Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové zprávy

15. 12. 2010 13:51

Prohlášení premiéra Petra Nečase k rezignaci ministra životního prostředí a vyjádření odstupujícího ministra Pavla Drobila

Prohlášení premiéra Petra Nečase k rezignaci ministra životního prostředí Pavla Drobila

Pan Pavel Drobil má moji důvěru. Považuji ho za slušného a poctivého člověka. Jsem přesvědčen, že neudělal nic nezákonného ani neetického. Jeho jediné pochybení je manažerského typu, špatný výběr lidí, jejichž charakterové vady neznal, a které se teď v plné nahotě projevily. Chci říci, že tuto záležitost, která od včerejška probíhá v médiích, jsme spolu řešili již v pondělí ve večerních hodinách.

Jsem přesvědčen, že schválení státního rozpočtu je klíčový úkol této vlády. Tento rozpočet je nutný kvůli naší zemi. Nemůžeme kvůli politickým hrátkám a politickým obstrukcím dopustit, aby dnes nebyl ve třetím čtení schválen návrh státního rozpočtu, aby byla případně zablokována Poslanecká sněmovna mediální kauzou. Proto jsme k tomuto kroku, který byl předem dohodnutý po schválení státního rozpočtu, přistoupili již nyní.

Poté, co Pavel Drobil vyvrátí všechna mediální nařčení, tak s ním jednoznačně jako předseda vlády nadále počítám. Zdůrazňuji, že v tuto chvíli má a musí běžet vyšetřování, vyšetřování důsledné! Vyšetřování musí jít do detailů a jednoznačně respektuji i princip „padni komu padni“. Pokud někdo porušil zákon, má být obviněn, má být postaven před soud a má být potrestán.

Hned poté, co se vrátím z jednání Evropské rady v Bruselu, sejdu se s prezidentem republiky, abychom tuto záležitost vyřešili i v souladu s Ústavou.

Petr Nečas, předseda vlády ČR

Vyjádření odstupujícího ministra životního prostředí Pavla Drobila

V pondělí večer jsem seznámil pana premiéra s informacemi, které se objevily prostřednictvím médií. Jakkoliv jsem přesvědčen, že co se týče mé osoby, tak k žádnému jinému než personálnímu pochybení ve výběru některých mých spolupracovníků nedošlo. Rozhodl jsem se žádným způsobem nedovolit zneužití této mediální kauzy k diskreditaci vlády premiéra Petra Nečase a Občanské demokratické strany.

Proto jsem Petra Nečase v pondělí seznámil se svým rozhodnutím abdikovat na funkci ministra. Premiéra jsem však požádal, že tak chci učinit až po vyřešení personální situace na Státním fondu životního prostředí. Nechtěl jsem připustit, aby lidé, kteří nahrávají své spolupracovníky nebo kteří vyprávějí pohádky o údajných úkolech od ministra, mohli dále v tomto resortu pracovat.

Premiér mi v tomto vyhověl a zároveň mě požádal, abych ve funkci setrval až do uzavření programu jednání úterní vlády, kde byl přerušený bod ekotendr, a současně po schválení státního rozpočtu České republiky na rok 2011.

Pavel Drobil, odstupující ministr životního prostředí

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie