Tiskové zprávy

9. 1. 2023 8:09

Legislativní rada vlády se zabývala problematikou tzv. daňového milostivého léta

Legislativní rada vlády se sešla ve čtvrtek 1. prosince 2022 v budově Úřadu vlády ČR, aby na svém 276. zasedání prodiskutovala návrh zákona o mimořádném odpuštění a zániku některých daňových dluhů.

Návrh zákona o mimořádném odpuštění a zániku některých daňových dluhů předložilo vládě Ministerstvo financí. Hlavním cílem návrhu zákona je mimořádné odpuštění vybraného příslušenství u daňových dluhů primárně v působnosti resortu Ministerstva financí, a to podobně, jako tomu bylo v případě akcí „milostivé léto I a II“ v letech 2021 a 2022, které se týkaly odpuštění příslušenství u dluhů u veřejnoprávních věřitelů vymáhaných soudními exekutory, pokud došlo za stanovených podmínek k úhradě jistiny. Navrhovaným opatřením je reflektována současná nepříznivá ekonomická situace domácností. Dalším cílem je eliminovat bagatelní daňové nedoplatky, často v řádu jednotek korun, a tím jednorázově ulevit dlužníkům i správcům daně od potřeby vynakládat zbytečné náklady na jejich evidenci a správu.

Diskuze Legislativní rady vlády k návrhu zákona se vedla například nad vyhodnocením akcí „milostivé léto I a II“, okruhem subjektů, na které dopadne navržená právní úprava, nastavením systému sankcí v oblasti daňového práva nebo nad odpuštěním a zánikem některých daňových dluhů evidovaných orgány územních samosprávných celků a jejich formou. Dále byla diskutována problematika zániku určeného příslušenství daně v důsledku jeho odpuštění, zániku nedoplatku na dani z nemovitých věcí nebo jejím příslušenství a jeho výše nebo účinnost návrhu zákona.

S ohledem na povahu připomínek, které členové Legislativní rady vlády v rámci zevrubné rozpravy k návrhu zákona vznesli, vyústila tato diskuze v závěr přerušit jeho projednávání s tím, že poté, co bude předkladatelem text předloženého návrhu zákona dopracován podle vznesených připomínek, bude k němu zpracováno již jen stanovisko předsedy Legislativní rady vlády.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X