Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové zprávy

24. 2. 2012 14:30

Prohlášení předsedy vlády České republiky k návrhu Evropské komise na pozastavení budoucích závazků z Fondu soudržnosti pro Maďarsko

Česká republika oceňuje úsilí Evropské komise zaměřené na podporu fiskální disciplíny členských států Evropské unie, neboť si je dobře vědoma, že konsolidace veřejných rozpočtů tvoří nezbytnou součást makroekonomické stability EU.

Je nicméně obtížné podpořit návrh Evropské komise částečně Maďarsku pozastavit budoucí prostředky z Fondu soudržnosti coby sankci za nepodniknutí účinných opatření proti nadměrnému rozpočtovému schodku. Předseda vlády České republiky vnímá pozastavení čerpání prostředků jako krajní nástroj, který by měl být použit, pokud některý členský stát překročí hranice stanovené pro rozpočtový deficit a nepodnikne odpovídající nápravné kroky.

Předseda vlády České republiky je přesvědčen, že maďarská vláda si je plně vědoma svých závazků vyplývajících z členství v Evropské unii a že provádí všechna nezbytná opatření, jimiž by přesvědčila Evropskou komisi o své dobré vůli k dosažení uspokojivého pokroku v otázce rozpočtové discipliny.

S ohledem na současnou křehkou ekonomickou situaci, zvýšenou citlivost finančních trhů a závažné důsledky navrhovaného opatření, by mělo být pozastavení závazků z Fondu soudržnosti využíváno s největší opatrností a spravedlivě. Všem členským státům musí být měřeno stejně. Je proto značně neobvyklé, navrhuje-li Evropská komise pozastavit čerpání z Fondu soudržnosti na základě pouhého odhadu budoucího vývoje schodku maďarského vládního rozpočtu.

V opačném případě totiž riskujeme, že tato nyní nově použitá opatření, jež mají za cíl zvýšení důvěryhodnosti postupu při nadměrném schodku, budou vnímána spíše jako politické nástroje, než jako důvěryhodná a účinná motivace k nápravě rozpočtových odchylek.

Po důkladném prozkoumání všech okolností a seznámení se s celou záležitostí by předseda vlády České republiky ocenil, kdyby Evropská komise před navržením takto závažných kroků, jež mohou ohrozit pověst dotčeného členského státu na finančních trzích, nejprve ve věci provedla další odborné a nepolitické šetření.

Evropská komise by v uvedené otázce měla postupovat jako administrativní orgán a ukládání sankcí by mělo mít automatickou, nikoli politickou povahu. Postup Evropské komise by tak neměl vzbuzovat pochybnosti o její úřední a apolitické roli.

Předseda vlády České republiky proto doporučuje Radě, aby o návrhu Evropské komise o pozastavení čerpání z Fondu soudržnosti nerozhodovala dříve, než budou známa další konkrétní doporučení Rady pro Maďarsko v rámci postupu při nadměrném schodku a než budou vyjasněny podmínky, za nichž bude uvedené rozhodnutí opět zrušeno.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie