Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové konference

22. 2. 2013 13:39

Tiskový brífink premiéra Petra Nečase po podpisu smluv o vypořádání mezi Českou republikou a církvemi, 22. února 2013

Jakub Stadler, tiskový odbor Úřadu vlády: Dámy a pánové, dobré odpoledne na tiskovém brífinku předsedy vlády Petra Nečase po aktu podpisu smluv o vypořádání mezi ČR a církvemi a náboženskými společnostmi. Pane premiére, prosím, máte slovo.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Dobrý den, dámy a pánové. Já jsem rád, že se dnes podařilo dotáhnout do konce všechny nezbytné legislativní a právní úkony, které souvisí s narovnáním vztahu mezi státem a církvemi, podpisem smluv se statutárními zástupci 16 církví a náboženských společností. Jedná se především o akt spravedlnosti, protože jsou tímto krokem odčiněny některé křivdy, které byly učiněny církvím a náboženským společnostem v průběhu komunistického režimu. Současně tím byly nastoleny základy pro nové moderní vztahy mezi státem na straně jedné a církvemi a náboženskými společnostmi na straně druhé tak, aby vedly k postupné ekonomické samostatnosti státu a církví, a k tomu, aby mezi nimi byl vyvinut kooperativní model vzájemné spolupráce.

Chci také velice ocenit dialog se zástupci církví a náboženských společností a také velmi ocenit jejich vzájemnou dohodu. Protože podstatou této dohody nebyla pouze dohoda politické reprezentace s jednou církví, ale znamenalo to také dohodu náboženských společností a církví, které se tohoto procesu vyjednávání zúčastnily. Tzn. včetně křesťanských církví a náboženských společností a Federace židovských obcí. Vyžadovalo to tedy i jakýsi širší dialog, širší shodu. Musím říci, že si tohoto ojedinělého výsledku, tzn. i dohody těchto náboženských společností a církví velmi vážím.

Jakub Stadler, tiskový odbor Úřadu vlády: Dámy a pánové, nyní je prostor pro pár otázek.

Česká televize, Petr Vašek: Měl by podle vašeho názoru stát zveřejnit seznam majetku, za který ty finanční náhrady budou vyplaceny, protože ty smlouvy se týkají i finančních náhrad, tak jestli to bude někde dohledatelné? Druhá věc, váš názor na to, zda by měl stát průběžně zveřejňovat majetek, o který církve žádají v procesu vydávání církevních restitucí?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já nevidím důvod, proč nečinit všechny kroky, aby tento proces byl maximálně transparentní. Tzn. tam, kde se jedná o vydávaný majetek, aby s nějakou periodicitou toto bylo zveřejňováno. Zrovna tak dříve nebo později bude zjevné, že některý majetek, především proto, že není v rukou státu, a to je podstata této dohody, vydán není, a je za něj vyplácena náhrada.

ČTK, Jakub Dospiva: Pane premiére, opozice žádala, aby se to odložilo, ten podpis do rozhodnutí Ústavního soudu o ústavní stížnosti. Sekretář soudu dnes říkal, že by se s tím také mělo počkat. Proč jste to udělali takhle narychlo? Je čas do konce září. Děkuji.

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Vůbec to není narychlo. Tento termín byl dlouhodobě plánován a byl dokonce navržen dříve, než vůbec nějaká ústavní stížnost byla podána. Takže pokud někdo chce politizovat činnost Ústavního soudu a dělat z něj třetí komoru Parlamentu, tak my to tedy rozhodně nebudeme. A očekával bych silnější ohrazení se proti pokusu zatáhnout do politiky Ústavní soud. Mimochodem neuvěřitelné prohlášení předsedy poslaneckého klubu ČSSD pana Tejce, že věří, že noví ústavní soudci budou více nakloněni názorům sociální demokracie, to je takový politický útok na nezávislost Ústavního soudu, jaký jsme tady snad za 20 let neměli. Čili, je to platný zákon, účinný zákon, postupovali jsme přesně v souladu s právními předpisy a nevím, proč hrát politické tanečky podle muziky, kterou píská sociální demokracie.

Český rozhlas, Věra Masopustová: Pane premiére, vy jste podepsal smlouvy s 16 zástupci církví a církevních institucí. Vím, že nemůžete mluvit za ně jednotlivě, ale proč nepřišli sem s vámi, alespoň někdo z nich? Mohl byste interpretovat, jak vám to zdůvodnili, že nechtějí vystoupit před novináře?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: My jsme toto vůbec neřešili. Od počátku jsem tento brífink koncipoval jako brífink předsedy vlády, nikdy to jinak plánováno nebylo. Takže jsme se o tom ani s představiteli církví a náboženských společností nebavili.

Právo, Danda: Co se stane, pokud Ústavní soud zruší třeba část toho zákona?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Já jsem přesvědčen, že bude-li rozhodovat Ústavní soud uvážlivě a spravedlivě, tak nezruší ustanovení tohoto zákona. Jak jsem již řekl, předpokládám, že Ústavní soud bude rozhodovat uvážlivě, moudře a spravedlivě a tudíž nezruší ustanovení tohoto zákona.

Televize Prima, Lenka Pastorčáková: Pane premiére, vy jste to už jako vláda odůvodňovali, ale přeci ještě pro kritiky, proč jste zvolili variantu 30 let, jestli nebylo lepší zvolit delší časové období, aby to nebyla tak velká finanční zátěž?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: To je právě diskutabilní. Naopak, když tento návrh byl projednáván v minulém volebním období, tak byla kritizována větší délka, protože tam naskakují úroky. Čili, delší doba pobírání tohoto příspěvku naopak ty náklad může zvyšovat vzhledem k úrokům. Takže toto byla dohoda, která byla dosažena, je to kompromis a já jsem rád, že bylo této dohody dosaženo.

Televize Nova, Šmídová: Proč byl ten podpis neveřejný? Proč u něj nemohly být přítomné kamery? A druhý dotaz, ČSSD dnes na svém brífinku řekla, Ústavní soud tedy zřejmě ten zákon nezruší, ale ČSSD dnes argumentovala, že pokud by Ústavní soud ten zákon zrušil, mohla by nastat situace, že by z toho vznikly státu poměrně značné finanční škody, protože ty smlouvy by mohly být nadále platné. Souhlasíte s tímto argumentem?

Petr Nečas, předseda vlády ČR: Musím říci, že jsem neviděl neustálé prohlašování sociálních demokratů na toto téma zrovna dnes. Nicméně jsem přesvědčen, že jsme postupovali přísně v souladu s právním rámcem, že ustanovení tohoto zákona jsou v souladu s Ústavou ČR. Konec konců Ústavní soud v několika svých rozhodnutích kritizoval stát za to, že nenarovnal majetkové vztahy mezi státem a církvemi. Čili, znovu, já bych to považoval především za politické hrátky sociální demokracie. Oni nikdy s vlastním receptem, jak vyřešit vztah státu a církví nepřišli. Mimochodem částka, která podléhá finanční náhradě, pokud do ní započtete inflaci od té doby, od počátku minulého desetiletí, přesně odpovídá částce, ke které došla speciální církevní komise zřízená tehdejším ministrem kultury za ČSSD Pavlem Dostálem. Takže ty částky jsou v podstatě totožné.

Jakub Stadler, tiskový odbor Úřadu vlády: Děkuji. Dámy a pánové, pokud je to všechno. Mějte se hezky, na shledanou.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Tiskový brífink premiéra Petra Nečase po podpisu smluv o vypořádání mezi Českou republikou a církvemi, 22. února 2013

Související zprávy