Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

29. 2. 2016 14:32

Vláda řešila opatření v boji se suchem i další postup při regulaci hazardu

Tisková konference po jednání vlády dne 29. února 2016 ve Strakově akademii.
Tisková konference po jednání vlády dne 29. února 2016 ve Strakově akademii.
V pondělí 29. února 2016 vláda Bohuslava Sobotky projednala přípravu vodních nádrží, které mají vzniknout v regionech často postižených suchem, současnou situaci a hledání řešení v souvislosti s nelegálními herními zařízeními či mandát pro předsedu vlády na summit Evropské unie s Tureckem, který se koná příští pondělí.

Nové nádrže pomůžou s nedostatkem vody

Kabinet Bohuslava Sobotky se jako první začal systematicky věnovat problému sucha, které především v loňském roce způsobilo značné škody. Už v červenci 2015 proto schválil samostatnou koncepci proti suchu, která počítá s komplexním souborem opatření. Dnes na to navázal diskuzí přímo o jednom z konkrétních opatření, a to výstavbě nových vodních nádrží. Ministerstvo zemědělství zahájí přípravy čtyř možných nádrží, které byly pečlivě vytipované v lokalitách nejhůře postižených suchem. Dalšími kroky jsou také rekonstrukce závlahových systémů či hospodárnější využívání vod.

Aktivní boj s nelegálním hazardem

Vláda deklarovala, že bude aktivně bojovat proti hazardu a s ním spojenými problémy, jako je kriminalita, závislost či zadluženost hráčů. Dnes na své schůzi projednala problém nepovolených hazardních her, tedy takzvaných kvízomatů a slevostrojů, které obcházejí loterijní zákon. Chce tak zachránit peníze pro veřejné, především obecní rozpočty, protože ty přicházejí neodváděním loterijní daně řádově o stovky milionů korun ročně. Koaliční kabinet zároveň připravuje novou komplexní vládní úpravu v oblasti hazardu, která má začít platit od začátku roku 2017. Nedávno také schválil zvýšení zdanění hazardu, které posílí příjmy státního rozpočtu. Oblast hazardního hraní v neposlední řadě řeší i v rámci protidrogové politiky.

Jednání EU s Tureckem

Členové vlády v pondělí odsouhlasili mandát pro premiéra Bohuslava Sobotku na mimořádný summit EU-Turecko, který je naplánovaný na pondělí 7. března 2016. Jeho hlavním cílem bude zhodnotit provádění Akčního plánu, na kterém se EU s Tureckem dohodla loni v listopadu. Česká vláda se shodla, že Turecko musí být aktivnější a důslednější, a to zejména v zachytávání migrantů, ochraně hranic a readmisní spolupráci s Řeckem. Premiér Bohuslav Sobotka proto bude příští týden v Bruselu trvat na tom, že je třeba důsledně provádět všechny kroky, které Akční plán EU-Turecko obsahuje. Evropská unie musí být také i nadále připravena pomáhat státům na balkánské migrační trase.

Dalšími body, které vláda v pondělí projednala, je prodej nepotřebného majetku Správy železniční a dopravní cesty či ustavení hodnotících komisí pro posouzení a hodnocení nabídek uchazečů o veřejné zakázky v rámci modernizace dálnice D1.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie