Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

15. 4. 2013 13:30

Tiskový brífink premiéra Nečase po jednání s bývalým ředitelem ÚSTR Hermanem, 15. dubna 2013

Jan Hrubeš, mluvčí vlády: Pane premiére, dámy a pánové, vítejte na krátkém tiskovém brífinku po jednání předsedy vlády s odvolaným ředitelem ÚSTR Danielem Hermanem, kterého tady srdečně vítám. Pane premiére, prosím o úvodní vyjádření.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové, já jsem dnes měl setkání s panem doktorem Hermanem, které bylo dlouhodobě plánované v době, kdy jsme netušili, co ve skutečnosti se spouští. Jaký dubnový puč v ÚSTR spouští česká levice. Já jsem se seznámil s názory pana bývalého ředitele a musím říci, že ta situace nadále eskaluje. Je-li skutečností, že v současné době již rezignovali prakticky všichni členové vědecké rady ústavu, že byl vyštván z ústavu renomovaný odborník na druhý odboj, jeden z největších, které tady máme, pan Stehlík, tak toto už nabývá nebývale skandálních rozměrů.

Musím říci, že pokud se jedná o stav tohoto ústavu, máme-li na jedné straně osobnosti jako je pan profesor Lukeš z bostonské univerzity, profesor Kamer z harvardské univerzity či profesor Kraus a na straně druhé lidi typu pana Uhla, pana Bureše nebo pana Jelínka a pátráme-li, kde je tedy ta pravda, tak myslím, že každý soudný člověk položí-li tyto dvě trojice, jedny ze správní rady, jedny z vědecké rady na pomyslné misky vah, tak musí vědět, oč ve skutečnosti jde.

A já musím říci, že je potřeba to označit pravými slovy. Jde o budoucí vládní spolupráci ČSSD a komunistů. Sociální demokraté se rozhodli jít cestou přímé spolupráce v případě volebního úspěchu. Spolupráce, která bude spočívat v tom, že komunisté sice formálně svými personami, jako je pan Filip, ve vládě nebudou. Bude to formálně menšinová vláda tolerovaná komunisty. Za to komunisté budou požadovat místa ve státní správě. Místa náměstků, vrchních ředitelů, ředitelů odborů a podobně. Pokud se podíváme, tato místa v podstatě by obsazovali střední kádry komunistické strany. Nikoliv Filipové, Kováříkové, Semelové. Jak vypadají tyto typické střední kádry komunistické strany, vidíme na krajské úrovni, kde je vytáhli do jednotlivých krajských rad. Bývalí pohraničníci, politruci, zuřiví marxisté a komunisté. Jde o archiv bezpečnostních složek. Jde o to, aby tento archiv tady nestál jako bariéra silné penetrace budoucí státní správy prováděné těmito komunistickými kandidáty na tyto pozice. A proto bylo nezbytné ÚSTR vyčistit. Obsadit archiv bezpečnostních složek, neumožnit pravdivé informování o tom, kdo v případě příznivého volebního výsledku pro socialisticko-komunistickou koalici bude penetrovat vrcholnou českou státní správu v roce 2014. Jde o to, obsadit tento archiv bezpečnostních složek a jeho činnost umrtvit, abychom nevěděli, o koho jde. Říkám to takto úmyslně nahlas, takto úmyslně ostře. Myslím si, že nemá význam to zakrývat, protože mimo jiné i to, že jsou skutečně vyháněni renomovaní odborníci typu doktora Stehlíka, že vědecká rada masově rezignuje, ukazuje, že nejde o vědu, nejde o historii. Jde o politiku. Jde o politiku a tato politika má být brutálně prosazena i za cenu znásilnění vědy.

Daniel Herman, odvolaný předseda ÚSTR: Vážený pane premiére, dámy a pánové. Děkuji také za tuto možnost, děkuji velice za podporu, pane premiére, které si velmi vážím. Jak už bylo řečeno, na ÚSTR probíhá předem připravený puč. Mám doklady o tom, že pod tlakem komunistické strany část ČSSD skutečně navolila do rady lidi, kteří tento ústav likvidují a destruují i archiv bezpečnostních složek. Musím říci, že předsedkyně současné rady Petruška Šustrová mě od samého začátku stavěla pod nevybíravé personální tlaky, kdy mi určovala, kdo smí a kdo nesmí zastávat jaké pozice. Já jsem se tomuto bránil, a když jsem se jí přímo ptal, co je jejím cílem, tak mi řekla: tvoje odvolání. Tzn., jestliže lidé, kteří sami nemají vzdělání na to, aby mohli kandidovat na funkci ředitele ústavu, sesazují světové kapacity, tak si myslím, že to hovoří samo za sebe. Myslím si, že se mě i mým kolegům, kterým tímto znovu děkuji, podařilo skutečně vytvořit velmi silný tým a už sám fakt, že se o situaci u nás na ústavu zajímají lidé typu Madeleine Albrightové nebo německého prezidenta Joachima Gaucka, hovoří také sám za sebe. Myslím si, že dnešní radní poškozují dobré jméno ČR v zahraničí, a že to je také moment, na který bychom neměli zapomenout. Děkuji vám.

Jan Hrubeš, mluvčí vlády: Děkuji. A dámy a pánové, poprosíme o vaše dotazy k tématu.

