Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové zprávy

29. 1. 2010 8:07

Premiér Fischer vzdá hold všem bojujícím: Vojáci republiky v poli 1914–2010

Dne 3. února 2010 proběhne na Úřadu vlády ČR zahájení panelové výstavy dokumentující vojenské zahraniční aktivity československé a české armády od první světové války po současnost. Jedná se o první letošní připomínku 65. výročí konce druhé světové války. Výstava, jež vznikla ve spolupráci

s Ministerstvem obrany ČR prezentuje podíl našich vojáků na konečném vítězství, ale také poukazuje na skutečnost, že se za posledních téměř 100 let vojenské aktivity naší republiky neomezovaly pouze na více či méně známé bojové akce první a druhé světové války.

Záštitu nad expozicí převzali předseda vlády ČR Jan Fischer společně s místopředsedou vlády a ministrem obrany Martinem Bartákem.

Expozice zahrnuje klíčové okamžiky vojenských dějin naší republiky, akcemi legionářů počínaje a současnými vojenskými misemi konče. Představuje ony okamžiky obrazovou a mapovou formou, ze kterých velmi názorně vyplývá až překvapivě vysoké bojové nasazení našich vojáků na čtyřech světových kontinentech. Můžeme odhadnout, že pod prapory republiky za oněch 95 let nastoupilo přes 6 000 000 mužů. Přitom téměř třetina z nich pod tyto prapory nastupovala s vědomím, že pochodují do pole, vstříc boji a možná i smrti. Nehodnoťme nyní, zda k tomu skutečně došlo. Důležité je, že daná možnost zde byla a oni si ji plně uvědomovali. A pochodovali ji vstříc…

Tato výstava je tedy malým poděkováním všem statečným ženám a mužům, kteří nasadili vlastní zdraví a životy za naši svobodu.

Vernisáž bude slavnostně zahájena dne 3. února 2010, od 17 hodin v prostorách Strakovy akademie.

Pro veřejnost bude výstava zpřístupněná v rámci dne otevřených dveří, o jehož termínu budeme informovat na webových stránkách.

Více informací naleznete na webových stránkách http://icv.vlada.cz/

Kontakt:

PhDr. Lucie Wittlichová, ředitelka odboru ICV Informační centrum vlády

Úřad vlády ČR, Praha

Telefon: +420 224 002 258

Email: icv@vlada.cz

URL: http://icv.vlada.cz

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie