Tiskové zprávy

20. 2. 2020 10:25

Legislativní rada vlády se zabývala evidencí skutečných majitelů

Legislativní rada vlády se mimořádně sešla ve středu 19. února 2020 v budově Úřadu vlády ČR za účelem projednání zcela nového návrhu zákona o evidenci skutečných majitelů.

Návrh zákona o evidenci skutečných majitelů měl být původně projednán na zasedání Legislativní rady vlády, která se konala dne 6. února 2020. S ohledem na délku projednávání návrhů zákona o zálohovaném výživném a zákona, kterým se mění zákon č. 253/2008 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 186/2016 Sb., o hazardních hrách, ve znění pozdějších předpisů, a další zákony související s těmito zákony, které byly také zařazeny na program téhož zasedání Legislativní rady vlády, však bylo nezbytné projednání návrhu zákona o evidenci skutečných majitelů uskutečnit v náhradním termínu.


Legislativní rada vlády doporučila vládě návrh zákona o evidenci skutečných majitelů schválit s obecnou pochybností, že zákon upravuje problematiku šířeji, než vyžaduje právo EU, a v této souvislosti není dostatečně odůvodněna proporcionalita navrhované úpravy zejména s ohledem na zásah do práva na soukromí garantovaný ústavním pořádkem České republiky, což je třeba napravit, a dále ve znění dalších dílčích připomínek Legislativní rady vlády.
 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X