Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Archiv zpráv pracovních a poradních orgánů vlády

Stránka byla přesunuta do archivu

9. 12. 2010 12:55

Švejnar bude radit Nečasovi. Jde do NERVu

Vláda bude mít dva nové ekonomické poradce. Jana Švejnara a Jiřího Nekováře.

Národní ekonomická rada vlády má dvě nové posily. Někdejšího kandidáta na prezidenta České republiky, ekonoma Jana Švejnara a šéfa Komory daňových poradců Jiřího Nekováře.

Informaci serveru ParlamentníListy.cz potvrdil tajemník rady David Havlíček. „Do práce se zapojí ihned. Už v pondělí se sejdou při jednání o důchodové reformě," řekl tajemník NERVu.

Osmapadesátiletý ekonom Švejnar působil jako uznávaný univerzitní profesor ve Spojených států, kam emigroval před komunismem. V Česku o něm bylo poprvé výrazně slyšet v roce 1991, když v Praze spoluzakládal Centrum pro ekonomický výzkum a doktorské studium CERGE-EI.

Kandidát na prezidenta poradcem

Nejvíce Švejnara mimo akademickou půdu proslavila kandidatura na hlavu státu v roce 2008. Jako kandidát opoziční ČSSD ovšem proti favoritovi ODS Václavu Klausovi neuspěl. Úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka se netají tím, že v případě přímé volby prezidenta v roce 2013 by Čechoameričan Švejnar byl jeho favoritem.

Také Nekovář má s politikou zkušenosti. V roce 2005 radil ministerstvu financí coby člen expertní skupiny pro oblast zdanění příjmů a majetku. Kromě Komory daňových poradců zasedá také ve správní radě pražské VŠE.

Počet ekonomických poradců vlády Petra Nečase (ODS) se tak zvýšil z patnácti na sedmnáct. Noví poradci Švejnar a Nekovář zasednou po boku například bývalého ministra financí Eduarda Janoty, makroekonoma ČSOB Tomáše Sedláčka či exministra průmyslu a obchodu Vladimíra Dlouhého.

 

Publikováno na parlamentnilisty.cz, 8.12.2010

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Související zprávy