Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv pracovních a poradních orgánů vlády

Stránka byla přesunuta do archivu

26. 9. 2012 10:52

Rozhovor s Pavlem Kohoutem: Bez reformy patříme na úroveň Balkánu

Důchodovou reformu potřebujeme i s chybami, které má. Bez ní se Česká republika podle ekonoma Pavla Kohouta vyřadí z kategorie civilizovaných zemí.

Ing. Pavel Kohout* LN Zaskočil vás prezident Klaus svým vetem k prováděcím dokumentům důchodové reformy?

Jeho krok je poněkud zvláštní. Přišel naprosto nečekaně bez předchozích indikací. Velmi pravděpodobně Klausovo veto reformu nezastaví. Je to ale prvek, který nepřispívá k předvídatelnosti naší ekonomiky. A předvídatelnost je poměrně důležitá vlastnost pro dobře fungující hospodářství. Navíc prezident svůj krok špatně zdůvodnil.

* LN Klaus svůj krok nejdříve zdůvodnil tím, že reforma nemá podporu napříč politickým spektrem.

To ale není nová informace. Nakonec i reformy, které Klaus prováděl v 90. letech, také neměly podporu.

* LN Prezident dále zpochybnil důvěryhodnost v kolektivní investování.

Nad tím jsem se pozastavil nejvíce. To prostě není pravda. Kolektivní investování je jedno z odvětví finančního trhu, které nebylo příčinou krize a ani nebylo krizí nějak zasaženo. Ani jeden podílový fond nezkrachoval, ani jedna investiční společnost – na rozdíl od bank, pojišťoven, hedge fondů nebo dokonce jednoho evropského státu.

* LN Prezidentovi také vadí, že lze jen obtížně odhadnout dopady zavedení druhého pilíře na současný průběžný důchodový systém.

To je pravda s důchodovou reformou i bez ní. Schodek průběžného důchodového systému, který vznikne kvůli zavedení reformy, je pouze přesunutím jednoho schodku z budoucnosti do současnosti. Lidé, kteří si budou investovat na důchod, ušetří státu výdaje v budoucnosti. Jedná se tedy o investici.

* LN Co českému hospodářství tedy vlastně hrozí, pokud by reforma byla nakonec odložena?

Opět bychom se o něco přiblížili Balkánu. V očích mezinárodních investorů bychom působili nevěrohodně, chaoticky. Důchodová reforma má své mouchy. Ale pokud už byla schválena, je lepší ji provést, i když není perfektní. Pokud se na státní úrovni řekne, že se něco provede, mělo by se to opravdu uskutečnit. Pokud budou investoři zvažovat investice v České republice, určitě si podobný destabilizační prvek budou pamatovat a případnou pobočku nebo novou továrnu otevřou například v Polsku.

* LN Mají tedy Češi důvod k obavám?

Při myšlenkách na zabezpečení na stáří by lidé měli spoléhat výhradně sami na sebe, a to ať už bude reforma schválena, nebo vetována. Do ekonomiky se však případné odložení reformy promítne, stejně jako do investic ze zahraničí nebo do mezinárodního hodnocení České republiky.

* LN Jedním z hlavních problémů reformy v očích veřejnosti je, že lidé nevěří, že reforma přežije současné volební období. Co vy?

Já věřím, že pokud se levice dostane k moci, najde v sobě elementární míru politické zodpovědnosti a druhý pilíř nezruší, protože tím bychom se opravdu dostali na úroveň Balkánu. Opačný krok by Českou republiku vyřadil z kategorie civilizovaných zemí.

* LN Sníží prezidentovo veto ochotu lidí ke vstupu do druhého pilíře?

Velmi pravděpodobně ano. Jakýkoliv takto nepředvídatelný a nesystémový krok má nepříznivé následky.

* LN Přípravy penzijních fondů na zavedení druhého pilíře jsou v plném proudu. Jak by případné odložení zavedení druhého pilíře penzijní fondy postihlo? Mohly by fondy žádat odškodnění po státu?

To by nebylo vůbec překvapivé. Do příprav na důchodovou reformu se investovalo ohromné množství úsilí a peněz. Nedovedu si představit, že by si investoři nechali takové chování ze strany státu líbit.

* LN Proč by lidé vůbec měli vstupovat do druhého pilíře?

Lidé buď mohou platit do průběžného systému, kde se jejich peníze automaticky ztrácejí. Jste-li účastníkem průběžného systému, nevlastníte nic kromě neurčitého slibu státu, že vám jednou něco možná bude platit. Pokud bude mít peníze. Anebo je tu jiná možnost: když lidé mají aspoň částečně možnost investovat na svůj účet. Právě to druhý pilíř nabízí. Myslím, že každému musí být jasné, co je lepší volba. Velice mě ale překvapuje, že vláda pro podporu své klíčové reformy nic nedělá. Pokud se o ni člověk vyloženě nezajímá, ani neví, že se nějaká reforma chystá.

* LN Měl by být vstup do druhého pilíře povinný?

Podle mě je dobře, že je nepovinný. Lidé by neměli být nuceni do něčeho, co nechtějí. A to ani v případě, když je to v jejich vlastním zájmu.

 

Publikováno v LN, 26.9.2012

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Související zprávy