Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací
Stránka byla přesunuta do archivu

11. 2. 2013 17:44

Komise RIA zveřejnila výroční zprávu za rok 2012

V listopadu 2011 byla ustavena Komise pro hodnocení dopadů regulace (RIA) Legislativní rady vlády, jejíž úlohou je provádět nezávislé posouzení kvality zpráv z hodnocení dopadů regulace k předkládaným návrhům právních předpisů ze strany resortů.

Logo Komise RIA bannerKomise RIA je jednou z nejnovějších institucí tohoto typu v zemích OECD, která ve svých doporučeních členským státům podporuje ustavení mechanismů a institucí pro aktivní provádění kontroly předkládaných právních předpisů z hlediska kvality hodnocení jejich dopadů a identifikaci případných nedostatků.

Komise RIA měla v r. 2012, tj. prvním roce svého působení, ambici přispět především ke změně kultury legislativního procesu založeného na transparentnosti směrem k „příjemcům“ regulace a kvalitní analýze řešeného problému, nikoliv v požadavcích na přesnou evidenci a kvantifikaci dopadů.

První rok fungování Komise RIA v nových procesních podmínkách a s novým institucionálním mechanismem kontroly ukazuje, že byla nastoupena cesta, která vrátila procesu RIA v minulých letech upadající kredit a často uváděný hlubší smysl postrádaný i samotnými zpracovateli návrhů právních předpisů. Efektivní kontrola ze strany Komise RIA měla také pozitivní efekt ve zkvalitnění a v některých případech i zpomalení legislativního procesu ve smyslu zastavení „legislativní smršti“. S podrobnějšími výsledky z přezkumu závěrečných zpráv RIA předložených Komisi RIA v roce 2012 a dále se zoběcněnými doporučeními a návrhy Komise RIA na další zkvalitnění legislativního procesu se můžete seznámit ve zprávě, která je připojena v příloze.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty