Tiskové zprávy

14. 6. 2012 16:07

Výsledky 100. zasedání LRV dne 14. 6. 2012

Legislativní rada vlády projednala na svém 100. zasedání ve čtvrtek 14. června 2012 následující návrhy zákonů:

 Návrh zákona o mezinárodní spolupráci při správě daní a o změně dalších zákonů (předkládá ministr financí Ing. Miroslav Kalousek) č.j. 413/12.

Cílem předloženého návrhu zákona je transpozice směrnice EU, která nově upravuje oblast spolupráce správců daní mezi jednotlivými členskými státy EU. Předmětem nové úpravy je rozšíření spolupráce při správě daní v prostředí neustále se rozšiřující globalizace tak, aby byl posílen boj proti podvodům a daňovým únikům a členským státům tak bylo umožněno určit co nejpřesněji příjmy, které jim mají plynout z vybraných daní. K tomu je navrhováno zejména rozšířit předmět spolupráce na všechny daně s výjimkou daně z přidané hodnoty, spotřebních daní a cla, kde je spolupráce upravena zvláštními předpisy, rozšířit a zpřesnit jednotlivé formy spolupráce, posílit přímější styk mezi příslušnými orgány členských států, umožnit získávat informace potřebné pro správu daní včetně těch, které jsou v držení bank, zjednodušit komunikaci mezi kontaktními místy.

 Legislativní rada vlády doporučila, aby vláda návrh zákona schválila s úpravami podle připomínek obsažených ve stanovisku Legislativní rady vlády.

2. Návrh zákona o katastru nemovitostí (katastrální zákon) (předkládá ministr zemědělství Ing. Petr Bendl a předseda Českého úřadu zeměměřického a katastrálního Ing. Karel Večeře) č.j. 434/12.

Návrh nového katastrálního zákona je předkládán v souvislosti s přijetím zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, který nabývá účinnosti od 1. ledna 2014. Nový občanský zákoník mění oproti dosavadnímu stavu úpravu právních vztahů k nemovitostem, zejména mění již samotnou definici nemovitosti, podle které stavby budou součástí pozemku, rozšiřuje okruh věcných práv zapisovaných do katastru nemovitostí a posiluje význam zápisů v katastru nemovitostí. Těmto změnám vyplývajícím z nového občanského zákoníku se přizpůsobuje navrhovaná nová právní úprava katastru nemovitostí, která zároveň nahradí úpravu obsaženou dosud ve dvou zákonech, a to v zákoně č. 344/1992 Sb., o katastru nemovitostí České republiky (katastrální zákon), a v zákoně č. 265/1992 Sb., o zápisech vlastnických a jiných věcných práv k nemovitostem. Součástí návrhu zákona jsou rovněž novely zákona o správních poplatcích, horního zákona, zákona o obcích a zeměměřického zákona.

Legislativní rada vlády doporučila, aby vláda návrh zákona schválila s úpravami podle připomínek obsažených ve stanovisku Legislativní rady vlády.

3. Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 6/2002 Sb., o soudech, soudcích, přísedících a státní správě soudů a o změně některých dalších zákonů (zákon o soudech a soudcích), ve znění pozdějších předpisů (předkládá ministr spravedlnosti JUDr. Jiří Pospíšil) č.j. 293/12.

Cílem předloženého návrhu zákona je omezit možnost porušování nebo obcházení práva na zákonného soudce, a to změnou způsobu přidělování věcí jednotlivým soudním oddělením. Navrhuje se, aby nový způsob přidělování věcí fungoval prostřednictvím počítačového elektronického generátoru, centrálně spravovaného Ministerstvem spravedlnosti; takový způsob má zajistit náhodnost výběru soudního oddělení, jemuž věc připadne, čímž se vyloučí z přidělování věcí lidský faktor. V návaznosti na navrhovanou změnu způsobu přidělování věcí se mění pravidla pro tvorbu rozvrhu práce a pro jeho změny.

Legislativní rada vlády doporučila, aby vláda návrh zákona schválila s úpravami podle připomínek obsažených ve stanovisku Legislativní rady vlády.

4. Návrh věcného záměru zákona o vojenském letectví (předkládá ministr obrany RNDr. Alexandr Vondra) č.j. 407/12.

Návrh věcného záměru zákona o vojenském letectví je předložen v souladu s Plánem legislativních prací vlády na rok 2012. Důvodem k vypracování věcného záměru zákona jsou změny v právní úpravě letectví a využívání vzdušného prostoru, ke kterým došlo na komunitární úrovni a v jejichž důsledku má být část národního práva nahrazena bezprostředně použitelnými předpisy práva EU, které nebude možné podle práva EU použít pro vojenské letectví. Záměrem předkladatele je proto sloučit veškerou právní úpravu pro létání vojenských letadel do jednoho právního předpisu.

Legislativní rada vlády doporučila, aby vláda návrh věcného záměru zákona schválila s úpravami podle připomínek obsažených ve stanovisku Legislativní rady vlády.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X