Televize Prima, Pavel Štrunc: Dobrý den. Pane Hermane, mluvil jste o důkazech. Můžete konkrétně říct, jaké důkazy máte? Pane premiére, co hovoří pro spolupráci KSČM a ČSSD? Děkuji.

Daniel Herman, odvolaný předseda ÚSTR: Já jsem schválně řekl, že část ČSSD ve spojení s komunisty, protože je řada senátorů ČSSD, s kterými mám velmi korektní vztahy a od nich vím, jaké tlaky byly za zvolením některých členů rady. Minimálně 50 % dnes šestičlenné rady je přímo kontrolováno ČSSD a od senátorů ČSSD vím, že to bylo právě na popud komunistické strany v zádech.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já mohu předložit konkrétní důkazy v podobě složení krajských rad, kde společně vládnou sociální demokraté a komunisté, a v podobě konkrétních lidí, kteří jsou tam delegováni za KSČM, ze kterých se vyvinuli lidé s velmi exponovanou totalitní minulostí, a tady jsou obavy, že tato minulost by mohla ten krok v rámci státní správy velmi veřejně znevěrohodnit. Navíc je evidentní, že ČSSD se spoléhá na tento model formálně menšinové vlády proto, že na posledním sjezdu nezrušili Bohumínské usnesení. To znamená, že ho obejdou tímto způsobem a tam se bude jednat o stovky lidí, a pokud by se prokázalo, že se bude opakovat ten modus operandi, kdy použili střední kádry pro obsazení krajských rad, tak se věru máme nač těšit.

ČTK, Jakub Dospiva: Dobrý den. Pokud by to bylo tak, jak říkáte, jaké má exekutiva možnosti tomu zabránit?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Nechci tu specifikovat různé možnosti zabránění. Chci věřit tomu, že je tu část ČSSD, která si uvědomuje, co vynucená spolupráce mezi komunisty a sociálními demokraty po únoru 1948 přinesla samotným sociálním demokratům. A jak řekl pan Herman, ne všichni sociálnědemokratičtí senátoři mají tyto postoje. Jedná se ve skutečnosti o několik exponentů ČSSD typu pana Zaorálka nebo pana Dienstbiera. Zde mohu jen připomenout, že pan Zaorálek jako stranický šéf ČSSD v Moravskoslezském kraji byl ten, kdo nejvehementněji prosazoval spolupráci komunistů s ČSSD na krajské úrovni. Byl to jakýsi pilotní projekt, vlajková loď této spolupráce již v minulém volebním období krajů. Pan Dienstbier velmi vehementně usiloval o podporu komunistických voličů při své prezidentské kandidatuře.

Česká televize, Štěpánka Martanová: Dobrý den. Říkal jste, že schůzka byla dlouhodobě plánovaná. Byla na dnešek, nebo to spíš urychlilo to, co se teď děje v ÚSTRu a vy jste panu odvolanému řediteli vyjádřil podporu? Nabídnete mu do budoucna spolupráci?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: My se s panem doktorem Hermanem známe od poloviny devadesátých let, víme o sobě. Já jsem ho vždy velmi respektoval a považuji ho za kvalitního, pracovitého člověka. V tuto chvíli rozvíjet spekulace co a jak bude, to by bylo dle mého názoru i za hranicí vkusu. Chci ocenit jeho působení v pozici ředitele ÚSTR. Ten ústav pod jeho vedením provedl velký kus práce včetně klíčových projektů jako je digitalizace podkladů. Myslím si, že i celá řada vědeckých výstupů, které vyšly z toho ústavu, mají svou vysokou hodnotu a chtěl bych připomenout ještě jednu závažnou věc. Dnešní odchod pana doktora Stehlíka, který je jeden z nejuznávanějších českých odborníků na druhý odboj, protinacistický odboj, tak by mohl naznačovat i tendenci začít překrucovat nejenom popis třetího odboje protikomunistického, ale i toho protinacistického. A všichni víme, kdo žil před Listopadem 1989, jak se lišil tehdejší výklad druhého odboje ve vztahu k západnímu odboji a domácímu odboji a jaká je skutečná historická pravda, kterou známe dnes. Pokud by odchod pana Stehlíka znamenal i útok na vědecký výklad druhého odboje, to už bych považoval za něco neuvěřitelně skandálního.

Český rozhlas, Jana Čermáková: Dobrý den. Já bych si dovolila, pane premiére, využít vaší přítomnosti a můj dotaz k tématu nebude. Já bych se ráda zeptala, jak vidíte spor, který běží mezi ministrem zahraničí a prezidentem republiky ohledně velvyslanců? Kde podle vás leží kompetence a správná zodpovědnost?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Správná zodpovědnost leží především tam, kde klíčoví představitelé v této věci spolu mají vést dialog, mají ho vést neveřejně, kompetentně a mají se chovat profesionálně. Musím říci, že to se momentálně neděje. Děkuji, hezký den.

Jan Hrubeš, mluvčí vlády: Děkuji, dámy a pánové, za vaše dotazy, za vaši účast a přeji hezký zbytek odpoledne.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tiskový brífink premiéra Nečase po jednání s bývalým ředitelem ÚSTR Hermanem, 15. dubna 2013

Související zprávy