu mezi jednotlivými nemocničními zařízeními. Není to žádné chimérické řešení, že bychom tady stavěli vzdušné zámky, ale spíše příprava sady konkrétních kroků, na kterých se velmi intenzivně pracuje, a které připravujeme v této oblasti. Já bych teď možná k těm konkrétním krokům a kapacitám dal slovo panu ministru obrany a pak samozřejmě panu ministru zdravotnictví. Prosím.

Alexandr Vondra, ministr obrany: Dobrý den, dámy a pánové. Já si myslím, že to klíčové a hlavní sdělení je v tom smyslu, že Armáda ČR a ministerstvo obrany nemohou nahradit kompletně výpadek, který může v důsledku krizové situace ve zdravotnictví nastat, ale, to podtrhuji, je připravena a bude-li to potřeba a bude-li to situace vyžadovat, významným způsobem pomoci. My disponujeme čtyřmi, řekl bych, kamennými nemocnicemi, ÚVN v Praze největší, je tu ještě Ústav leteckého zdravotnictví a pak jsou vojenské nemocnice v Brně a Olomouci a kromě toho máme také k dispozici dvě polní nemocnice. Základna je lokalizována v Hradci Králové. Ti lékaři jsou v tuto chvíli nasazeni v různých i civilních zařízeních po ČR. Celkem to znamená, že v systému vojenského zdravotnictví je 230 vojáků z povolání atestovaných lékařů různých odborností. Dále 120 vojáků z povolání lékařů ve speciální přípravě, kteří nejsou atestování, aby mohli dělat práci samostatně, ale mohou ji dělat ve stejném zařízení ve spolupráci s těmi atestovanými a dále je v těch kamenných nemocnicích celkem 450 dalších civilních lékařů. Chci tu podtrhnout jednu věc, v těchto našich zařízeních, vztahuje se to i na civilní lékaře se té akce „Děkujeme, odcházíme!“ nikdo neúčastní. Nepadla žádná výpověď z důvodu této akce. A chci ocenit, jak managementy, tak lékaře v těchto zařízeních za způsob, se kterým k té potenciálně krizové situaci přistupují. Kromě toho je Armáda ČR připravena pomoci v té logistické části, to znamená, nastane-li krizový stav, tak se prodlouží vzdálenosti, které jsou nutné k přepravám pacientů. A zde jsme připraveni vyčlenit pět vrtulníků rychlé záchranné služby, které jsou vybaveny systémem medevac. Dále umíme nasadit, bude-li potřeba, sedm dopravních vrtulníků, domníváme se, že v některých těch podmínkách krajů to může významně pomoci také a pokud budou dopravy i na delší vzdálenosti mezi českou částí a moravskou části republiky, tak jsme schopni nasadit pět dopravních letadel. Připomínám, že před pár desítkami let se běžně pacienti tímto způsobem mezi Moravou a Čechami převáželi, když nebyla ještě specializovaná zařízení v tolika nemocnicích jako dnes. Pokud jde o pozemní techniku, jsme připraveni poskytnout až 100 sanitních vozů. A celkový počet vojáků z povolání, které, bude-li situace, umíme nasadit, já si myslím, není žádný problém kolem 1 000 vojáků, počítaje v to jak lékaře-vojáky, tak vojenské policisty, aby pomáhali s regulací dopravy, tak řidiče a další posádky té mobilní techniky, která by pomáhala s transportem.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Děkuji. Já bych teď dal slovo panu ministru zdravotnictví. Jen bych připomenul, že vojenské nemocnice budou připraveny na tento krizový scénář na základě symetrických pokynů, které byly dány fakultním nemocnicím, tak stejným způsobem se v následujících dnech a týdnech připraví i tři vojenské nemocnice. Prosím, pane ministře.

Leoš Heger, ministr zdravotnictví: Dobrý den, děkuji za slovo, pane premiére. Dámy a pánové, z toho, co tu ještě nezaznělo, tak bych velmi ocenil ten fakt, že vojenské zdravotnictví se zapojí do toho systému jakéhosi krizového řízení, které my jsme připraveni zahájit, bude-li to nezbytné. My jsme vydali pokyn ředitelům fakultních nemocnic a přímo řízených organizací k tomu, co od nich budeme potřebovat za údaje a jaké spojení. Podobný pokyn se žádostí o spolupráci odchází hejtmanům, se kterými je domluveno, že takto budou získávat údaje od nemocnic v krajích a to důležité je, že i ten systém vojenských nemocnic, byť to jsou jenom 4 zařízení, tak se do toho systému zapojí a budou připraveni přijímat ty akutní pacienty a uvolní svou kapacitu, která je dosud využívána jako v běžných nemocnicích, tak se zapojí do toho systému pomoci nemocnic mezi sebou. Ta druhá věc, která tu ještě nezazněla, je, že armáda je ochotna ty logistické služby, které tu zmínil pan ministr obrany Vondra, poskytnout v rámci běžného výcviku armádních útvarů, takže nešlo by o nějaké mimořádné náklady s celou touto výpomocí.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Dámy a pánové, prostor pro několik vašich otázek.

ČTK: Já jsem se chtěl zeptat, kolik lékařů přijde a na jak dlouho ten krizový scénář plánujete?

Alexandr Vondra, ministr obrany: Česká armáda má prostředky na roční výcvik, ty jsou normálně rozpočtovány, a bude-li krizová situace v naší zemi, tak já si myslím, že je přirozené a normální pak ten výcvik, který je rozložen do delšího období, tak ho prostě koncentrovat větší měrou na ten kratší časový úsek, prostě ano. Je-li klid, mír, není-li krizová situace, tak armáda má svůj plán práce, ale umí ho v rámci těch krizových situací uzpůsobit okolnostem, to je důvod, proč armádu máme.

ČTK: Nicméně, na jak dlouho to počítáte?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Počítáme s nimi v případě, že to bude naprosto nutné tak dlouho, jak to bude nezbytné.

ČLK: Jen doplňující, (dále dotaz nesrozumitelný)

Alexandr Vondra, ministr obrany: To jsou tři 410 a dvě naduly.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Spolehlivá letadla. Armáda bude používat pouze spolehlivou techniku.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Prosím, Česká televize.

ČT: Dobrý den, já bych, pokud počítám správně, jedná se o 850-890 lékařů, které lékaři mohou poskytnout, plánuje se, že vojáci budou v jaké míře nasazeni do terénu? Ve smyslu, že budou v daných regionech, když musí pokračovat dál normální provoz ve vojenských nemocnicích?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Ano, my s tím takto počítáme, a proto počítáme s těmi kapacitami, které byly plánovány pro vyčlenění pro ty potenciální polní nemocnice s tím, že není cílem oslabit ta medicínská zařízení, kde ti vojáci jsou umístěni. Ta konkrétní případná umístění těchto týmů, konkrétní plány, to je otázkou toho, jakou dostaneme zpětnou vazbu z úrovně krajů, protože kraje zodpovídají za lůžkovou nemocniční péči ve svém teritoriu. Čili i na základě jejich krizových plánů se potom bude postupovat.

ČT: Nicméně, počítá se třeba s třetinou z těch 850, že budou operovat někde jinde než ve své kmenové nemocnici?

Alexandr Vondra, ministr obrany: Ne, ne, já vám to řeknu jasně, prostě jsou ta čtyři stálá vojenská zařízení, ÚVN, ÚLZ, Praha, Brno, kde se pojede, ten provoz se upraví stejným způsobem jako je to v těch fakultních nemocnicích, tedy jakýsi prázdninový režim. Oni si odloží třeba ty náročné zákroky, které se dlouhodobě plánují v ÚVN a plně se koncentrují a ti lidé, co tam jsou, budou zvládat tu krizovou situaci. Ale pak jsou lékaři, kteří působí jako nasaditelní lékaři pro obě polní nemocnice, a ti mohou vytvořit, kde to krize bude vyžadovat, mohou posílit buď lékařskou péči v několika krajích anebo se mohou cílit v jednom kraji na úrovni jedné větší nemocnice. Ale to závisí na těch okolnostech. My na těch plánech budeme pracovat.

Jan Osúch, tiskový mluvčí vlády ČR: Děkujeme za váš čas. Na shledanou.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X