Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové zprávy

12. 10. 2010 14:54

Nečas: Děláme všechno pro zlepšení ovzduší

Premiér Petr Nečas dnes spolu s ministrem životního prostředí Pavlem Drobilem a poslankyní strany Věci veřejné představil novelu zákona o ochraně ovzduší.

„Uvědomujeme si, že je ten problém vážný a vyžaduje co nejrychlejší řešení. Blíží se zimní měsíce, kdy může být inverzní situace zejména v Moravskoslezském kraji ještě horší, než je v těchto dnech. Proto jsme zvolili rychlejší cestu poslaneckého návrhu zákona,“ vysvětlil premiér Petr Nečas.

Novelu zákona předkládají společně poslanci koaličních stran, Pavel Drobil (ODS), Kristýna Kočí (VV) a Pavol Lukša (TOP09).

Jejím cílem je zlepšit kvalitu ovzduší v Moravskoslezském kraji a dalších oblastech, kde dlouhodobě dochází k výraznému překračování imisních limitů. „Chceme tak především snížit zátěž občanů, kteří jsou vystavováni zdravotním rizikům,“ zdůraznil ministr životního prostředí Pavel Drobil.

Novela zákona zavádí emisní stropy pro vymezené skupiny zdrojů. Dosud úřady posuzovaly jednotlivě každý zdroj. Nový nástroj umožní určit strop celkově pro více zdrojů v dané oblasti.

Další novinkou budou nízkoemisní zóny. „Města budou moci vymezit zóny, kam smí vjet jen automobily, které plní dané emisní parametry. Podobné opatření se osvědčilo v řadě západoevropských měst,“ uvedla poslankyně Kristýna Kočí. Nízkoemisní zóny bude možné stanovit jen tam, kde dochází k překračování imisních limitů, a kde současně existuje objízdná trasa.

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Třetím novým opatřením bude podle Kristýny Kočí osvobození dálnic a obchvatů od poplatku při smogových situacích.

Ministr životního prostředí Pavel Drobil představil na tiskové konferenci jako další významný krok rezortu ekoaudit. Jde o audit platné legislativy v oblasti životního prostředí. „Sledujeme důsledné zjednodušení environmentální legislativy, které povede ke snížení administrativní náročnosti, k větší přehlednosti a ve výsledku i ke zlepšení podnikatelského prostředí v ČR,“ uvedl Pavel Drobil. Ministerstvo podle něj zvažuje 96 konkrétních návrhů, které se dotknou osmi klíčových zákonů.

„Jen tři nejdůležitější opatření by mohla přinést úsporu až 850 miliónů korun,“ vyčíslil finanční dopady ministr Drobil. Celý ekoaudit by přitom mělo ministerstvo podle jeho slov stihnout o rok dříve, než ukládá letošní usnesení vlády.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie