Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací
Stránka byla přesunuta do archivu

19. 3. 2012 15:26

Hodnocení dopadů nových iniciativ prováděné Evropskou komisí

Komise předkládá hodnocení dopadů u všech strategických a legislativních materiálů, které jsou součástí každoročního plánu legislativních prací Komise. Při hodnocení dopadů se řídí příslušnými Pokyny (Guidelines on Impact Assessment), které jsou součástí Pokynů k lepší regulaci (Better Regulation Guidelines) schválených v květnu 2015. Ty nahradily původní verzi přijatou v roce 2005 a aktualizovanou v roce 2009.

Komise je z titulu jediného navrhovatele právní regulace na úrovni EU odpovědná za přípravu velkého objemu regulace, kterou je na národní úrovni po schválení v orgánech EU nutno implementovat do národního právního řádu.

Proto se již v roce 2005 Komise zavázala provádět úplné vyhodnocování dopadů ke všem návrhům, jejichž předložení oznamuje v rámci Pracovního a legislativního plánu Komise na příslušný kalendářní rok. Pro každou iniciativu plánovanou k předložení v následujícím kalendářním roce je zpracován orientační plán, tzv. cestovní mapa (roadmap), ve kterém Komise uvádí:

  • definici problému,
  • navržené způsoby řešení,
  • identifikuje dotčené skupiny obyvatel,
  • plánovaný harmonogram konzultací apod.

Souhrnný přehled těchto orientačních plánů k jednotlivým iniciativám publikuje Evropská komise každoročně na zvláštní webové stránce.

V květnu 2015 byl publikován Balíček k lepší regulaci (Better Regulation Package), který definuje metodologický postup procesu přípravy nového návrhu a obsahuje nástroje pokrývající celý legislativně-politický cyklus (od přípravy legislativy přes její aplikaci a vynucování po vyhodnocení a případnou revizi).

Funkci interní kontroly kvality zpracovávaných hodnocení dopadů v Komisi plní Výbor pro kontrolu regulace (Regulatory Scrutiny Board), který od roku 2015 nahradil Výbor pro hodnocení dopadů (Impact Assessment Board).

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X