Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové zprávy

29. 9. 2010 15:33

Obce mají mít možnost regulovat sázkové hry v kasinech

Vláda rychlou novelou zákona o loteriích rozšiřuje možnost regulace hazardu ze strany obcí. Ministři také odsouhlasili zvýšení důchodů o 371 korun.

„Odpověděli jsme na požadavky samospráv, pro které je provozování loterijních her často zdrojem vážných problémů. Novela rozšiřuje pravomoc obcí tak, že budou moci obecně závaznou vyhláškou regulovat na svém území nejen provozování výherních hracích přístrojů, jako je tomu dosud, ale také sázkové hry v kasinu, loterie a jiné podobné hry. Mezi tato zařízení patří i interaktivní videoloterijní terminály,“ řekl po jednání vlády na tiskové konferenci premiér Petr Nečas.

Novela také podřazuje turnaje v karetních hrách pod režim sázkových her, které lze provozovat pouze v kasinech. Vláda podle premiéra dnes schválila jen dílčí právní úpravu. Ministerstvo financí již pracuje na novém komplexním znění zákona.


Průměrný důchod bude 10 494 Kč


Vláda dnes dále rozhodla o zvýšení základní výměru důchodů o 60 Kč a procentní výměry důchodů o 3,9%. Průměrný starobní důchod se tak od ledna 2011 zvýší o 371 Kč na 10 494 Kč. Náklady státního rozpočtu na zvýšení důchodů představují v roce 2011 částku 12,89 mld. Kč.

Důvodem zvyšování důchodů je index růstu cen, který od srpna 2008 do července 2010 vrostl o 2,2124%. Růst reálných mezd za roky 2008 a 2009 dosáhl 4,1%. Vláda také rozhodla zvýšit příplatek k důchodům, které stát poskytuje jako ocenění účastníků národního boje za vznik a osvobození Československa a některých pozůstalých po nich.

Na dopravní infrastrukturu půjde příští rok 61,3 miliardy


Vláda také schválila výdajový limit Státního fondu dopravní infrastruktury pro rok 2011 ve výši 33 miliard Kč, pro roky 2012 a 2013 pak ve výši 47 miliard korun. Ministři počítají s tím, že v příštím roce k nám ze zdrojů Evropské unie, zejména v rámci Operačního programu doprava, doputuje právě na výstavbu dopravní infrastruktury celkem 18 miliard korun. Vláda zároveň kalkuluje s úvěrem EIB včetně nových zdrojů na spolufinancování ve výši 10,2 miliardy.

„Vláda uložila ministrovi dopravy předložit do konce letošního roku strategii rozvoje dopravní infrastruktury. Chceme v této strategii určit prioritní akce, které jsou z celostátního hlediska klíčové pro rozvoj dopravní infrastruktury i celého hospodářství,“ dodal premiér.

Vláda chce též představit transparentní způsob rozhodování o dopravně-infrastrukturních stavbách, aby bylo jasné, které stavby se uskuteční a které jsou definovány jako prioritní.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie