Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové zprávy

8. 11. 2007 13:33

Česko-bulharská jednání probíhají v přátelské atmosféře

Setkání premiérů České republiky a Bulharska probíhá ve znamení spolupráce a podpory. Předseda národního shromáždění Georg Pirinski a premiér Mirek Topolánek hovořili o posílení jednotného postupu v oblasti boje proti organizovanému zločinu a korupci. Za další významnou oblast kooperace český premiér označil podporu Bulharska pro vstup do Schengenského prostoru, který je v případě České republiky stanoven na 21. prosince 2007. Georg Pirinski ocenil úroveň českých investic v Bulharsku a oba premiéři rovněž krátce diskutovali o rozvoji turistiky. „Vztahy mezi Českou republikou a Bulharskem byly vždy dobré a v současné době dochází k prohloubení přátelství a spolupráce,“ prohlásil premiér Topolánek.

Český premiér se rovněž zúčastnil jednání bulharské Obchodní a průmyslové komory. Za hlavní prioritu české vlády ve vztahu k hostitelské zemi označil odstranění administrativních bariér a zátěže podnikání. Zdůraznil společný zájem obou zemí v energetické oblasti, poukázal na velký podíl ČEZu na bulharském trhu.

Bulharský ministr zahraničí Ivailo Kalfin v této souvislosti vyzdvihl 52 % nárůst vzájemné výměny zboží mezi oběma zeměmi a potvrdil, že oblast energetiky a dopravní infrastruktury považuje za klíčovou. Zároveň ocenil zájem českých investorů, kteří neváhají investovat v oblasti veřejných služeb a prohlásil, že Bulharsko bude českým investorům vytvářet maximálně vhodné podmínky pro podnikání. Vyjádřil také poděkování České republice, která byla prvním státem, který odstranil bariéry na pracovním trhu pro občany Bulharska.


Tiskový odbor Úřadu vlády ČR

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie