Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové zprávy

12. 9. 2012 11:37

Vláda ustanovila krizový štáb kvůli otravám metylalkoholem

Vláda dnes ustanovila dočasný krizový štáb, který okamžitě začal zasedat.

Štáb má za úkol doporučit rozsah a typ provozoven, kde má být zakázán prodej tvrdého alkoholu. Náměstci ministra vnitra, zdravotnictví, zemědělství, průmyslu a obchodu, generální ředitel Celní správy a policejní prezident budou řešit další opatření, která je nezbytné ihned realizovat, aby se minimalizovalo riziko dalších obětí metylalkoholu.

Členové vlády vyslechli informaci ministrů zdravotnictví, vnitra, financí, zemědělství, průmyslu a obchodu a také policejního prezidenta a zástupkyně hlavního hygienika. Podle dostupných informací zemřelo v České republice již 11 lidí, 21 jich je hospitalizováno. V současnosti probíhají plošné kontroly Potravinářské inspekce, České obchodní inspekce a Celní správy ve všech krajích, které mají nalézt zdroj metylalkoholu.

Dosud bylo provedeno 410 kontrol v devíti regionech a v 70 případech byly nalezeny závady kolem nedoložení dokladů k původu alkoholu. Od minulého týdne probíhaly kontroly v Moravskoslezském kraji, kde byly nalezeny čtyři závadné barely. Zapojeny byly v krajích stovky policistů a osm policejních analytiků služby kriminální policie. Situaci řeší speciální policejní tým Metyl.

Usnesení vlády ČR ze 12. září

Vláda ukládá ministru zdravotnictví:

  1. ustanovit dočasný krizový štáb složený z náměstka ministra vnitra Jaroslava Hrušky, vrchní ředitelky ministerstva zdravotnictví Viery Šedivé, náměstka ministra zemědělství Jiřího Macha, náměstka ministra průmyslu a obchodu Jiřího Jirky, generálního ředitele cel Pavla Novotného a policejního prezidenta Martina Červíčka,
  2. svolávat operativní zasedání krizového štábu a na něm zajistit pravidelné zhodnocení aktuální situace v oblasti intoxikací metylalkoholem, včetně efektivity realizovaných opatření,
  3. o výstupu jednání krizového štábu a o přijatých opatřeních bezodkladně informoval vládu České republiky,
  4. zpracovat ve spolupráci se členy krizového štábu legislativní návrhy, které do budoucna sníží výskyt obdobných událostí.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger a předseda vlády Petr Nečas na tiskové konferenci po jednání vlády

Varování Ministerstva zdravotnictví ČR

Ministerstvo zdravotnictví ČR varuje širokou veřejnost v souvislosti s rostoucím počtem případů týkajících se otravy metylalkoholem před konzumací alkoholických nápojů, u kterých není jasný a zaručený původ.

Situace je velmi vážná, proto by si lidé měli dát pozor na veškeré alkoholické nápoje v neoznačených či neoriginálně uzavřených skleněných lahvích, PET lahvích, demižónech a kanystrech bez přelepení uzávěru kolkem a bez řádných údajů o původu a složení výrobku“, zdůrazňuje ministr zdravotnictví Leoš Heger.

V současné době již byla řada pacientů hospitalizována, u většiny z nich došlo k poškození organismu s trvalými následky. V souvislosti s otravou metylalkoholem dokonce došlo již k několika úmrtím.

Toxikologické informační středisko doporučuje lidem, jak postupovat v případě podezření na otravu metylalkoholem:
  • Jak lze poznat metylalkohol?
    Podle chuti nápoj s metylalkoholem nepoznáme. Také příznaky se zpočátku neliší od otravy alkoholem, nejdříve jsou příjemné – dobrá nálada, zlepšení sebedůvěry, později se dostaví bolesti hlavy a zvracení.
    Postižené osoby mají široké zornice, které nereagují na světlo. Otravu metylalkoholem mohou prozradit typické poruchy zraku – rozmazané vidění, výpadky zorného pole, poruchy rozlišení barev, později osoby upadají do bezvědomí.
  • Existuje první pomoc?
    V případě, že postižený má podezření na otravu metylalkoholem na základě výše popsaných příznaků, se doporučuje, aby vypil co nejdříve 1-2 dl 40% kvalitního alkoholu. Alkoholický nápoj lze zředit vodou nebo džusem, pak je třeba rychle kontaktovat záchrannou službu.
  • Jak se otrava léčí?
    Úspěch léčby závisí na včasnosti, kdy je zahájena. Jako protijed se používá alkohol, který se podává i po několik dní, často souběžně s použitím hemodialýzy, tj. umělé ledviny, která odstraní z těla metylalkohol i jeho toxické metabolity, poškozující sítnici a optický nerv.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Toxikologického informační středisko

V případě dotazů týkajících se doporučení Toxikologického informačního střediska pro laiky i pro lékaře kontaktujte Sergeye Zakharova na tel. 224 91 92 93, 224 915 402 nebo e-mailem tis@vfn.cz, Sergey.Zakharov@vfn.cz.

Bližší informace jsou na http://www.tis-cz.cz.

Více informací

Ministerstvo zdravotnictví ČR, tel.: 224 972 166 Vlastimil Sršeň, e-mail: tis@mzcr.cz.

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie