Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací
Stránka byla přesunuta do archivu

21. 3. 2016 11:53

REFIT – program pro účelnost a účinnost právních předpisů EU

REFIT je program Evropské komise pro účelnost a účinnost právních předpisů Evropské unie (název je zkratka z anglického „Regulatory Fitness and Performance“). Cílem iniciativy je zjednodušit právní předpisy EU a snížit náklady na jejich provádění. Přehledný, stabilní a předvídatelný regulační rámec by pak měl přispět k hospodářskému růstu a vytváření pracovních míst.

V lednu 2016 zahájila svoji činnost platforma programu REFIT, jejímž prostřednictvím chce Evropská komise vést dialog s členskými zeměmi a zainteresovanými stranami (stakeholdery) o tom, jak zlepšit právní předpisy EU. Platforma REFIT sestává ze dvou stálých skupin – jednu tvoří odborníci z členských států (tzv. vládní skupina), a druhou zástupci obchodní sféry, sociálních partnerů a občanské společnosti (tzv. skupina zainteresovaných stran). Českou republiku ve vládní skupině zastupuje pan Jan Kravčík z Odboru hodnocení dopadů regulace Úřadu vlády.

Předsedou platformy REFIT je první místopředseda Evropské komise a komisař pro lepší regulaci pan Frans Timmermans, který opakovaně zdůraznil význam role, jakou by platforma měla hrát při přehodnocování stávající unijní regulace a zlepšování právního prostředí EU. Evropská komise se proto zavázala zabývat každým jednotlivým podnětem, který obdrží jak prostřednictvím platformy, tak prostřednictvím svého online formuláře nazvaného Váš názor na snižování administrativní zátěže.

Máte návrh či podnět na snížení administrativní zátěže? Napište nám!

Také Úřad vlády České republiky vítá realistické, řešitelné a pro Českou republiku relevantní návrhy na zjednodušení a přehodnocení stávajících právních předpisů EU. Své podněty můžete zasílat zástupci ČR v platformě REFIT Janu Kravčíkovi na adresu kravcik.jan@vlada.cz, který je vyhodnotí a přednese Evropské komisi. Ta je pak posoudí a může je využít při rozhodování o tom, jaká opatření přijmout ke zjednodušení a snížení zátěže v rámci programu REFIT.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X