Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

13. 6. 2013 17:19

Premiér: Vyzývám orgány činné v trestním řízení k urychlenému objasnění všech souvislostí zásahu

Pro zobrazení videa je nutné povolit JavaScript. Zde jsou instrukce jak povolit JavaScript ve Vašem webovém prohlížeči.

Nahrává se přehrávač videa ...

Na úvod chci vyvrátit všechny spekulace o mém zdravotním stavu či údajném kolapsu. Celý dnešní den jsem pracoval na Úřadu vlády a věnoval se aktuální situaci. V tuto chvíli nemám informace, které by prokazovaly trestnou činnost mých spolupracovníků.

Očekávám, že orgány činné v trestním řízení urychleně sdělí důvody, které vedly Útvar pro odhalování organizovaného zločinu a státní zastupitelství k takto rozsáhlé akci.

V této souvislosti mě nemůže nepřekvapit fakt, že údajnou trestnou činnost prováděnou lidmi s trvalým bydlištěm v Praze, dozoruje pobočka Vrchního státního zastupitelství Olomouc v Ostravě. Já osobně i moji spolupracovníci jsme připraveni poskytnout veškerou součinnost. Podobné účelové změny typu státních zastupitelství byly ve své době právem kritizovány v kauze Jiřího Čunka.

Vždy jsem usiloval o politickou nezávislost orgánů činných v trestním řízení.

K zadržení paní vrchní ředitelky Jany Nagyové mám jen ten komentář, že má důvěra k ní nepoklesla a nemám důvod se domnívat, že se dopustila jakýchkoli nezákonností.

Zásah na Úřadu vlády nemá podle mých informací žádnou souvislost s aktivitami orgánů činných v trestním řízení na pražském magistrátu nebo u dalších institucí. Zadržení pracovníků Úřadu vlády má mít souvislost s údajnou komunikací s vojenským zpravodajstvím a odstoupením tří poslanců ODS na podzim roku 2012.

Chci věřit tomu, že orgány činné v trestním řízení postupují zcela nezávisle a bez politického kontextu.

Znovu vyzývám orgány činné v trestním řízení k urychlenému objasnění všech souvislostí tohoto zásahu, protože dlouhodobé mlčení umožňuje pouze šíření spekulací, polopravd a nepodložených tvrzení.

Petr Nečas, předseda vlády

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Zvuková příloha

Premiér: Vyzývám orgány činné v trestním řízení k urychlenému objasnění všech souvislostí zásahu

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie