Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové zprávy

26. 10. 2010 11:43

Snížení objemu mezd ve veřejném sektoru je nezbytné

Vláda navrhla zástupcům odborů kompromisní kroky, které by měly vést k přijatelnému řešení pro všechny. Snížení objemu mezd ve veřejném sektoru o 10% ale musí zůstat zachováno.

„Navrhli jsme to, že by pro příští rok při celkovém snížení objemů mezd ve veřejném sektoru o 10 procent vláda stanovila svým nařízením koeficient rozpětí mezi tarifními třídami a platovými stupni ve stejné výši, jak je to dnes stanoveno v zákoníku práce,“ řekl premiér Petr Nečas po jednání s odbory.

„Současně by byla zpracována zvláštní tabulka pro učitele regionálního školství, protože tam dochází k navýšení objemů mzdových prostředků. Dále bychom si vydefinovali oblasti, kde je možné proti stávajícímu stavu navíc používat tzv. platy s rozpětím, které umožňuje i stavající legislativa, a my se chceme bavit o tom, kam až by šly rozšířit. Součástí tohoto kroku by byl i slib vlády, že poté co dojde pro rok 2011 k desetiprocentní redukci objemů prostředků, tak pro další období 2012 – 2014 by se již tento objem mzdových prostředků nijak neredukoval,“ dodal premiér.

Další jednání premiéra Petra Nečase a ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka s představiteli odborů proběhne zřejmě v průběhu příštího týdne.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie