Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Tiskové zprávy

22. 9. 2011 16:00

Výsledky 87. zasedání LRV dne 22. 9. 2011

Legislativní rada vlády projednala na svém 87. zasedání ve čtvrtek 22. září 2011 následující návrhy zákonů:

1. Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 120/2001 Sb., o soudních exekutorech a exekuční činnosti (exekuční řád) a o změně dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony (předkládá ministr spravedlnosti JUDr. Jiří Pospíšil) č.j. 591/11.

Účelem předloženého návrhu zákona je zejména výrazné omezení dvoukolejnosti výkonu rozhodnutí prováděného soudem a exekuce vykonávané soudním exekutorem. Dále je navrhována zásadní změna postupu při zahájení exekuce, spočívající ve zrušení institutu pověření soudního exekutora k provedení exekuce prostřednictvím soudu. Návrhem zákona se dále zavádí nový způsob výkonu rozhodnutí - správa nemovitosti, mění se právní úprava dalších způsobů výkonu rozhodnutí, výkon rozhodnutí prodejem podniku se nahrazuje výkonem rozhodnutí postižením podniku, mění se úprava místní příslušnosti exekučního soudu, sídlo Exekutorské komory se přesouvá z Brna do Prahy, a další.

Legislativní rada vlády doporučila vládě návrh zákona schválit ve znění stanoviska Legislativní rady vlády.

2. Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 72/2000 Sb., o investičních pobídkách a o změně některých zákonů (zákon o investičních pobídkách), ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony (předkládá ministr průmyslu a obchodu Ing. Martin Kocourek) č.j. 686/11.

Cílem návrhu zákona je vytvořit předpoklady pro zlepšení investičního a podnikatelského prostředí a vytvořit prostor pro podporu investic zaměřených na progresivní technologie a aktivity s vysokou přidanou hodnotou a velkým exportním potenciálem, které by ve svém souhrnu vedly ke zvýšení mezinárodní konkurenceschopnosti České republiky v oblasti průmyslového výzkumu, vývoje a inovací, informačních technologií a strategických služeb, k podpoře vytváření vysoce kvalifikovaných pracovních příležitostí a rozvoji znalostní ekonomiky. Nově se navrhuje zavedení institutu strategického investora, kterému bude moci být udělena přímá kapitálová podpora, a protože se bude jednat o mimořádný výdaj státního rozpočtu, bude její poskytnutí podléhat schválení vládou. Předložený návrh zákona předpokládá zejména dostupnost investičních pobídek i pro investiční akce v oblasti technologických center a center strategických služeb, prodloužení doby čerpání slevy na dani z příjmů na 10 let, přičemž nově by mohlo dojít prostřednictvím slevy na dani i ke kompenzaci části vyplacených mezd na nová pracovní místa, zvýšení hmotné podpory na nové pracovní místo na 200 000 Kč, rozšíření okruhu regionů, v nichž lze žádat o hmotnou podporu vytváření nových pracovních míst, o regiony se soustředěnou podporou státu, rozšíření hmotné podpory rekvalifikace a školení zaměstnanců na všechny regiony, zavedení institutu strategického investora, kterému bude moci být udělena přímá kapitálová podpora na základě schválení vládou, zavedení jednokolového řízení pro žadatele, kteří budou zároveň příjemcem investiční pobídky, snížení předepsaného podílu strojního zařízení na celkové investici a další dílčí úpravy podmínek.

Legislativní rada vlády doporučila vládě návrh zákona schválit ve znění stanoviska Legislativní rady vlády.

3. Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů, a další zákony (předkládá ministr dopravy Mgr. Pavel Dobeš) č.j. 818/11.

Cílem předloženého návrhu zákona je zejména v oblasti interoperability elektronických systémů pro výběr mýtného a v oblasti zavádění inteligentních dopravních systému v silniční dopravě plně harmonizovat stávající právní úpravu s právem Evropské unie, v návaznosti na Programové prohlášení vlády vytvořit podmínky pro urychlení a zefektivnění výstavby dopravní infrastruktury (například možností účasti jiných subjektů než investora na financování nebo správě a údržbě některých dílčích částí dopravní infrastruktury nebo úpravou postupu při získávání práv k pozemkům či stavbám nezbytným pro stavbu dopravní infrastruktury včetně způsobů stanovení výše výkupní ceny pozemků), zpřísnit právní úpravu podmínek pro zřizování a provozování reklamních zařízení na pozemních komunikacích a v silničních ochranných pásmech vymezených pozemních komunikací, a v souvislosti s obtížně aplikovatelnou právní úpravou povolování kácení dřevin provést potřebné změny v zákoně o pozemních komunikacích a souvisejících ustanoveních zákona o ochraně přírody a krajiny a zákona o drahách, zaměřené například na zefektivnění správy dopravní infrastruktury.

Legislativní rada vlády doporučila předkladateli, aby návrh zákona dopracoval na základě připomínek, uvedených v návrhu stanoviska Legislativní rady vlády, ve zpravodajské zprávě a vznesených na zasedání Legislativní rady vlády dne 22. 9. 2011.

4. Návrh zákona o ukládání oxidu uhličitého do přírodních horninových struktur a o změně některých zákonů (předkládá ministr životního prostředí Mgr. Tomáš Chalupa a ministr průmyslu a obchodu ing. Martin Kocourek) č.j.188/11.

Cílem návrhu zákona je zajištění transpozice směrnice Evropského parlamentu a Rady 2009/31/ES ze dne 23. dubna 2009 o geologickém ukládání oxidu uhličitého a o změně směrnice Rady 85/337/EHS, směrnic Evropského parlamentu a Rady 2000/60/ES, 2001/80/ES, 2004/35/ES, 2006/12/ES a 2008/1/ES a nařízení (ES) č. 1013/2006, které je bezpečné z hlediska životního prostředí.

Legislativní rada vlády doporučila vládě návrh zákona schválit ve znění stanoviska Legislativní rady vlády.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X