Tiskové zprávy

20. 9. 2010 12:49

Konzumace alkoholu dětmi a mládeží je u nás častým jevem

Společný projekt Sekce protidrogové politiky Úřadu vlády ČR a Policie ČR na ochranu nezletilých a mladistvých osob před alkoholismem přinesl první výsledky.

Počáteční část projektu byla realizována od 23. srpna do 1. září 2010 kontrolou prodávání, podávání a požívání alkoholu osobami mladšími 18 let ve vybraných provozovnách a zařízeních na území celé České republiky. Počty realizovaných kontrolních akcí, zkontrolovaných osob i počty osob mladších 18 let, u kterých bylo kontrolou zjištěno požití alkoholu, dnes předkládá Policie ČR na společné tiskové konferenci.


„Cílem kontrol je vyslat společnosti jasný signál, že nadměrná konzumace alkoholu u mladých lidí je u nás nemístně tolerovaným jevem. Dvě třetiny českých dětí požijí alkoholické nápoje ještě před dosažením třináctého roku, alkohol jim často nabízejí sami rodiče. Podle Evropské studie o alkoholu a jiných drogách (ESPAD) bylo 48 % šestnáctiletých Čechů v posledním roce alespoň jednou opilých, zatímco evropský průměr činil 39 %. U mládeže je požívání alkoholu ještě mnohem rizikovější než u dospělé populace“, zdůrazňuje národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Podle údajů Národního monitorovacího střediska pro drogy a drogové závislosti požije alkohol pravidelně několikrát měsíčně 68 % Čechů ve věku 15 až 24 let.


Studie ESPAD dále uvádí, že dle průzkumu pijí mladiství alkohol v barech nebo hospodách (35,2%) a na diskotékách (29,9 %), což je vzhledem k věku zarážející jev, protože v České republice je ze zákona zakázáno podávat alkohol osobám mladším 18 let. Dále studenti konzumují alkohol doma (25,1 %) nebo doma u někoho jiného (17,8 %).


Zarážejícím faktorem je téměř neomezená dostupnost širokého spektra relativně velmi levných alkoholických nápojů pro mládež a děti. Zákonná omezující opatření, jako je například zákaz prodeje alkoholu nezletilým, nejsou systematicky kontrolována, nebo jsou postihována více méně symbolicky.


„Je nezbytné začít vnímat alkohol jako drogu, byť se jedná o drogu legální. Požívání alkoholu může u dětí a mládeže do 18 let významně zvýšit riziko pozdějšího užívání nelegálních drog. Alkohol se zdá být podle všech současných dostupných evropských studií jednou z nejrizikovějších vstupních drog“ upozorňuje Vobořil. Dalšími důsledky jsou při konzumaci alkoholu mladistvými v podobě zvýšeného rizika otrav, úrazů a také různých typů rizikového chování, ať už v oblasti sexu, tak i v oblasti překračování zákona.


Kontroly prodávání, podávání a požívání alkoholu osobami mladšími 18 let jsou úvodní částí společného projektu Sekce protidrogové politiky a Policie ČR, jehož cílem má být změna legislativy ve smyslu snížení dostupnosti alkoholu pro nezletilé a mladistvé.


Více informaci:

Studie ESPAD:


http://www.drogy-info.cz/index.php/publikace/vyzkumne_zpravy/evropska_skolni_studie o_alkoholu_a_jinych_drogach_espad_2007

Pešek, Nečesaná: Prevence užívání tabáku, alkoholu a jiných drog u dospívajících (vydala Arkáda, Písek, 2009)

Informační servis Policie ČR

kpt. Mgr. Jan Melša
tiskový mluvčí Policejního prezidia ČR

http://www.policie.cz/web-informacni-servis.aspx


Kontaktní osoba:

Mgr. Jindřich Vobořil, Pg.Dip
ředitel Sekce protidrogové politiky
E-mail: vobořil.jindrich@vlada.cz, GSM: 725 805 865
http://rvkpp.vlada.cz

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie