Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové zprávy

10. 10. 2007 18:44

Tisková zpráva k jednání vlády ČR 10.10. 2007

Vláda dnes na svém zasedání schválila několik důležitých bodů, k nimž uvádíme:

Bod č. 3: Zpráva o plnění státního rozpočtu České republiky za 1. pololetí 2007 byla kabinetem schválena. Podle ustanovení § 20 zákona č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech vláda předkládá Poslanecké sněmovně po skončení pololetí zprávu, v níž hodnotí vývoj ekonomiky a plnění státního rozpočtu. Zpráva obsahuje také hodnocení plnění rozpočtů územních samosprávných celků, vývoje státních finančních aktiv a pasiv, stavu státních záruk a vývoje státního dluhu. Součástí zprávy je informace o výsledcích hospodaření státního rozpočtu za období leden až srpen 2007 a výhled celkového plnění státního rozpočtu do konce letošního roku. V 1. pololetí roku 2007 činily příjmy státního rozpočtu 483,3 mld. Kč a byly čerpány výdaje výši 482,0 mld. Kč. Státní rozpočet dosáhl přebytku ve výši 1,3 mld. Kč
Ministr financí Miroslav Kalousek k tomu uvedl: „Za 1. pololetí vzrostl hrubý domácí produkt o 6,2%, Česká republika tak je dále jedním z nejrychleji rostoucích ekonomik v rámci EU. Celkový průměr EU je 2,9%. Celková zaměstnanost se zvýšila o 1,8%, počet zaměstnanců vzrostl o 1,6 % a počet podnikatelů o 2,7% ....Nová pracovní místa často nejsou využita tuzemskými pracovníky, ale jsou obsazována cizími státními příslušníky, jejich počet výrazně roste, k 30. 6. 2007 pracovalo na území ČR legálně 275 000 cizích státních příslušníků. Míra nezaměstnanosti se za pololetí meziročně snížila o 1,4 % bodu na celkem 5,7 %. Produktivita práce, pokud ji měříme hodnotou ve stálých cenách na jednoho zaměstnaného, narostla o 4,4%. Průměrná hrubá nominální mzda se za 1. pololetí tohoto roku zvýšila o 7,6% a spotřebitelské ceny se meziročně zvýšily o 2,5%.... Obchodní bilance za první polovinu dosáhla přebytku 71,8 mld. korun, což je významně pozitivní číslo, česká koruna zpevnila vůči oběma světovým měnám, vůči euru o 1,2 %, vůči dolaru 9,5%. Za 1. pololetí průběžné hospodaření skončilo přebytkem ve výši 1,3 mld. korun. Celkové příjmy za 1. pololetí byly 483 mld. reálně, což je 51% rozpočtovaných příjmů a celkové výdaje 482 mld., což je 46% rozpočtovaných výdajů. Předpokládáme zatím z dosavadních údajů, že deficit dopadne příznivěji než byl rozpočtován, připomenu, že byl rozpočtován ve výši 91,3 mld. korun, k tomu je však třeba vždy přičíst oněch 31 mld. mimořádných příjmů z prodeje státního majetku…. Teď z dostupných indikátorů předpokládáme, že rozpočet skončí deficitem zhruba 81 mld. korun….Celkový deficit veřejných rozpočtů, který jsme na začátku letošního roku predikovali ve výši 3,9% zdá se, že díky příznivější hospodářské situaci bude o několik desetinek lepší, zhruba předpokládáme někde kolem 3,6 %...“.

Bod č. 4: Návrh novely zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů byl kabinetem schválen. Při čerpání finančních prostředků EU vzešel požadavek umožnit převést v kalendářním roce nevyčerpané prostředky poukázané příspěvkovým organizacím zřízeným státem i územními samosprávnými celky do jejich rezervního fondu a použít je v dalším roce na stejný účel. Tato změna je obsahem předkládaného návrhu. Změna zákona se uskutečňuje v souvislosti s novelou zákona č. 218/2000 Sb. (rozpočtová pravidla). Navrhovaná úprava je analogická navrhované novele hospodaření státních příspěvkových organizací.
Ministr financí Miroslav Kalousek k tomu uvedl: „Dnes vláda schválila jednoduchou technickou Novelu zákona o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, tedy krajských samospráv, kde je naším cílem, aby příspěvkové organizace zřizované kraji měly stejný režim jako příspěvkové organizace zřizované centrální mocí z hlediska přijímaní prostředků z EU z Norských fondů, případně ze švýcarsko-české spolupráce. Základním smyslem této novely je možnost těchto příspěvkových organizací nevyčerpané prostředky v jednom rozpočtovém roce převést do rezervního fondu příspěvkové organizace a vyčerpat na stejný účel v následujícím účetním období“.

Bod č. 5: Národní strategie finančního vzdělávání
Bod byl stažen.
Ministr financí Miroslav Kalousek k tomu uvedl: „Já jsem, po celkem obsáhlé diskuzi na vládě, materiál „Národní strategie finančního vzdělávání“ stáhl bez náhrady, protože z diskuze jednoznačně vzešlo, že není potřeba mít koncentrovanou strategii. Nicméně, ty zásady, že ve školách by se také mělo vyučovat finanční gramotnosti, lze zabudovat do jednotlivých rezortních politik, např. do koncepce dlouhodobého vzdělávání. Stahuji ten materiál, aniž bych usiloval o jeho další projednání“.


Tiskový odbor Úřadu vlády ČR

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie