Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové zprávy

24. 4. 2014 14:00

Společné prohlášení zasedání vlád České republiky a Slovenské republiky

Společné zasedání vlád České republiky a Slovenské republiky se konalo 24. dubna 2014 ve slovenské Skalici.
Společné zasedání vlád České republiky a Slovenské republiky se konalo 24. dubna 2014 ve slovenské Skalici.
Navazujíce na první společné zasedání v roce 2012 se vlády České republiky a Slovenské republiky sešly na svém druhém zasedání dne 24. dubna 2014 ve Skalici ve Slovenské republice.

Předsedové vlád České republiky a Slovenské republiky Bohuslav Sobotka a Robert Fico zdůraznili, že vztahy mezi oběma státy a jejich občany a občankami jsou nadstandardní a jejich rozvíjení a prohlubování patří mezi trvalé priority obou zemí. Potvrdili zájem pokračovat v nové bilaterální tradici společného jednání vlád, která dává prostor dalšímu prohlubování vzájemné spolupráce ve prospěch občanů obou zemí, přispívá k posílení stability středoevropského regionu a hledání řešení problémů současného vývoje v Evropě i ve světě.

Vlády se shodly, že všichni občané obou zemí mají stejný nárok na ochranu svých politických, kulturních i sociálních práv a život v míru. I proto nevnímají Evropskou unii jen jako prostor ekonomické integrace a volného pohybu zboží a kapitálu, ale především jako prostor zajišťující svým občanům a občankám jistoty sociální a jistotu míru. Tato témata zvláště vystupují do popředí v době současné hospodářské krize a zhoršených mezinárodních vztahů.

Předsedové vlád připomněli symboliku společného zasedání, které se uskutečnilo v roce několika výročí zapsaných do společné historické paměti obou zemí. Zvláště při vědomí současného mezinárodního dění si Česká republika a Slovenská republika jako důležité připomínají 10. výročí vstupu České republiky a Slovenské republiky do Evropské unie a výročí vstupu do Severoatlantické aliance. Na tradici demokratické emancipace, které zůstávají obě země věrny, upozorňují 25. výročí listopadu 1989, 70. výročí Slovenského národního povstání a následující Dukelské operace a také připomínka 100 let, která uplynou od vypuknutí první světové války, jež předcházela vzniku společného státu.

Společné dějiny, jazyková a kulturní blízkost, intenzivní politická a hospodářská spolupráce a sdílení stejných hodnot a společných zájmů spojuje obě země a předurčuje je k úzké spolupráci a společným iniciativám i v rámci Evropské unie, Severoatlantické aliance, Visegrádské skupiny a dalších mezinárodních organizací.

Předsedové vlád vyjádřili podporu přípravě a realizaci projektů vzájemné spolupráce mezi všemi partnerskými rezorty s cílem dosažení konkrétních výsledků, které posílí vazby mezi oběma státy a přinesou prospěch občanům a občankám obou zemí. Potvrdili zájem na dalším prohlubování česko-slovenské spolupráce především v oblastech společného strategického zájmu – evropské politiky, dopravní infrastruktury, energetiky, financí a obrany. Vlády budou dále podporovat vzájemnou kulturní výměnu a spolupráci a podpoří ty instituce a projekty, které budou podporovat srozumitelnost politiky a důvěru občanů obou států v politická řešení problémů.

Rozhovorů se zúčastnili následující vládní představitelé

Na straně České republiky:

  • předseda vlády - Bohuslav Sobotka
  • první místopředseda vlády pro ekonomiku a ministr financí - Andrej Babiš
  • místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace - Pavel Bělobrádek
  • ministr zahraničních věcí - Lubomír Zaorálek
  • ministr obrany - Martin Stropnický
  • ministr vnitra - Milan Chovanec
  • ministr průmyslu a obchodu - Jan Mládek
  • ministryně spravedlnosti - Helena Válková
  • ministryně práce a sociálních věcí - Michaela Marksová
  • ministr dopravy - Antonín Prachař
  • ministr zemědělství - Marian Jurečka
  • ministr školství, mládeže a tělovýchovy - Marcel Chládek
  • ministryně pro místní rozvoj - Věra Jourová
  • ministr životního prostředí - Richard Brabec
  • ministr kultury - Daniel Herman
  • ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu - Jiří Dienstbier
  • náměstek ministra zdravotnictví - Josef Vymazal

Na straně Slovenské republiky:

  • předseda vlády - Robert Fico
  • místopředseda vlády a ministr vnitra - Robert Kaliňák
  • místopředseda vlády a ministr financí - Peter Kažimír
  • místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí a evropských záležitostí - Miroslav Lajčák
  • ministr hospodářství - Tomáš Malatinský
  • ministr dopravy, výstavby a regionálního rozvoje - Ján Počiatek
  • ministr zemědělství a rozvoje venkova - Ľubomír Jahnátek
  • ministr obrany - Martin Glváč
  • ministr spravedlnosti - Tomáš Borec
  • ministr práce, sociálních věcí a rodiny - Ján Richter
  • ministr životního prostředí - Peter Žiga
  • ministr školství, vědy, výzkumu a sportu - Dušan Čaplovič
  • ministr kultury - Marek Maďarič
  • ministryně zdravotnictví - Zuzana Zvolenská

V oblastech strategického zájmu česko-slovenské spolupráce bylo dohodnuto

Evropské a zahraniční záležitosti

Vlády České republiky a Slovenské republiky budou nadále úzce spolupracovat a koordinovat své postoje v oblasti evropských záležitostí a zahraničních věcí bilaterálně, regionálně, především v rámci Visegrádské skupiny, jakož i multilaterálně, především na půdě Evropské unie, Severoatlantické aliance, Organizace spojených národů, Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě a Rady Evropy.

Česká republika a Slovenská republika sdílejí zájem na efektivním institucionálním uspořádání EU. Vzhledem k významu blížících se voleb do Evropského parlamentu, které budou důležitým mezníkem z hlediska dalšího směřování evropského integračního projektu a ovlivní také diskusi o obsazení klíčových unijních postů, potvrdily vlády České republiky a Slovenské republiky společnou snahu vést s občany dialog o budoucnosti Evropské unie a podpořit zvýšení jejich účasti ve volbách do Evropského parlamentu. Široká účast občanů obou našich zemí v těchto volbách stejně jako včasné ustavení fungující a efektivní Evropské komise jako garanta vyváženého uplatňování zájmů jednotlivých členských států a jejich občanů je v zájmu obou zemí. Obě vlády hodlají společně aktivně přispívat k formulaci unijních politik a podílet se na posílení čtyř svobod, jež jsou základním pilířem evropské integrace.

Obě vlády potvrdily, že za hlavní regionální rámec spolupráce považují Visegrádskou skupinu (V4), která je efektivní platformou pro účinnější prosazování konkrétních dlouhodobých zájmů a cílů zemí V4 v regionu i v rámci Evropské unie. Prezentovaly zájem nadále posilovat „značku“ V4, využívat osvědčený formát dialogu „V4 plus“ a tím reagovat na zájem významných partnerů v Evropě a ve světě o tuto formu spolupráce.

Vlády České republiky a Slovenské republiky potvrdily zájem úzce spolupracovat při formování evropských politik. S ohledem na společné dějiny a výchozí pozici vlády potvrdily potřebu koordinovat kroky vedoucí k obnově hospodářského růstu v Evropské unii, s důrazem na respektování potřeb a specifik obou zemí. Česká republika a Slovenská republika budou průběžně spolupracovat v sektorových oblastech, obzvláště v energetice, politice ochrany klimatu a v dopravě.

Česká republika a Slovenská republika podporují proces rozšiřování Evropské unie o země, které mají zájem a splňují kritéria členství v Evropské unii. Zvláštní pozornost věnují Východnímu partnerství a podpisu dohod o přidružení s východními partnery. Sdílejí názor, že je na čase otevřít diskusi o evropské perspektivě reformně nejúspěšnějších zemí Východního partnerství.

Česká republika a Slovenská republika přivítaly podpis politických kapitol dohody o politickém přidružení a ekonomické integraci mezi Evropskou unií a jejími členskými státy na jedné straně a Ukrajinou na straně druhé. Vyjadřují svou plnou podporu suverenitě, nezávislosti a územní celistvosti Ukrajiny a budou pokračovat v silné politické podpoře Ukrajiny v jejím evropském směřování, včetně podpory urychleného splnění technických podmínek podpisu zbylých kapitol asociační dohody. Jsou připraveny pomáhat Ukrajině v oblasti nastolení fungujících demokratických institucí, vlády práva, respektování lidských práv, podpory ekonomických reforem a budování občanské společnosti.

Mezinárodní vývoj a události posledních měsíců potvrzují význam rychlé a efektivní reakce Evropské unie na krize ve světě, zejména v jejím sousedství. Proto chtějí vlády České republiky a Slovenské republiky aktivně působit v rámci Společné zahraniční a bezpečnostní politiky Evropské unie vycházejíce z komplexního přístupu Evropské unie ke krizím. Česká republika a Slovenská republika podporují posilování strategických partnerství Evropské unie.

Posilování Severoatlantické aliance a upevňování transatlantických vztahů v jejím rámci, jakož i další rozvoj Společné zahraniční a bezpečnostní politiky Evropské unie považují vlády České republiky a Slovenské republiky za hlavní způsoby zajištění vnější bezpečnosti obou zemí. V této souvislosti oceňují výsledky jednání Evropské rady z prosince 2013, především jako impuls k dalšímu rozvoji společné bezpečnostní a obranné politiky a signál, že evropští lídři jsou rozhodnuti i nadále věnovat stálou pozornost této problematice. Vlády očekávají, že zářijový summit Severoatlantické aliance ve Walesu bude mimořádně významný nejen z hlediska rozhodování o budoucnosti Aliance, ale že přispěje zásadním způsobem i k diskusi o dalším budování evropské bezpečnosti ve světle poznatků a poučení ze současné rusko-ukrajinské krize.

Na významu nabývá rovněž ekonomický pilíř transatlantické vazby. S cílem posílit konkurenceschopnost a zvýšit hospodářský růst, objem investic a zaměstnanost podporují vlády České republiky a Slovenské republiky ambiciózní Transatlantické obchodní a investiční partnerství.

Ministr zahraničních věcí České republiky a místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí a evropských záležitostí Slovenské republiky zároveň podepsali Protokol o spolupráci mezi Ministerstvem zahraničních věcí České republiky a Ministerstvem zahraničních věcí a evropských záležitostí Slovenské republiky.

Obrana

Vlády České republiky a Slovenské republiky potvrdily nevyhnutelnost široké politické podpory pro zabezpečení obrany státu, která bude vyjádřena napříč celým politickým spektrem. Zároveň se shodly na tom, že obrana, zvláště v souvislosti se současným vývojem bezpečnostní situace v bezprostředním okolí, si vyžaduje adekvátní zdrojové zabezpečení.

Obě vlády považují za prioritu spolupráce v oblasti obrany společnou angažovanost v projektech, které rozvíjejí vojenské schopnosti, a to jak v bilaterálním, tak i v multilaterálním rámci, včetně součinnosti při zajištění vzdělávání a výcviku.

Vlády potvrdily zájem na prohloubení vzájemné součinnosti v oblasti ochrany vzdušného prostoru. Vlády pověřily ministry obrany, aby připravili do konce roku 2014 návrhy v právní a vojensko-technické oblasti, které umožní realizovat společnou integrovanou česko-slovenskou ochranu vzdušného prostoru. S cílem zabezpečit další rozšiřování spolupráce v oblasti přeshraničních operací vlády pověřily ministry obrany realizovat společné cvičení zaměřené na výcvik pozemního personálu v obsluze a přípravě taktických letadel druhého státu, tzv. „Cross-Servicing“.

Obě vlády se dále shodly na tom, že v budoucnosti je třeba věnovat velkou pozornost příhraniční spolupráci v krizovém řízení a vzájemné pomoci při operacích i nevojenského charakteru. Za tímto účelem se dohodly v roce 2015 zorganizovat společné příhraniční cvičení ženijních jednotek zaměřené na zmírňování následků katastrof.

Obě strany potvrdily připravenost poskytnout a koordinovat operativní obstarávání nedostatkových materiálních a technických kapacit v případě náhlých událostí souvisejících s obranou České republiky a Slovenské republiky.

Vlády České republiky a Slovenské republiky rovněž přivítaly možnost prohloubení spolupráce ve společných modernizačních projektech zaměřených na výzbroj a výstroj ozbrojených sil. Jedním z aktuálních plánů na posílení specializovaných kapacit ozbrojených sil obou států je záměr společného pořizování radiolokační techniky a lehkých ručních zbraní.

S cílem dále zefektivnit vojenskou spolupráci obou zemí pověřily vlády ministry obrany, aby do konce roku 2014 připravili návrh dohody umožňující operativní výměnu vojenského materiálu, zejména nadbytečného, mezi ozbrojenými silami obou zemí.

Za důležitou součást vzájemné relace vlády označily také podporu spolupráce českých a slovenských podniků obranného průmyslu ve prospěch rozvoje ozbrojených sil.

Ministr obrany České republiky a ministr obrany Slovenské republiky zároveň podepsali Memorandum o porozumění mezi Ministerstvem obrany České republiky a Ministerstvem obrany Slovenské republiky o spolupráci mezi speciálními silami Armády České republiky a 5. plukem speciálního určení Slovenské republiky.

Dopravní infrastruktura

Vlády České republiky a Slovenské republiky se dohodly na pokračování vzájemné intenzivní spolupráce v oblasti budování a propojení dopravní infrastruktury obou zemí. Za obzvlášť důležité považují budování spojení, která urychlí dopravu a jsou významná i z hlediska mezinárodní zbožové přepravy. Obě vlády se shodly na koordinovaném postupu při realizaci společných přeshraničních projektů. Za společnou prioritu v tomto směru byla označena výstavba nových silničních spojení R6/R49 mezi slovenskou D1 u Púchova a českou D1 u Hulína a napojení slovenské D3 na vybudovanou českou S11 v úseku R5 – Svrčinovec – státní hranice ČR/SR. V zájmu rozvoje a posílení vzájemných dobrých sousedských a přátelských vztahů a s přihlédnutím k potřebám regionů budou obě strany podporovat obnovu už existujících silničních spojení, rozvoj železniční přeshraniční osobní dopravy a výstavbu nových cyklistických a turistických propojení financovaných především z fondu přeshraniční spolupráce České republiky a Slovenské republiky. Obě země budou také nadále s ohledem na společné zájmy koordinovat svůj postup a priority financování v operačních programech EU v oblasti dopravy.

Energetika

Vlády České republiky a Slovenské republiky se shodly, že připravovaný klimatický a energetický rámec na období mezi lety 2020 a 2030 musí být založený na vyváženém přístupu k cílům bezpečnosti dodávek energie, konkurenceschopnosti a udržitelnosti.

Obě vlády zastávají názor, že pro potřebné nasměrování vývoje v sektoru energetiky a dosáhnutí klimatických cílů je nejvhodnější jediný cíl pro redukci emisí skleníkových plynů. Tento cíl musí být stanoven na realistickém základě v kontextu mezinárodního vývoje a být podložen analýzami dopadů na jednotlivé členské státy, aby neohrožoval konkurenceschopnost průmyslu. Důležitou podmínkou z pohledu obou zemí je spravedlivé sdílení nákladů mezi členskými zeměmi EU a nastavení opatření na ochranu energeticky náročného průmyslu.

Vlády České republiky a Slovenské republiky se shodly, že jaderná energetika sehraje při dosažení klimatických cílů velmi důležitou roli a i v této souvislosti vyzdvihují potřebu technologicky neutrálního přístupu v opatřeních na podporu dekarbonizace energetiky. Vlády zdůrazňují, že žádné zdroje při výběru složek energetického mixu, a tedy ani jaderné, by neměly být diskriminovány. V otázkách jaderné bezpečnosti a výběru energetického mixu musí být plně respektován princip národní suverenity. Za důležité považují prosazování tohoto principu při jednáních o strategických dokumentech Evropské unie.

Zároveň obě země vyjadřují plnou podporu dokončení liberalizace a integrace energetických trhů v EU, úplné implementaci stávající legislativy a odstraňování tržních distorzí. Integrace trhů musí být doplněna odpovídajícím rozvojem infrastruktury, která zároveň povede k diverzifikaci zdrojů a posílí energetickou bezpečnost.

Finance

Vycházejíce ze společných poznatků v daňové oblasti a respektujíce mezinárodní a evropské standardy vidí vlády České republiky a Slovenské republiky v úzké spolupráci a vzájemné výměně zkušeností a dobrých praktik efektivní nástroj konsolidace veřejných financí. Vlády České republiky a Slovenské republiky se proto dohodly na bilaterální spolupráci ministerstev financí obou zemí a na výměně zkušeností v daňové oblasti, a to s cílem zlepšit výběr daní a předcházet daňovým únikům. Opatření, která zavedla Slovenská republika v rámci boje proti daňovým podvodům, jsou pro českou vládu inspirativní a vytvářejí předpoklad pro bližší spolupráci v této oblasti. Zároveň Slovenská republika projevila zájem o poznatky a zkušenosti České republiky, které by mohly být přínosem při tvorbě slovenské daňové legislativy.

Předsedové vlád potvrdili, že se vlády České republiky a Slovenské republiky sejdou v roce 2015 na dalším společném zasedání v České republice.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie