Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové zprávy

20. 4. 2023 13:30

Premiér Fiala zahájil v Singapuru obchodní fórum a sešel se s nejvyššími ústavními činiteli

Premiér Petr Fiala v Singapuru jednal s tamní prezidentkou Halimah Yacob, 20. dubna 2023.
Premiér Petr Fiala v Singapuru jednal s tamní prezidentkou Halimah Yacob, 20. dubna 2023.
Třetí zastavení na cestě po Asii patřilo Singapuru. Předseda vlády Petr Fiala jednal s prezidentkou Halimah Yacobovou, předsedou Parlamentu Tan Chuan-Jinem a také se svým protějškem Lee Hsien Loongem. Premiér rovněž zahájil česko-singapurské obchodní fórum a navštívil singapurský investiční fond GIC.

Hlavním tématem jednání Petra Fialy s ústavními činiteli Singapuru byl rozvoj spolupráce mezi oběma zeměmi.

„Bavili jsme se o ekonomické spolupráci, ale také jsme mluvili o mezinárodně-politické situaci, o významu spojenectví mezi státy EU a ASEANem a roli České republiky. Bavili jsme se o nebezpečích a rizicích, kteréávyplývají jak z ruské agrese na Ukrajině, tak z nebezpečí, které tady představuje zhoršování vztahů mezi Čínou a USA,“ řekl premiér.

Premiér s vrcholnými představiteli Singapuru řešil také další rozvoj ekonomické spolupráce, kybernetické bezpečnosti, ale i spolupráci ve vědě, výzkumu a inovacích a v neposlední řadě spolupráci v rozvoji umělé inteligence.

„Velký potenciál je v rozvoji obranně-průmyslové spolupráce. Tady mohu uvést jeden příklad. Společnost COLT nyní vlastněná Českou zbrojovkou je dlouhodobým dodavatelem pro singapurskou armádu a nyní se snaží o modernizaci dvaceti tisíc kusů svých zbraní. Společnost plánuje, zúčastnit se připravovaného tendru  na pušky pro singapurskou policii. Bavili jsme se také o možnostech znovuobnovení přímého leteckého spojení mezi Prahou a Singapurem,“ dodal premiér.

Česko-singapurské byznysové aktivity

Singapur je z hlediska Česka významným partnerem v regionu Indo-Pacifiku a zároveň je největší exportní destinací České republiky v jihovýchodní Asii. Obchod Česka a Singapuru dosáhl v roce 2022 téměř 850 mil. USD, přičemž český vývoz představoval téměř 509 mil. USD. České firmy do Singapuru vyváží zejména elektrická zařízení a spotřebiče, olejové filtry či optické a telefonické přístroje a zařízení. Naopak ze Singapuru se do Česka dováží stroje pro zpracování dat, integrované obvody a další elektronické součástky, ale také přírodní kaučuk, pryskyřice a telekomunikační zařízení.

Předseda vlády v ostrovním městském státě navštívil investiční fond GIC, který už v Česku investoval do dvou projektů přes 100 miliard korun. Vlastní největší logistické parky P3 a má také třicetiprocentní podíl ve společnosti CETIN.

„GIC je jedním z největších investičních státních fondů na světě, obhospodařuje zhruba 16 bilionů korun, tedy zhruba 7 rozpočtů ČR a je pro nás zajímavé, aby GIC chtěl investovat v ČR. My jsme o možnostech dalších investic a spolupráci na dalších projektech v oblasti digitalizace nebo vysokorychlostního internetu s představiteli tohoto fondu jednali,“ řekl Petr Fiala.

Petr Fiala na ostrově zahájil také česko-singapurské byznysové fórum, organizované Hospodářskou komorou. „Bylo velmi úspěšné a už jenom to, že se na akci sešlo téměř 200 podnikatelů z obou zemí, ukazuje, jaký je zájem o spolupráci s českými podniky a ukazuje to i potenciál spolupráce na byznysové úrovni do budoucna,“ dodal premiér.

Oficiální návštěvou Singapuru pokračuje desetidenní cesta premiéra Petra Fialy po Asii. Navštívil již Filipíny a Indonésii. V dalších dnech předseda vlády navštíví Vietnam, Kazachstán a Uzbekistán.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie