Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuálně

30. 3. 2016 14:31

Vládní kabinet schválil kompenzaci za sucho pro zemědělce i finanční pomoc Klokánkům

Tisková konference po jednání vlády 30. března 2016.
Tisková konference po jednání vlády 30. března 2016.
Ve středu 30. března 2016 kabinet Bohuslava Sobotky rozhodl na svém pravidelném jednání například o odškodnění pro zemědělce a lesníky, které jim kompenzuje ztráty způsobené suchem, či poskytnutí mimořádné dotace pro Fond ohrožených dětí.

Zmírnění škod způsobených suchem

Vláda dnes přijala opatření, které kompenzuje českým zemědělcům škody napáchané suchem v roce 2015. Celkem 600 milionů korun by mělo být uvolněno z vládní rozpočtové rezervy a úspor Ministerstva zemědělství. Jednorázovou kompenzaci dostanou zemědělci a lesníci, kterým se snížila produkce o více než 30 procent v porovnání s průměrem za poslední 3 roky. Více informací na stránkách Ministerstva zemědělství.

Kabinet Bohuslava Sobotky jako první bojuje nejen s následky, ale i s příčinami sucha. Schválil proto například novou samostatnou koncepci proti suchu, která počítá mimo jiné s výstavbou nových vodních nádrží, a nadále bude situaci vyhodnocovat.

Klokánky se dočkají mimořádné dotace

Fond ohrožených dětí, který provozuje azylová centra pro děti Klokánky, dostane mimořádnou dotaci 20 milionů korun. Peníze mu pomohou stabilizovat dlouhodobě špatnou finanční situaci.

Nové vedení Fondu ohrožených dětí udělalo od loňského léta, kdy vláda naposledy jednala o možnosti udělit dotaci, obrovský kus práce pro to, aby se podařilo organizaci ekonomicky stabilizovat. Podařilo se splatit velkou část dluhů, snížit provozní náklady a přizpůsobit kapacity center Klokánku reálným potřebám v jednotlivých krajích,“ uvedl premiér Sobotka.

Čeští piloti budou cvičit příslušníky iráckých vzdušných sil

Až 35 českých instruktorů by mohlo pomoci armádě Irácké republiky s výcvikem pilotů a techniků, kteří budou obsluhovat letouny L-159. Tyto stroje chce česká vláda prodat Iráku a přispět tak v boji proti ISIL. Česká skupina by měla v oblasti působit od začátku června 2016 do konce roku 2018. Náklady, celkem 265 milionů korun, bude hradit české Ministerstvo obrany. Více informací na stránkách Ministerstva obrany.

Dalšími schválenými body dnes byla například novela insolvenčního zákona, novela zákona o auditorech či program veřejných zakázek v aplikovaném výzkumu a inovacích pro potřeby státní správy BETA2.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie