Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové zprávy

15. 9. 2010 12:38

Masivní podpora slunečných elektráren skončí, rozhodla vláda

Kabinet Petra Nečase schválil zrušení podpory pro fotovoltaické elektrárny umístěné na zemědělské půdě. Mohlo by se uspořit až 7,8 miliard korun.

„Vláda schválila návrh zákona, kterým se mění zákon o podpoře a využívání obnovitelných zdrojů. Věnovali jsme se konkrétní první fázi kroků, které směřují proti jednorázovému skoku zdražení elektřiny v souvislosti s boomem solárních elektráren. Od 1. března 2011 skončí podpora fotovoltaických elektráren, které jsou umístěny na zemědělské půdě a pro spekulativní, tzv. ostrovní okruhy,“ řekl po jednání vlády premiér s tím, že další opatření budou přicházet postupně.

Jednání vlády


Vysoká podpora, její garantovaná délka a právo přednostního připojení způsobily velký zájem investorů o výstavbu solárních elektráren. Množství projektů na výstavbu solárních elektráren přesáhlo technické možnosti elektrizační soustavy i únosný dopad do ceny elektřiny.

„Podle našich propočtů by to znamenalo, že v podstatě nebudou připojeny do sítě fotovoltaické elektrárny o výkonu 700 MW. Uspoří se až 7,8 miliard korun, protože by se nepromítl příspěvek na tyto elektrárny,“ dodal ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...


Vláda na svém zasedání také k dnešnímu dni odvolala z funkce zmocněnce pro lidská práva Michaela Kocába, nového zmocněnce premiér představí během následujících týdnů. Ministři se dnes také zabývali a schválili novelu hornického zákona, která má zajistit finanční úspory a efektivnější výkon státní správy v této oblasti.

Kabinet také schválil rozpočet Státního fondu rozvoje bydlení pro rok 2011 a schválil nové členy vědecké rady Grantové agentury, kterou povede profesor Tomáš Zíma.

Nečasův kabinet také zrušil usnesení předchozí vlády, které počítalo s dotací 490 milionů korun pro vědeckou knihovnu v Ostravě. Tuto částku ale podle premiéra není možné na příští rok zabezpečit. „Projekt navíc fakticky zastavila krajská koalice ČSSD a KSČM, kdy vyřadila tento velký projekt z dofinancování ze strukturálních fondů,“ řekl předseda vlády.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie