Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

7. 5. 2013 11:24

Tiskový brífink po jednání premiéra Petra Nečase s vicekancléřem a ministrem hospodářství Německa Philippem Röslerem, 7. května 2013

Jan Hrubeš, tiskový mluvčí vlády: Dámy a pánové, já vás srdečně vítám v tiskovém atriu poslanecké sněmovny. Před malou chvílí skončilo jednání předsedy vlády Petra Nečase s ministrem hospodářství Spolkové republiky Německo Philipem Rösslerem. Pane premiére, prosím o slovo.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Dámy a pánové, já jsem velice rád, že se mohlo uskutečnit dnešní jednání s panem vicekancléřem a ministrem hospodářství Spolkové republiky Německo. Chci připomenout, že Německo je náš nejvýznamnější zahraničně obchodní partner. Téměř jedna třetina českého exportu směřuje do Německa a pro proexportně orientovanou českou ekonomiku je důležité mít nejenom dobré vztahy, ale také to, že vzájemná obchodní bilance je přebytková z hlediska České republiky. Je také nesmírně důležité, že Německo patří mezi nejvýznamnější zahraniční investory. Přímé německé investice tvoří více než 20 procent celkových zahraničních přímých investic v ČR. Pro českou ekonomiku, která je založena na průmyslu, je velmi důležité, že němečtí investoři investují nikoli pouze do výrobních závodů, ale také do oblasti výzkumu, vývoje, inovací a rozvoje technologií. Právě proto i náš systém investičních pobídek zahrnul do tohoto rámce i investice do technologických center.

S panem vicekancléřem jsme mluvili o celé řadě konkrétních témat, počínaje spoluprací v oblasti rozvoje technického školství, protože dostatečné množství kvalifikovaných vzdělaných a technicky erudovaných lidí je v ČR předpokladem pro další rozvoj průmyslu.

Mluvili jsme o oblasti energetiky, protože dostupné a stálé dodávky energie jsou nezbytné z hlediska konkurenceschopnosti průmyslu jak v ČR, tak v Německu.

A jednali jsme také o situaci na trhu s mobilními operátory, kde máme maximální zájem na transparentním a předvídatelném investičním prostředí, ale také na tom, aby toto prostředí bylo založeno na konkurenci jednotlivých účastníků trhu, což je ku prospěchu průmyslu i konečných spotřebitelů, občanů České republiky.

Chci podtrhnout, že návštěva pana vicekancléře jen podtrhuje velice dynamický a pozitivní rozvoj česko-německých vztahů jak v oblasti politické, tak v oblasti ekonomické.

Philip Rössler, německý vicekancléř: Děkuji vám, pane premiére, a děkuji vám také za vaši velkolepou pohostinnost. Máme skutečně výborné hospodářské vztahy mezi našimi zeměmi. Můžeme se podívat na vzájemný obchod, který dosáhl obratu 65 miliard eur. Je to skutečně působivé číslo, když se podíváme na číslo obratu Německa s Ruskem, má 80 mld. eur. Rusko je mnohem větší a domnívám se, že toto svědčí o významu a výkonu české ekonomiky. Skutečnost, že ČR má s Německem přebytek obchodní bilance, hovoří o výkonu české ekonomiky. Domnívám se, že na to můžete být hrdi. Díváme se na to s respektem a domníváme se, že to dobře vidí také více než 4 000 malých a středních podniků, které tady investovaly celkově více než 25 mld. eur.

Investice nesměřovaly jen do výroby, ale také do výzkumu, do vývoje technologií a myslím si, že budeme chtít i dále investovat, např. také v oblasti vzdělávání. Rádi se budeme bavit o systému duálního vzdělávání a mohli bychom společně zvažovat to, jak bychom mohli prvky toho systému etablovat tady v ČR.

Další velké téma je spolupráce v oblasti energetiky. Jsme si dobře vědomi velké zátěže, kterou musí nést česká přenosová síť, když přichází velké množství elektřiny z obnovitelných zdrojů ze severu Německa, a jsme vděčni za to, že Česká republika chce investovat do další přenosové infrastruktury. Chápeme to však také jako úkol pro výstavbu naší vlastní energetické infrastruktury, abychom i u nás do ní investovali tak, abychom odlehčili zátěž české přenosové soustavy. Domníváme se, že je také velmi důležitá spolupráce provozovatelů přenosových soustav.

Hovořili jsme také o investicích do infrastruktury obecně a jsme za jedno v tom, že podporujeme férovou soutěž, podporujeme transparentní řízení a myslím si, že hospodářské vztahy mezi ČR a Německem jsou velmi dobré. Svědčí o tom také skutečnost, že jsme nemluvili o žádných dalších problémech. To se málokdy děje tehdy, když nějaký ministr hospodářství jezdí do jiné země.

Jan Hrubeš, tiskový mluvčí vlády: Děkuji panu vicekancléři, děkuji i panu premiérovi. A poprosím vás, dámy a pánové, o dva dotazy. Jeden v českém, jeden v německém jazyce.

ČTK, Jakub Dospiva: Kdy si myslíte, že by se českým sítím mohlo ulevit? Kdy by ta změna ve struktuře přenosové soustavy mohla nastat? (Dále nesrozumitelné…)

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Moje odpověď bude velmi stručná. O návštěvě pana vicekancléře jsme s panem prezidentem nemluvili a mluvili jsme o politické situaci.

Philip Rössler, německý vicekancléř: Skutečně už to plánujeme, řešíme konkrétní spolupráci s provozovateli sítí na úrovni provozovatelů. Důležitá je spolupráce s provozovatelem na druhé straně. Potom chceme také dělat u nás na spolkové úrovni. Jde o to, abychom urychlili další výstavbu infrastruktury v této oblasti. Připravili jsme zákon pro urychlení v této oblasti. Ten úspěšně prošel spolkovým sněmem a spolkovou radou. Také děláme něco pro posílení existujících sítí, např. jsme vystavěli elektrický most mezi Durinskem a Bavorskem. Tam jsme použili vysokoteplotní vedení, které umožňuje přenos větší kapacity, a tím pádem můžeme ulehčit také české soustavě.

Post, Marshal: Dvě otázky na pana premiéra. Jak hodnotíte německý obrat v energetice, vítáte ho? Další dotaz, zda se ČR bude pouštět do průzkumu v oblasti břidličného plynu?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: I na základě Lisabonské smlouvy rozhodnutí o tzv. energetickém mixu, čili způsobu, jak je zajištěna energetická potřeba dané země, je v rukou konkrétní dané členské země EU. My respektujeme německé rozhodnutí v této oblasti a očekáváme, že se stejným respektem bude bráno i české rozhodnutí, které se třeba v oblasti jaderné energie liší od německého. Respektujeme se vzájemně a věřím, že tomu tak bude i nadále.

Jan Hrubeš, tiskový mluvčí vlády: Dámy a pánové, tisková konference je u konce. Děkuji vám za pozornost, děkuji také oběma pánům. Hezký den.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tiskový brífink po jednání premiéra Petra Nečase s vicekancléřem a ministrem hospodářství Německa Philippem Röslerem, 7. května 2013

Související zprávy