Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové zprávy

15. 4. 2016 8:59

Úřad vlády ČR řeší nález finanční hotovosti 3,6 milionu korun, které byly uloženy v kanceláři bývalého vedoucího úřadu Ing. Lubomíra Poula

Úřad vlády ČR řeší nález finančních prostředků ve výši 3,6 milionu korun, které byly uloženy v kanceláři Ing. Lubomíra Poula. Ten byl vedoucím Úřadu vlády ČR v letech 2010–2013, do funkce jej jmenovala vláda Petra Nečase. Úřad vlády finanční hotovost oznámil jako nález Městskému úřadu pro Prahu 1. Nyní čeká na pokyn, podle kterého bude dále postupovat.

Časová chronologie postupu Úřadu vlády ČR ve věci nálezu finanční hotovosti:

  • Dne 13. června 2013 byla v kanceláři vedoucího Úřadu vlády ČR zajištěna Policií ČR finanční hotovost ve výši 3.658.000 korun a částka 755 USD. Ing. Lubomír Poul se po celou dobu trestního řízení odmítl k částce vyjádřit a nepřihlásil se o její vlastnictví.
  • 27. července 2015 rozhodl vrchní státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, že bude nalezená částka vrácena Úřadu vlády ČR. V tento moment se nové vedení Úřadu vlády ČR poprvé dozvědělo o této nalezené částce. Okamžitě poté prověřilo nahlédnutím do vnitřních evidencí, zda se nejedná o částku evidovanou jako pohledávku či jinak chybějící částku.
  • 3. srpna 2015 podal Úřad vlády proti tomuto usnesení stížnost, protože žádnou takovou chybějící částku neevidoval a ani mu nebylo známo, kdo je vlastníkem.
  • 30. listopadu 2015 byla tato stížnost zamítnuta a 6. ledna2016 částka vydána Úřadu vlády. Ten se rozhodl k finančním částkám zachovat jako k věci nalezené a postupovat podle občanského zákoníku.
  • Vzhledem k tomu, že byla finanční hotovost nalezena v kanceláři bývalého vedoucího Úřadu vlády Ing. Lubomíra Poula, oslovil Úřad 21. prosince 2015 Ing. Lubomíra Poula dopisem s žádostí o informaci, komu finanční hotovost patří, a v případě, že se jedná o jeho vlastnictví, aby zaslal dokumenty prokazující jeho vlastnické právo.
  • Dne 26. ledna 2016 obdržel Úřad vlády od právního zástupce Ing. Lubomíra Poula přípis, že částka 3.500.000 Kč je vlastnictvím jeho rodičů a byla mu svěřena do úschovy. Částky 158.000 Kč a 755 USD pak označil Ing. Lubomír Poul za své vlastnictví, s tím, že jde o úspory a finanční prostředky, které mu zbyly ze zahraničních cest. To bylo prokazováno čestnými prohlášeními bývalého vedoucího a jeho rodičů.
  • Úřad vlády shledal tato tvrzení jako nedůvěryhodná, a to zvláště pro to, že se po dobu celého trestního řízení k vlastnictví prostředků nikdo nepřihlásil.
    Vzhledem k tomu, že jde o poměrně velkou částku, se Úřad vlády domnívá, že není vhodné ji vydat, aniž by bylo vlastnické právo podloženo relevantními důkazy. Dne 04. února 2016 o tom Úřad vlády informoval právního zástupce Ing. Lubomíra Poula, kterého vyzval k doložení dalších důkazů s tím, že jinak bude Úřad nucen věc oznámit jako nález.
  • 24. února 2016 Úřad vlády skutečně oznámil finanční hotovost jako nález Městskému úřadu pro Prahu 1. Ten by měl nyní rozhodnout, jak bude s částkou dále naloženo. 21. března 2016 Úřad vlády obdržel předžalobní výzvu advokáta, která ale neobsahovala žádné další důkazy.
  • 24. března 2016 Úřad vlády odpověděl, že setrvává na původních závěrech, že nebyly předloženy žádné nové důkazy a že hotovost byla ohlášena jako nález.

V současné době se finanční hotovost nachází na depozitním účtu Úřadu vlády ČR.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie