Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Ing. Vladimír Dlouhý, CSc.

Ing. Vladimír Dlouhý, CSc.

ekonom, bývalý ministr hospodářství a průmyslu a obchodu

Vladimír Dlouhý se narodil 31. července 1953. Vystudoval VŠE, v letech 1977-78 absolvoval studium MBA na Katolické univerzitě v belgické Lovani a v letech 1980-82 postgraduální studium matematické statistiky a pravděpodobnosti na Karlově univerzitě. Po ukončení studií na VŠE zde pracoval jako asistent na katedře ekonometrie. V roce 1984 byl zakládajícím členem Prognostického ústavu ČSAV, kde působil nejprve jako výzkumný pracovník, později jako náměstek ředitele. V letech 1989-92 byl ministrem hospodářství ČSFR, od roku 1992 do června 1997 ministrem průmyslu a obchodu ČR. Byl členem a později místopředsedou Občanské demokratické aliance a poslancem parlamentu.

Mezi lety 1997 až 2012 pracoval jako mezinárodní poradce investiční banky Goldman Sachs, v letech 1998-2010 pracoval jako poradce pro ABB. V současné době působí rovněž jako předseda Skupiny poradců Chayton Capital (Londýn), Meridiam Infrastructure (Paříž) a jako člen Rady ředitelů společnosti KSK Power Ventur v Hyderabadu (Indie).

Od roku 2000 učí na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy, v letech 2004-2010 působil též na VŠE v Praze jako vyučující a jako člen Vědecké rady Nádohospodářské fakulty. Je členem Dozorčí rady Illinois Institute of Technology v Chicagu, místopředsedou Evropské skupiny Trilaterální komise a členem Evropské skupiny poradců Mezinárodního měnového fondu. Autor řady vědeckých publikací a populárních článků. Hovoří anglicky, německy, francouzsky, rusky a španělsky.

vytisknout   e-mailem   Facebook   twitter